Notícies d’actualitat

09/02/2018

FUNERÀRIA COL·LABORA AMB L’ORGANITZACIÓ DEL CARNESTOLTES DE TERRASSA

L’empresa municipal hi participa des de l’any 1991

Foto: Maite Molina Prat. Imatge cedida per Confraria MascaradaFunerària de Terrassa, mantenint el seu compromís amb la cultura popular, col·labora un any més amb l’organització del Carnestoltes. Aquest 2018, l’empresa municipal ha cedit a Confraria Mascarada dos taüts que formen part de dues de les accions recollides dins del programa d’activitats del XLI Carnestoltes de Terrassa. Funerària col·labora amb l’organització del Carnestoltes de Terrassa des de la primera edició de l’Enterrament de Carnestoltes, l’any 1991.

Un dels taüts cedits alberga les despulles del Rei Carnestoltes a l’atri de l’Ajuntament. El segon, es crema a la pira mortuòria durant l’espectacle que s’organitza per l’enterrament del Carnestoltes, el dimecres de cendra, que aquest any és el 14 de febrer. L’enterrament és un dels actes més singulars de la programació de Carnestoltes a Terrassa. Hi participen una vintena d’entitats de la ciutat.

Foto: Maite Molina Prat. Imatge cedida per Confraria Mascarada

Informació relacionada:
Carnestoltes de Terrassa
Carnestoltes 2018 (web de l’Ajuntament de Terrassa)

 

09/01/2018

FUNERÀRIA COL·LABORA EN LA GRAVACIÓ D’UN PROGRAMA DOCUMENTAL SOBRE EL MÓN FUNERARI

Samantha Villar va visitar les instal·lacions de l’empresa municipal per a conèixer de prop les possibilitats de la contractació anticipada de serveis

Visita de Samantha VillarLa periodista Samantha Villar va visitar el mes d’octubre de 2017 les instal·lacions del complex funerari municipal de Terrassa per conèixer de primera mà els serveis funeraris i les possibilitats de contractació anticipada.

Villar va anar de la mà del personal del servei d’atenció al client, i va fer un recorregut per tanatori i el cementiri municipals. Durant la seva estada, va recollir informació sobre les opcions d’incineració i inhumació, i sobre els diferents elements que formen part de la personalització d’un servei funerari.

El material audiovisual que es va generar, va servir per nodrir una de les entregues del programa “Samantha y…”, que emet la cadena de televisió estatal Cuatro.

Informació relacionada:

El programa, a la carta al web de Cuatro

 

18/12/17

FUNERÀRIA COL·LABORA AMB L’INSTITUT MONTSERRAT ROIG OFERINT FORMACIÓ EN ATENCIÓ AL DOL

La sessió ha estat adreçada als alumnes del grau superior d’Integració Social

Xerrada atenció al dol 13/11/2017El servei d’atenció al dol de Funerària de Terrassa ha organitzat una sessió formativa en col·laboració amb l’Institut Montserrat Roig de Terrassa. La formació, que s’ha dut a terme el 13 de desembre a les 18.30 hores, ha estat adreçada a un grup de més de 40 estudiants del grau superior d’Integració social. L’objectiu de la sessió ha estat donar eines de diagnòstic i intervenció als alumnes que en un futur treballaran amb famílies amb dificultats, com pot ser la pèrdua d’un ésser estimat.

Funerària ofereix de manera gratuïta formació en dol per a centres formatius. Aquestes sessions poden anar adreçades als estudiants dintre del currículum escolar, com a formació complementària o com a resposta a demandes puntuals. Les formacions poden adreçar-se també al professorat i a les famílies, depenent de la necessitat. Des del servei d’acompanyament en el dol, a més de l’acompanyament psicològic i la teràpia de grup pel tractament del dol, també s’organitzen sessions de formació i xerrades destinades a personal d’hospitals, residències de la gent gran i altres professionals dels àmbits sanitari, social i associatiu.

Informació relacionada:

Acompanyament en el dol

 

06/11/17

“ACOMPANYANT EN LA PÈRDUA” ARRIBA A LA 4A EDICIÓ EN CASTELLÀ

El llibre reflecteix l’experiència d’Alfons Gea al capdavant del servei d’acompanyament al dol de Funerària de Terrassa

Portada del llibre "Acompañando en la pérdida"El llibre “Acompanyant en la pèrdua”, d’Alfons Gea, ha arribat a la 4a edició en castellà. L’obra fa un recorregut pels conceptes bàsics, tipologies i significats de la pèrdua, i recull l’experiència de Gea a Funerària de Terrassa en relació a l’acompanyament en el dol, el treball d’ajuda en grup i els rituals de comiat.

“Acompanyant en la pèrdua”, que es va publicar en col·laboració amb l’Ajuntament i Funerària de Terrassa, es va pensar en un principi com a eina de consulta per a professionals. Amb el temps, s’ha obert camí com a llibre d’autoajuda pel que fa a l’elaboració del dol. Publicat per la distribuïdora San Pablo, ha estat un dels llibres pioners en català sobre el tema del dol (la versió en català de l’obra, actualment exhaurida, va arribar a la 3a edició). La versió castellana ha estat un referent en el tema, i s’ha distribuït a nivell nacional i internacional.

Informació relacionada:
Acompanyament en el dol

 

19/10/2017

FUNERÀRIA ESTRENA UNA OFICINA D’ATENCIÓ AL CARRER DE TOPETE

L’objectiu és acostar els tràmits a la ciutadania i evitar desplaçaments

Façana oficina d'atenció TopetePlànol oficina d'atenció TopeteEl tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Alfredo Vega, ha visitat el 19 d’octubre la nova oficina d’atenció al públic que Funerària de Terrassa ha posat en marxa al número 7 del carrer de Topete. Vega, que és el president del Consell d’administració de l’empresa municipal, ha anat acompanyat del Conseller Delegat, Pere Montaña, i de la vocal del Consell d’Administració, Carme Labòria. A l’acte també ha assistit l’equip directiu de Funerària de Terrassa, encapçalat per la seva gerent, Isabel Ruz.

La iniciativa engegada per l’empresa municipal sorgeix en resposta de suggeriments dels usuaris del complex funerari, que demanaven una alternativa cèntrica per fer tramitacions.

La ubicació d’aquest nou punt d’atenció dintre del nucli urbà permetrà a les persones que així ho desitgin portar a terme tràmits sense necessitat de desplaçar-se al complex funerari. La voluntat de Funerària amb aquesta actuació, en la seva línia de millora continua, és facilitar i acostar els tràmits a la ciutadania. L’horari d’atenció és de dilluns a dissabte, de 9.15 a 14 i de 16 a 19 hores.

Qualitat i experiència al servei de la ciutadania. I ara, encara més a prop

Amb aquesta posada en marxa, l’empresa municipal completa l’oferta existent, ja que els terrassencs i terrassenques podran triar si portar a terme una gran part de les tramitacions i gestions relacionades amb el cementiri i els serveis funeraris des del complex funerari o des d’aquesta nova ubicació. L’objectiu és continuar donant el millor servei possible, i, ara, encara més a prop.

Informació relacionada:

Oficina d’atenció Topete

 

16/10/2017

FUNERÀRIA ORGANITZA UN PROGRAMA D’ACTIVITATS PER A COMMEMORAR LA DIADA DE TOTS SANTS

Com a novetat, el tradicional concert de Tots Sants es trasllada a l’Auditori municipal

Com cada any per aquestes dates, Funerària de Terrassa ha preparat un programa d’activitats i serveis especials per a commemorar la festivitat de Tots Sants. Entre els actes, destaquen el concert de Tots Sants, una exposició sobre simbolisme escultòric i la tradicional visita guiada al cementiri municipal.

Aquest any, com a novetat, el concert de Tots Sants es trasllada a l’Auditori Municipal de Terrassa. La voluntat de Funerària amb aquesta prova pilot de canvi d’ubicació, és acostar aquest esdeveniment a la ciutadania, procurant una ubicació més cèntrica. Aquesta aposta va en la línia de la posada en marxa, per part de l’empresa municipal, d’una oficina d’atenció al carrer de Topete. Amb aquestes iniciatives, Funerària vol continuar donant el millor servei possible, ara encara més a prop.

El concert de Tots Sants 2017 porta per títol “Músiques per al record”, i va a càrrec de la Banda de Terrassa. Tindrà lloc el divendres 27 d’octubre a les 22 hores a l’Auditori Municipal de Terrassa. Per assistir-hi, cal fer reserva d’entrada prèvia per telèfon abans del 26 d’octubre o fins a exhaurir existències (900 268 268), i recollir l’entrada al mateix recinte el mateix dia 27, a partir de les 21.30 hores.

Aquest any, Funerària i el Museu de Terrassa presenten un recorregut sobre simbolisme escultòric del cementiri municipal. L’exposició, que porta per títol “El simbolisme de les escultures exemptes”, es pot visitar entre el 16 d’octubre i l’1 de novembre a l’entrada del cementiri.

L’exposició s’acompanya d’una visita guiada, que està programada pel diumenge 22 d’octubre a les 11 h. Per a participar, cal fer reserva prèvia, abans del 20 d’octubre per telèfon al 900 268 268 o per correu electrònic a funeraria@terrassa.cat.

El record a les persones difuntes de l’1 de novembre també estarà present, com cada any, en l’acte d’oració pel procés espiritual de les ànimes, organitzat per la Comunitat Bahá’í, a les 12 h i la tradicional cerimònia en record de les persones difuntes, a les 16.30 h. El dia 1 també s’habilitaran dos punts d’actuació musical al cementiri, per acompanyar la visita.

Serveis especials

Els dies previs a Tots Sants i, especialment, l’1 de novembre, el Cementiri Municipal de Terrassa rep una gran afluència de visitants. Per això, Funerària ha previst la posada en marxa d’un dispositiu especial per a facilitar l’accés al recinte i oferir la millor atenció possible a tots els visitants del complex funerari també durant aquest període.

Per a les persones que hi accedeixen amb vehicle privat, Funerària amplia la superfície d’aparcament habilitant-hi la Zona Est. Per tal de facilitar l’entrada a les persones que aparquen en la zona ampliada, també s’habilita l’accés de la Zona Est els dies 28 i 29 d’octubre i l’1 de novembre. L’1 de novembre també estarà operatiu l’accés del Camí dels Monjos.

Per facilitar l’accés en transport públic, l’1 de novembre es posa a disposició dels visitants un servei especial d’autobús de 9 a 18 h. L’autobús fa el recorregut de l’L1 des de l’Estació del Nord fins al complex funerari.

Funerària també habilita durant els dies de més visites al cementiri un vehicle adaptat per al transport intern de les persones amb dificultats de mobilitat, i un servei de recollida domiciliària per a persones amb mobilitat reduïda (amb reserva prèvia), el dia 1 de novembre.

Al web de Funerària de Terrassa es pot consultar tota la informació sobre el programa d’activitats i serveis especials.

Informació relacionada:

Tots Sants 2017

Exposicions itinerants

Auditori municipal

 

28/09/2017

FUNERÀRIA COL·LABORA AMB UNA EXPOSICIÓ QUE FORMA PART DE LA PROGRAMACIÓ DEL FESTIVAL TNT

El muntatge “The Last Cabaret” fa una reflexió poètica sobre la vida i la mort

Imatge de "The Last Cabaret"L’empresa municipal Funerària de Terrassa ha col·laborat amb l’associació cultural Imaginari Kiku Mistu per a la difusió d’una exposició vinculada a “The Last Cabaret”, una de les obres programades pel Festival TNT -Terrassa Noves Tendències- de Terrassa.

“The Last Cabaret” és un muntatge de la companyia Kiku Mistu, que ofereix una reflexió poètica sobre la vida i la mort. Els preus i horaris de les representacions (divendres 29 i dissabte 30 de setembre) poden consultar-se al web del Festival TNT.

L’espectacle s’acompanya d’una exposició gratuïta que pot visitar-se a la Sala Muncunill entre el 26 de setembre i l’1 d’octubre. Funerària ha col·laborat en la difusió d’aquesta iniciativa, en la línia d’altres actuacions de normalització del tema de la mort, com el cicle de cinema que l’empresa municipal organitza cada any. L’objectiu és apropar-nos a aquest tema, culturalment considerat tabú sovint, des d’un vessant lúdic i cultural.

El Festival TNT, que enguany arriba a la seva 10a edició, porta a la ciutat una mostra de propostes innovadores del panorama internacional. Enguany, se celebra entre el 27 de setembre i l’1 d’octubre. L’Ajuntament de Terrassa organitza el Festival mitjançant el CAET- Centre d’arts escèniques de Terrassa. El festival rep el suport institucional de la Generalitat de Catalunya i del Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM).

Informació relacionada:
Festival TNT

 

18/09/2017

EL VIATGE COM A TERÀPIA PER ALS GRUPS D’ATENCIÓ AL DOL

Començar la normalització de la vida és fonamental en el procés d’acceptació de la pèrdua

Alfons Gea, col·laborador del servei d’atenció al dol de Funerària de Terrassa, ha organitzat un viatge a Jordània que ha comptat, entre d’altres, amb la participació d’un grup de persones dels grups de dol que coordina.

Per a algunes de les persones participants, aquest viatge ha estat la primera experiència lúdica després de la seva pèrdua. Aquest punt de normalització de la vida és fonamental en el procés del dol, i d’aquí la importància de la iniciativa. El viatge ha tingut lloc entre els dies 21 i 31 d’agost de 2017 i ha comptat amb la participació de 8 persones del grup de dol de Funerària.

Funerària ofereix a les persones que el sol·liciten un servei d’acompanyament psicològic gratuït per facilitar el procés de comiat dels éssers estimats. L’empresa municipal també organitza teràpia de grup i sessions formatives relacionats amb l’acceptació de la pèrdua.

Informació relacionada:
Acompanyament en el dol

 

01/08/2017

FUNERÀRIA PRODUEIX QUATRE PLAFONS PER A LA SEU D’ÈGARA

Amb l’actuació es completa la senyalització museogràfica del conjunt monumental

Fotografia d'un dels plafons informatiusFunerària de Terrassa ratifica el seu compromís amb el manteniment del patrimoni històric i cultural de la ciutat portant a terme la producció de quatre plafons informatius per a la Seu d’Ègara. Aquesta és la segona vegada que l’empresa municipal contribueix en la millora del conjunt monumental amb la producció d’elements de senyalització. La col·laboració anterior es va portar a terme l’any 2016, amb la producció de d’altres tres plafons informatius, en aquell cas per a la terrassa-mirador de l’edifici de la Rectoria, al centre d’acollida de visitants.

El primer element, que s’ha ubicat a la barana del creuer nord de l’església de Santa Maria, és un plafó que dóna informació sobre el retaule gòtic d’en Jaume Huguet dedicat a Sant Abdó i Sant Senén (1458) i la predel·la als sants metges (Sant Cosme i Sant Damià). El segon, tercer i quart element són plaques per punts d’àudio-guia de l’església de Sant Pere.
 
Amb la producció d’aquests 4 plafons, s’aconsegueix acabar definitivament la senyalització museogràfica de la Seu d’Ègara, que estava inicialment prevista en el Pla Director de les Esglésies de Sant Pere, però que encara no s’havia pogut executar completament. L’actuació, que s’ha finalitzat durant el primer semestre del 2017, referma la voluntat de Funerària de potenciar el manteniment i preservació dels elements patrimonials de la ciutat.

Informació relacionada:
Seu d’Ègara

 

02/07/2017

L’AJUNTAMENT ORGANTIZA UNA VISITA GUIADA AL CEMENTIRI MUNICIPAL DINTRE DEL PROGRAMA D’ACTES DE LA FESTA MAJOR

La visita ha tingut lloc el 2 de juliol a les 11 hores

Cartell de la Festa Major de Terrassa 2017Funerària de Terrassa ha organitzat, juntament amb el Museu de Terrassa, una visita guiada al Cementiri Municipal amb motiu de la celebració de la Festa Major de Terrassa. Com altres anys, s’ha programat pel diumenge de festa major, que aquest 2017 ha estat el 2 de juliol, a les 11 del matí.

Funerària i el Museu de Terrassa organitzen visites guiades al cementiri municipal de manera periòdica durant l’any. Les visites, que són gratuïtes, estan conduïdes per personal educatiu del Museu de Terrassa.

La visita guiada ha fet un recorregut general pels diferents elements escultòrics, pictòrics i arquitectònics del cementiri. En aquesta ocasió, l’itinerari ha dedicat especial atenció als grups escultòrics, seguint la línia de la visita guiada organitzada dintre del programa d’actes de Tots Sants 2016, que va tenir una fabulosa acollida per part dels participants.

Informació relacionada:
Visites guiades
Festa Major de Terrassa

 

29/05/2017

FUNERÀRIA PARTICIPA EN LA 14A EDICIÓ DE FUNERMOSTRA

La fira ha coincidit amb l’assemblea general i junta directiva de l’AFCM

Logo de FunermostraUna delegació de Funerària de Terrassa, encapçalada per la gerent de l’empresa municipal, s’ha traslladat a València per a visitar Funermostra, la fira internacional de productes i serveis funeraris, que s’ha celebrat entre el 24 i el 26 de maig de 2017 a Feria Valencia. Durant la visita, la delegació ha pogut conèixer de prop les novetats del sector.

València ha estat també el lloc de trobada per a la junta directiva i l’assemblea general ordinària i extraordinària de l’Asociación de funerarias y cementerios municipales (AFCM), que s’han celebrat el 25 de maig. Durant l’assemblea, s’han repassat els comptes anuals i la gestió de l’exercici 2016, i s’ha donat informació sobre l’evolució del projecte Cementerios Vivos. L’AFCM està treballant de manera conjunta amb la Federación española de municipios y provincias (FEMP) per a l’organització d’unes jornades de debat sobre temes d’actualitat en el sector funerari, com ara la nova directiva d’emissions de gasos en les cremacions, l’elaboració d’una guia sobre el destí de les cendres i els processos de municipalització de serveis essencials, com és el cas dels serveis funeraris.

Informació relacionada:
Funermostra 2017
Asociación de funerarias y cementerios municipales

 

23/05/2017

EL CEMENTIRI MUNICIPAL OBRE LES SEVES PORTES PER A LA CELEBRACIÓ D’UN CONCERT NOCTURN

El concert, que porta per títol “1 Piano & 200 Velas” tindrà lloc el 14 de juliol a les 22 hores

Cartell "1 Piano & 200 Velas"El cementiri municipal de Terrassa obre les seves portes aquest 14 de juliol per a la celebració d’un concert nocturn del pianista David Gómez. L’espectacle porta per títol “1 Piano & 200 Velas”, i presenta una selecció d’obres dels compositors Astor Piazzolla, Frédéric Chopin i Manuel de Falla. El programa també fa un recorregut per obres pròpies de l’artista, que aprofitarà el concert per a fer la presentació del seu nou àlbum “Pianographie”, gravat recentment a Anglaterra. El concert tindrà lloc al peu del temple multiconfessional del cementiri, i començarà a les 10 de la nit.

Una manera diferent de conèixer el cementiri

El cementiri municipal de Terrassa forma part del projecte “Cementerios vivos”, de l’Asociación Nacional de Entidades y Empresas Municipales de Servicios Funerarios y de Cemeterios (AFMC). Aquesta iniciativa té l’objectiu de potenciar el coneixement del patrimoni artístic, històric, cultural i paisatgístic que s’amaga dintre dels cementiris.Imatge promocional de "Cementerios Vivos"

Funerària ajuda a la difusió del patrimoni del cementiri de manera regular amb la programació de visites guiades, la producció d’exposicions i la gestió de concerts i actuacions musicals vinculats a la celebració de Tots Sants.

Aquest any, com a novetat, l’empresa municipal vol explorar noves alternatives de difusió. En aquest sentit, el concert de David Gómez serà la prova pilot d’obrir l’espai de nit per a un propòsit lúdic i cultural com és la celebració d’un concert.

La iniciativa pretén també ajudar a donar una visió diferent de l’espai del cementiri, que es pot entendre no només des del seu ús habitual com a lloc d’honra i comiat dels nostres éssers estimats, sinó també des de d’altres interpretacions: espai de passeig, museu a l’aire lliure, reflex de la ciutat i la seva història, i, també ara, escenari de projectes culturals. Amb aquestes iniciatives, Funerària vol donar una visió diferent del cementiri, obrint-lo a col·lectius que habitualment no el visiten i ajudant a normalitzar la seva acceptació per a altres usos diferents del mortuori.

Informació relacionada:
Concert d’estiu al cementiri
Més informació i venda d’entrades
Projecte “Cementerios vivos”

 

19/05/2017

FUNERÀRIA RENOVA LA SEVA FLOTA DE VEHICLES AMB L’ADQUISICIÓ DE DOS NOUS COTXES FÚNEBRES ELÈCTRICS

L’empresa municipal referma així el seu compromís amb el medi ambient

Un dels nous vehicles elèctricsFunerària de Terrassa referma el seu compromís amb el medi ambient amb l’adquisició de dos nous cotxes fúnebres elèctrics. Aquesta transacció forma part del projecte de renovació de l’actual flota de vehicles de l’empresa municipal. Els dos nous vehicles fúnebres, 100% elèctrics, reemplaçaran de manera gradual les carrosses existents actualment.

Els principals avantatges dels nous vehicles és que són més respectuosos amb el medi ambient i funcionals. La seva autonomia permetrà fer serveis dintre del complex funerari, però també trasllats a la ciutat i la província minimitzant l’impacte ambiental generat pels vehicles amb combustibles fòssils.

Durant l’any 2017 es preveu la continuació del projecte de renovació de la flota actual amb l’adquisició d’altres dos nous vehicles funeraris. Aquesta iniciativa forma part de les actuacions que l’empresa municipal porta a terme amb l’objectiu de refermar el seu compromís amb el medi ambient. Fa uns mesos es van posar en funcionament dos punts de recàrrega de vehicles elèctrics al servei de les famílies. Pròximament, l’empresa municipal té previst incorporar també dos nous forns crematoris amb sistema de filtres, més ecològics i funcionals.

Informació relacionada:

Medi ambient

 

18/05/2017

FUNERÀRIA LLIURA AL CENTRE DE DISTRIBUCIÓ D’ALIMENTS “EL REBOST” LA RECAPTACIÓ DEL 15è CICLE “EL CINEMA I LA MORT”

Aquest any s’han recaptat 2479 euros

D'esquerra a dreta, Isabel Ruz, Pere Montaña, Alfredo Vega, Marià Gàllego i Loli BordesEl tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Alfredo Vega, ha lliurat al president de l’assemblea local de Creu Roja, Marià Gàllego, la recaptació obtinguda durant el 15è cicle “El cinema i la mort”. Vega ha anat acompanyat de Pere Montaña, conseller delegat de Funerària de Terrassa, i de la gerent de l’empresa municipal, Isabel Ruz. A l’acte també ha participat Loli Bordes, coordinadora de proximitat de Creu Roja. L’entitat destinarà els diners al Centre de Distribució Social d’Aliments “El Rebost”. L’acte ha tingut lloc el dijous 18 de maig a la seu local de Creu Roja (carrer de Fra Bonaventura Gran, 10, 08224 Terrassa).

El 15è cicle “El cinema i la mort”, organitzat i finançat per Funerària de Terrassa, ha recaptat l’any 2017 un total de 2.479 euros. Les pel·lícules que s’han programat en aquesta darrera edició, celebrada al Cinema Catalunya entre el 28 de març i el 18 d’abril, han estat “El nuevo Nuevo testamento”, “Bernie”, “Truman” i “El hombre más enfadado de Brooklyn”.

Funerària de Terrassa ofereix el cicle “El cinema i la mort” des de l’any 2003. Aquest cicle de cinema pretén ajudar a normalitzar l’acceptació i el tractament de la mort i apropar-nos a aquest tema, que culturalment sovint encara es considera tabú.

Informació relacionada:
Cicle “El cinema i la mort”

 

14/05/2017

FUNERÀRIA PARTICIPA EN LA FIRA MODERNISTA DE TERRASSA

L’activitat que ha promogut l’empresa funerària municipal ha recreat un enterrament d’època

Enterrament modernista 2017Funerària de Terrassa ha participat un any més en la programació d’actes de la Fira Modernista de Terrassa amb l’activitat “Enterrament modernista”, que s’ha dut a terme el diumenge 14 de maig.

La representació ha recreat un enterrament civil amb carruatge fúnebre d’època i quatre personatges, i s’ha dut a terme en dues sessions amb diferents recorreguts.

El passi de matí ha començat a les 11.45 al carrer del Camí Fondo, continuant pel Raval de Montserrat i el Portal de Sant Roc, per acabar a la plaça d’Enric Granados. El passi de tarda ha començat a les 18.20 hores al passeig Comte d’Ègara i ha acabat al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), passant pel Raval de Montserrat i la plaça d’Enric Granados.

La quinzena edició de la Fira Modernista de Terrassa ha estat dedicada a la figura de l’artista modernista Santiago Rusiñol, i s’ha celebrat del 12 al 14 de maig de 2017.

Informació relacionada:
Fira Modernista de Terrassa

 

10/05/2017

NOVA CLASSE MAGISTRAL DEL CURS DE TANATOPRÀXIA PROMOGUT PER FOMENT I FUNERÀRIA

En aquesta ocasió, el conferenciant ha estat Camilo Andrés Jaramillo

D'esquerra a dreta, Antonio Navarro, Camilo Andrés Jaramillo i Josep GarcíaEl tanatopràctic Camilo Andrés Jaramillo ha fet una conferència adreçada a l’alumnat de la formació en tanatopràxia promoguda per l’Ajuntament de Terrassa per a l’obtenció del certificat de professionalitat en aquesta especialitat. La iniciativa forma part de les accions formatives del curs. L’acte ha tingut lloc el 10 de maig al Vapor Universitari de Terrassa, on es du a terme la part teòrica del certificat de professionalitat.

Jaramillo és un tanatopràctic amb una dilatada experiència professional a nivell internacional. Va néixer a Colòmbia, i es va formar al American Academy McAllister Intitute de Nova York.

 

03/05/2017

FUNERÀRIA COL·LABORA AMB LA PETITA FIRA DE PROFESSIONS DE BADIA DEL VALLÈS

Un grup d’estudiants de l’institut Federica Montseny ha volgut conèixer de prop la professió de tanatopràctic

Josep García, durant l'entrevistaJosep García, tanatopràctic de Funerària de Terrassa, ha estat entrevistat el 3 de maig per un grup d’estudiants de l’institut Federica Montseny de Badia del Vallès. L’activitat forma part de la “Petita Fira de Professions”, un programa d’orientació que l’Ajuntament de Badia ha posat en marxa amb l’objectiu d’evitar l’abandonament escolar prematur al municipi.

Les entrevistadores, estudiants de tercer d’ESO, han fet una vintena de preguntes al Josep García, que ha explicat les línies generals de la seva professió i ha resolt els dubtes concrets que s’han anat generant durant la trobada, que ha estat molt dinàmica i participativa. Més endavant, faran la presentació de les seves reflexions sobre la professió a un grup de quart de primària d’una escola de Badia. D’aquesta manera, es possibilita la generació de reflexions entre ambdues generacions al voltant de la construcció d’itineraris educatius i projectes de vida.

 

29/04/2017

LA FORMACIÓ EN TANATOPRÀXIA PROMOGUDA PER FUNERÀRIA I FOMENT DE TERRASSA, A DEBAT EN RÀDIO 4

El programa “Amics i coneguts” ha acollit una entrevista a quatre professionals relacionat amb aquesta formació

Foto: ”Amics i coneguts”, Ràdio 4La periodista Sílvia Tarragona, conductora del programa “Amics i coneguts” de Ràdio 4 (Radio Nacional de España), ha ofert durant l’emissió d’aquest 29 d’abril un espai de debat sobre la formació en tanatopràxia promoguda per Funerària i Foment de Terrassa.

Els participants han estat Maria Dolores Megías, gerent de Foment de Terrassa i directora del servei d’ocupació de l’Ajuntament de Terrassa; Josep Maria Mons i Garrifa, president de l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya; Josep García, tanatopractor de Funerària de Terrassa i professor del curs, i Maria Romanyac, cap de formació de Foment de Terrassa.

Durant l’espai, s’ha parlat de la tanatopràxia en general, i del curs de formació promogut per Funerària i Foment de Terrassa per a l’obtenció del certificat de professionalitat en tanatopràxia. La iniciativa, pionera a Catalunya, permet atorgar formació reglada als alumnes en aquesta àrea, que cada vegada té més demanda per part de la societat.

Foto: ”Amics i coneguts”, Ràdio 4

Informació relacionada:
El programa, online

 

26/04/2017

EL CURS DE TANATOPRÀXIA PROMOGUT PER FOMENT I FUNERÀRIA ACULL UNA CLASSE MAGISTRAL

El Vapor Universitari n’ha estat l’escenari el 25 d’abril

D'esquerra a dreta, Antonio Navarro, Mario Lacape i Josep GarcíaEl Vapor Universitari de Terrassa ha estat l’escenari el 25 d’abril d’una conferència de Mario Lacape, que s’ha organitzat dintre de la formació per a l’obtenció del certificat de professionalitat en tanatopràxia que va començar el passat mes de març, i que va estar promogut per Foment i Funerària de Terrassa.

Lacape és un tanatopràctic nascut a Guatemala amb una dilatada carrera professional. La conferència ha tractat diferents aspectes relacionats amb la seva trajectòria, l’estudi i exercici de la professió de tanatopràctic en les diferents parts d’Amèrica i la comparativa amb els protocols europeus.

La conferència forma part de les activitats formatives per a l’obtenció del certificat de professionalitat en tanatopràxia. El curs és una iniciativa pionera, ja que es tracta de la primera vegada en què el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha atorgat formació certificada en tanatopràxia a Catalunya.

 

11/04/2017

PRESENTADES LES CONCLUSIONS D’UNA TESI DOCTORAL SOBRE ANATOMIA FORENSE DE LA UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA

Funerària de Terrassa va donar suport al Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia per a la realització de la investigació

Jardí del repòs del cementiri municipal de TerrassaAssumpció Malgosa, Catedràtica d’Antropologia Física de la Universitat Autònoma de Barcelona, i la doctora Dominika Novciarovà, autora de la tesi doctoral “Taphonomic and anthropological analysis of unclaimed human remains from cemetery context in Barcelona”, han presentat aquest mes de febrer els resultats de la seva investigació sobre anatomia forense a Funerària de Terrassa.

La tesi, que va estar dirigida pels doctors Assumpció Malgosa i Ignasi Galtés, es va defensar el mes de juliol de 2016, i recull les conclusions estretes de la investigació que Novciarovà va portar a terme durant l’any 2012 als cementiris de Terrassa, Montjuïc i Collserola.

Segons l’estudi de Dominika Novciarovà, els principals objectius de l’anatomia forense són: interpretació del procés de la descomposició de les restes humanes, elaboració dels perfils biològics, interpretació dels efectes tafonòmics en forma de descomposició diferencial, desarticulació i/o pèrdua dels elements ossis, i estimació de l’interval post mortem.

Informació relacionada:

Taphonomic and anthropological analysis of unclaimed human remains from cemetery context in Barcelona

 

04/04/2017

FUNERÀRIA DE TERRASSA PARTICIPA EN LA JORNADA “SERVEIS FUNERARIS MUNICIPALS: GARANTIA DE QUALITAT”

La jornada, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, ha tingut lloc el 4 d’abril a l’Auditori de B:SM

Jornada “Serveis Funeraris Municipals: Garantia de Qualitat” El conseller delegat de Funerària de Terrassa i director de l’àrea de Serveis Generals i Govern Obert de l’Ajuntament de Terrassa, Pere Montaña, ha assistit el 4 d’abril a la jornada “Serveis Funeraris Municipals: Garantia de Qualitat”, que ha organitzat la regidoria de Presidència, Aigua i Energia de l’Ajuntament de Barcelona. La jornada ha comptat amb l’assistència de 150 persones, i ha tingut lloc a l’auditori de B:SM (Barcelona de Serveis Municipals).

La inauguració ha anat a càrrec d’Eloi Badia, regidor de Presidència, Aigua i Energia de l’Ajuntament de Barcelona, que ha parlat sobre la nova iniciativa empresarial municipal de tanatori públic de l’Ajuntament de Barcelona. A continuació, els ponents han analitzat, entre altres qüestions, la relació entre l’oferta de serveis funeraris i la llibertat d’elecció de la ciutadania, els aspectes jurídics, de consum i de la competència.
La jornada també ha inclòs dues taules rodones. La primera ha estat dedicada a analitzar l’exemple d’experiències de diferents ciutats de l’Estat, i la segona, amb la participació de la Síndica de Greuges de Barcelona, Assumpció Vilà, ha volgut donar la visió de la ciutadania.

Pere Montaña ha participat en la primera taula rodona: “Experiències reals a Catalunya i l’Estat”, juntament amb representants de les empreses funeràries de Sabadell, Reus, Madrid  i Palma de Mallorca.

Montaña ha fet una descripció dels compromisos que, Funerària, com a empresa municipal, manté amb la ciutat de Terrassa i la ciutadania en general, i que van des de la transparència fins a la preservació del medi ambient, la potenciació de l’accessibilitat o la difusió del patrimoni. El conseller delegat de Funerària ha posat èmfasi en el tracte equitatiu a tota la ciutadania, a través d’una política de preus, instal·lacions i serveis iguals per a tothom. També ha volgut destacar un dels grans fets diferencials respecte a l’empresa privada: els excedents econòmics no van als accionistes, es queden a la ciutat a través d’una contínua millora de les instal·lacions que redunda en la qualitat del servei.

Aquest compromís de Funerària amb la ciutat s’extrapola també a tota la ciutadania des de diferents vessants, per exemple, amb la gestió d’ajuts socials per tal de garantir a tothom el millor servei funerari possible o amb la col·laboració amb diferents entitats i empreses que afavoreixen la integració social.

 

27/03/2017

EL SECTOR FUNERARI ES REUNEIX PER RETRE L’HOMENATGE ANUAL AL SEU PATRÓ SANT JOSEP D’ARIMATEA

L’empresa municipal de serveis funeraris de Reus agafa el relleu de Funerària de Terrassa com a amfitriona de la celebració

Homenatge anual Sant Josep d'Arimatea Reus 2017Funerària de Terrassa ha participat aquest 24 de març a la commemoració que s’organitza de manera anual per tal de retre homenatge a Sant Josep d’Arimatea, patró del món funerari. L’empresa municipal de serveis funeraris de Reus ha estat l’organitzadora de l’esdeveniment.

La programació d’actes ha començat amb una missa a l’Església Prioral de Sant Pere, seguida d’una visita guiada pel centre històric de Reus. El programa s’ha tancat amb la recepció oficial a l’Ajuntament i un dinar de germanor.

Funerària, que va estar l’amfitriona de la celebració l’any 2016, ha cedit el relleu per a aquest 2017 a Serveis Funeraris Reus i Baix Camp. L’homenatge que va organitzar Terrassa també va tenir un marcat caire cultural. L’acte central va ser una visita guiada a la Seu d’Ègara.

Informació relacionada:
Serveis funeraris Reus i Baix Camp

 

20/03/2017

EL COMPLEX FUNERARI MUNICIPAL ESTRENA UN NOU PAS ELEVAT PER FACILITAR L’ACCÉS EN TRANSPORT PÚBLIC A LES PERSONES AMB MOBILITAT REDUÏDA

L’actuació facilitarà l’accés al recinte, especialment a les persones usuàries de cadires de rodes

Pas elevat al complex funerari municipalEl complex funerari municipal estrena un nou pas de vianants elevat, que permetrà a les persones que arriben a Funerària en transport públic des de Terrassa accedir de manera més còmoda a les instal·lacions.

L’actuació de l’Oficina tècnica per a la promoció de l’accessibilitat de l’Ajuntament de Terrassa corregeix el desnivell que existia fins ara i facilita el desplaçament en cadira de rodes a l’hora de creuar el pas de vianants de l’accés des del pont.

Funerària de Terrassa té previst iniciar pròximament l’adaptació de la zona arbrada interior, actualment de sorra, mitjançant una nova pavimentació que completarà l’actuació de cara a millorar l’accés de les persones amb mobilitat reduïda, i, especialment, de les persones usuàries de cadires de rodes.

L’empresa municipal, continuant amb la línia de reforç de l’accessibilitat dels col·lectius amb capacitats diverses, procura en tot moment implementar millores que puguin eliminar barreres físiques, com passeres, rampes o voreres més amples. També treballa en la línia d’integració de col·lectius amb dificultats sensorials. Durant l’últim trimestre del 2016, va portar a terme millores del temple multiconfessional, amb la incorporació d’un sistema de so per la millora de l’audició de les persones usuàries d’audiòfons. L’any passat també es va posar en marxa un nou servei d’interpretació en llengua de signes.

En el moment actual, Funerària ha fet, de manera coordinada amb l’Oficina tècnica per a la promoció de l’accessibilitat de l’Ajuntament de Terrassa, una valoració dels lavabos adaptats del tanatori. L’empresa municipal portarà a terme durant els pròxims mesos obres de millora d’aquestes instal·lacions, per incorporar noves funcionalitats, i està estudiant la possibilitat de fer extensives aquestes actuacions als lavabos de l’entrada del cementiri i del crematori.

 

14/03/2017

EL 15È CICLE “EL CINEMA I LA MORT” ARRIBA A TERRASSA

Cada entrada comportarà la donació d’un euro, que es destinarà al centre local de distribució d’aliments El Rebost

Imatge del 15è cicle "El cinema i la mort"Funerària de Terrassa ha programat quatre noves pel·lícules per la quinzena edició del cicle “El cinema i la mort”.

El Cinema Catalunya acollirà les projeccions, que tindran lloc durant quatre dimarts consecutius a partir del 28 de març. Per tal d’afavorir l’assistència oferint diverses alternatives horàries, cada pel·lícula es projectarà en doble sessió, a les 7 de la tarda i les 10 de la nit.

El cicle comença el 28 de març amb la projecció d’”El nuevo Nuevo testamento”, una sàtira belga de l’any 2015 dirigida per Jaco Van Dormael i protagonizada per Pili Groyne, Benoît Poelvoorde, Marco Lorenzini, Yolande Moreau i Catherine Deneuve, entre d’altres.

La programació continua el 4 d’abril amb l’estatunidenc “Bernie”, de Richard Linklater, protagonitzada per Jack Black, Shirley MacLaine i Matthew McConaughey.

“Truman” continua el cicle el dimarts 11 d’abril. La pel·lícula, dirigida l’any 2015 per Cesc Gay, compta amb les interpretacions protagonistes de Ricardo Darín i Javier Cámara.

“El hombre más enfadado de Brooklyn” completa el programa, i es projectarà el 18 d’abril com a tancament del cicle. Protagonitzada per Robin Williams, Mila Kunis, Peter Dinklage i Melissa Leo, va estar dirigida per Phil Alden Robinson l’any 2014.

Funerària de Terrassa ofereix el cicle “El cinema i la mort” des de l’any 2003. Aquest cicle de cinema pretén ajudar a normalitzar l’acceptació i el tractament de la mort i apropar-nos a aquest tema, que culturalment sovint encara es considera tabú. Les projeccions es fan al Cinema Catalunya.

Des de l’any 2014, les entrades, que es poden recollir al Cinema Catalunya a partir del dimecres anterior a cada projecció de 18 a 22 hores, comporten la donació d’un euro, que es destina al centre local de distribució d’aliments El Rebost.

Informació relacionada:
15è cicle El cinema i la mort

 

06/03/2017

FUNERÀRIA DE TERRASSA ACTUALITZA LA SEVA DENOMINACIÓ SOCIAL

El canvi fa coincidir el nom comercial amb la raó social

Logotip de Funerària de TerrassaFunerària de Terrassa canvia la seva raó social. L’empresa municipal, la denominació social de la qual havia estat fins al moment Societat Municipal de Serveis Funeraris de Terrassa, S.A., passa dir-se Funerària de Terrassa, S.A. de manera oficial.

El canvi està lligat a una segona fase de l’estratègia iniciada l’any 2014 amb l’objectiu de posar en valor les actuacions que Funerària du a terme per i per a la ciutat, i que es va iniciar amb el canvi de la identitat corporativa. Aquesta revisió va potenciar el nom de l’empresa com a element comunicatiu, ja que el va integrar gràficament dintre del logotip.

L’objectiu de l’actuació de canvi de nom és fer visible el vincle intrínsec de Funerària amb la ciutat de Terrassa. En aquesta línia, Funerària està preparant diferents accions per a donar a conèixer el compromís que Funerària, com a empresa pública de serveis, té amb la ciutat. Aquest compromís amb el servei, amb la qualitat, amb els preus, amb el patrimoni, amb el medi ambient i amb l’accessibilitat s’extrapola de manera implícita als terrassencs i terrassenques. Funerària treballa per i per a Terrassa, i per això reinverteix en la ciutat i la ciutadania els seus excedents econòmics, col·labora amb diferents col·lectius per a la integració social i treballa amb uns alts estàndards de qualitat i una evident vocació de servei. L’objectiu és donar en tot el moment la millor atenció possible a les famílies des dels criteris i valors del servei públic.

L’evolució de la denominació

El 31 d’agost de 1965 es va constituir la societat anònima Funerària egarense, S.A. per un període de 35 anys. El 25 de març de 1998 va passar a ser una societat mercantil de durada indefinida amb capital íntegrament municipal. Aquesta denominació es va mantenir fins l’any 2009, moment en el que va passar a denominar-se “Societat Municipal de Serveis Funeraris de Terrassa, S.A.”. El 21 de desembre de 2016, en Junta General Extraordinària, es va aprovar el canvi de denominació social, i l’empresa municipal va adoptar l’actual nom de “Funerària de Terrassa S.A.”.

 

13/02/2017

COMENÇA EL PRIMER CURS DE FORMACIÓ OCUPACIONAL EN TANATOPRÀXIA SUBVENCIONAT PEL SOC A CATALUNYA

L’Ajuntament ha impulsat aquesta iniciativa a través de les empreses Foment i Funerària de Terrassa

Inauguració del curs de tanatopràxia 13/02/2017El tinent d’alcalde de Desenvolupament Econòmic, Indústria i Ocupació, Miquel Sàmper, i el tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Alfredo Vega, han donat el 13 de febrer la benvinguda a les persones participants en el curs de formació en tanatopràxia impulsat per l’Ajuntament a través de les empreses municipals Foment de Terrassa i Funerària de Terrassa.

Durant l’acte, que ha tingut lloc a les 4 de la tarda, Sàmper i Vega han destacat la importància d’aquesta proposta pionera. L’alumnat, format majoritàriament per dones, també ha volgut expressar la seva satisfacció de poder formar part d’una formació en tanatopràxia amb una acreditació reconeguda.

Informació relacionada:

Cursos de formació ocupacional

 

17/01/2017

FUNERÀRIA DE TERRASSA I FOMENT DE TERRASSA PROMOUEN LA CREACIÓ DEL PRIMER CURS DE FORMACIÓ OCUPACIONAL EN TANATOPRÀXIA SUBVENCIONAT PEL SOC A CATALUNYA

La iniciativa referma el compromís de l’Ajuntament de Terrassa amb l’impuls de la formació al llarg de la vida

Façana del tanatori municipalL’Ajuntament de Terrassa, a través de les empreses municipals Foment de Terrassa i Funerària de Terrassa, presenta com a novetat en el catàleg d’accions formatives en àrees prioritàries previstes per a l’any 2017 un curs de formació ocupacional en tanatopràxia. Es tracta d’un fet singular, ja que aquesta és la primera vegada que el SOC presenta una formació ocupacional en aquest sector, i l’Ajuntament de Terrassa n’ha aconseguit l’atorgament. La iniciativa també és pionera en Catalunya.

La tanatopràxia és el conjunt de tècniques practicades per aconseguir aturar, temporalment o de manera definitiva, el procés de descomposició d’un cadàver, així com les operacions de tanatoplàstica, que tenen la finalitat de donar un aspecte vital i no traumàtic de la mort.

El curs, que ofereix un total de 15 places i s’adreça de manera prioritària a persones treballadores en situació d’atur inscrites com a demandants d’ocupació, va adreçat a l’obtenció del certificat de professionalitat en l’especialitat de tanatopràxia, amb nivell de qualificació professional 3, i té una durada de 560 hores. La formació inclou un mòdul de pràctiques professionals no laborals, de 160 hores, que es desenvoluparà a empreses del sector funerari amb les que se signaran convenis de col·laboració.

Informació relacionada:

Cursos de formació ocupacional

Inscripció a accions formatives organitzades pel Servei d’Ocupació de l’Ajuntament de Terrassa

 

16/01/2017

FUNERÀRIA DE TERRASSA PARTICIPA EN LA TRENTA-SETENA EDICIÓ DE FITUR

L’Associació de Funeràries i Cementiris Municipals presenta el projecte “Cementerios Vivos” a la Fira Internacional de Turisme de Madrid

"Cementerios Vivos"L’empresa municipal Funerària de Terrassa participa en la trenta-setena edició de FITUR com a membre de l’Asociación Nacional de Entidades y Empresas Municipales de Servicios Funerarios y de Cementerios (AFMC). Amb la presència a la Fira Internacional de Turisme de Madrid, que enguany té lloc entre els dies 18 i 22 de gener, l’associació vol donar a conèixer el projecte “Cementerios vivos” al sector turístic i al públic en general. El punt d’informació de la campanya estarà ubicat a l’estand 7C10 del pavelló 7 d’IFEMA Feria de Madrid.

“Cementerios Vivos” és una proposta turística i cultural que pretén mostrar una alternativa diferent i enriquidora de turisme, fent difusió de la part amagada dels cementeris i potenciant el descobriment de tot el que ens pot sorprendre i no coneixem d’aquests espais.

Més informació:

Projecte “Cementerios Vivos”

Los cementerios españoles presentan su oferta turístico-cultural por primera vez en FITUR

 

16/11/2016

FUNERÀRIA DE TERRASSA SUMA ACTUACIONS PER FER DEL COMPLEX FUNERARI UN LLOC MÉS ACCESSIBLE PER A TOTHOM

Les iniciatives refermen el compromís de Funerària amb la millora de l’accessibilitat dels diferents col·lectius

Logo bucle magnètic per a audiòfonsEl temple del cementiri municipal de Terrassa estrena aquesta tardor un nou sistema de so alternatiu, que permet millorar l’audició de les persones usuàries d’audiòfons durant les cerimònies. La tecnologia, consistent en un adaptador de bucle magnètic, està dissenyada per a convertir la sortida d’un amplificador en un senyal específic pels audiòfons configurats en la posició T (telebobina). A l’entrada del temple s’ha instal·lat una senyalització específica per informar els usuaris de l’existència de la tecnologia, i perquè sàpiguen que poden adaptar els seus dispositius a la posició T quan hi accedeixin.

La solució, que compleix l’estàndard internacional IEC 60118-4, permet a les persones portadores d’audiòfons que estan dintre del perímetre d’influència rebre de manera clara, amb un volum adequat, i sense reverberació ni soroll de fons, el senyal procedent del bucle. En el cas del temple, el perímetre integra tota la zona de bancs de l’auditori. Les persones amb implants coclears també es poden beneficiar de la tecnologia de bucle magnètic.

Seguint aquesLogo llenguatge de signesta línia, que aposta per la integració de col·lectius amb diversitats sensorials, l’empresa municipal ofereix, des del mes d’octubre, la possibilitat de complementar les cerimònies de comiat de difunts amb un servei d’interpretació en llengua de signes.

Aquestes iniciatives parteixen de la voluntat de Funerària de millorar l’accessibilitat de les persones amb diversitats sensorials, eliminar barreres de comunicació i optimitzar la integració del col·lectiu amb dificultats auditives.

Més informació:
Accessibilitat

 

02/11/2016

EL CEMENTIRI MUNICIPAL REP PROP DE 60.000 VISITANTS DURANT LA CAMPANYA DE TOTS SANTS

El programa especial d’actes de la festivitat ha tingut una bona acollida entre el públic assistent

El cementiri munPunt d'actuació musical 1 de novembre de 2016icipal de Terrassa ha acollit prop de 60.000 persones durant la campanya de Tots Sants 2016. El dia més concorregut ha estat l’1 de novembre, amb més de 16.000 visitants. L’afluència aquest any ha estat esglaonada, concentrant-se la majoria de visites a partir del dissabte 29 d’octubre.

Facilitats d’accés i desplaçament
El dispositiu de reforç dels accessos al recinte ha funcionat de manera òptima. Funerària ha habilitat la zona est del complex funerari com a aparcament, aconseguint doblar pràcticament l’oferta de places d’estacionament per a vehicles. L’empresa municipal ha obert també dos accessos per a vianants, que han facilitat l’entrada al recinte a les persones que han arribat caminant i als usuaris de l’ampliació de l’aparcament. Per la seva part, l’autobús especial gratuït que Funerària ha posat a disposició de la ciutadania per accedir al recinte en transport públic ha tingut prop de 1.700 usuaris. L’autobús ha fet el recorregut de la L1 des de l’Estació del Nord fins al cementiri.

Durant els dies de més afluència de visitants, Funerària ha posat a la disposició de les persones amb dificultats de mobilitat un vehicle adaptat per al transport a dins del cementiri. El vehicle ha acompanyat les persones que així ho han necessitat fins a les sepultures i les ha tornat a recollir per deixar-les novament a l’entrada del recinte una vegada acabada la visita. i Seguint la línia que aposta per la millora de l’accessibilitat dels diferents col·lectius, el dia 1 de novembre Funerària també ha posat a disposició de les persones amb mobilitat reduïda un servei gratuït, amb reserva prèvia, de recollida domiciliària.

Bona acollida del programa d’activitats
El programa especial d’actes que ha programat Funerària de Terrassa per al dia de Tots Sants ha tingut una bona acollida. Durant el matí, s’han habilitat dos punts d’actuació musical per acompanyar la visita al cementiri, un a la zona del temple multiconfessional, amb un trio de corda, i un altre a la plaça de Tots Concert de Tots Sants 2016Sants, amb un conjunt de jazz. Durant el dia, s’han dut a terme les cerimònies de record a les persones difuntes previstes al programa, i els visitants han pogut gaudir de l’últim dia d’exhibició al cementiri de l’exposició “Escultures per a l’eternitat”, que Funerària ha organitzat conjuntament amb el Museu de Terrassa.

L´últim acte del programa d’activitats ha estat el tradicional concert de Tots Sants, que aquest any ha anat a càrrec de la formació L’Incantari. “Música per al gran viatge” és un recital integrat per cants d’acompanyament dels passos de la vida, tal com s’expressen a diferents cultures del món. El públic ha valorat de manera molt positiva l’activitat. Com a tancament de la jornada, Funerària ha ofert als assistents una xocolata amb melindros, que han pogut degustar en finalitzar l’actuació.

Nova convocatòria de visita guiada
Una de les activitats del programa d’actes més valorades per part dels visitants ha estat la visita guiada que Funerària va organitzar juntament amb el Museu de Terrassa el passat 23 d’octubre al voltant de l’exposició “Entrada del cementiri l'1 de novembre de 2016Escultures per a l’eternitat”. L’activitat va comptar amb la participació de 40 persones, el nombre màxim de places previstes.

Valorant l’èxit de participació i les demandes rebudes, Funerària té previst programar una visita guiada als grups escultòrics inclosos a l’exposició durant les pròximes setmanes. L’empresa municipal organitza, juntament amb el Museu de Terrassa, recorreguts comentats pel cementiri municipal de manera periòdica durant l’any. Les visites, que són gratuïtes, estan conduïdes per personal educatiu del Museu de Terrassa. Les persones interessades a participar-hi, poden trucar al telèfon gratuït 900 268 268 per tal de fer la inscripció. L’aforament és limitat.

Itinerància de l’exposició “Escultures per a l’eternitat”
La mostra “Escultures per a l’eternitat”, que Funerària ha organitzat de manera conjunta amb el Museu de Terrassa, s’ha pogut visitar al cementiri municipal fins a l’1 de novembre. L’exposició es podrà veure pròximament a altres punts, ja que el Museu de Terrassa organitza la seva itinerància per diferents equipaments de la ciutat. Al web del Museu http://www.terrassa.cat/exposicions-itinerants es poden consultar els detalls sobre dates i espais per visitar la mostra, que convida a tothom a conèixer els grups escultòrics exempts del cementiri municipal, i aplega informació sobre les obres, els artistes i la tècnica.

Més informació:
Tots Sants 2016
Visites guiades
Exposicions itinerants (Museu de Terrassa)

 

23/10/2016

ÈXIT DE PARTICIPACIÓ EN LA VISITA GUIADA A L’EXPOSICIÓ “ESCULTURES PER A L’ETERNITAT”

L’activitat forma part del programa especial d’actes de la festivitat de Tots Sants

Visita guiada Tots Sants 2016La Societat Municipal de Serveis Funeraris de Terrassa ha programat per a aquest diumenge 23 d’octubre una visita guiada al cementiri municipal. L’activitat forma part del programa especial d’actes commemoratius de la festivitat de Tots Sants.

La visita s’ha concebut al voltant de l’exposició “Escultures per a l’eternitat” que Funerària ha organitzat conjuntament amb el Museu de Terrassa. La mostra, que es pot visitar a l’entrada del cementiri fins a l’1 de novembre, convida a tothom a conèixer els grups escultòrics exempts del cementiri municipal, i aplega informació sobre les obres, els artistes i la tècnica.

L’activitat ha començat amb la visita comentada a l’exposició. Seguidament, s’ha fet un recorregut pel cementiri per conèixer en el seu entorn l’obra escultòrica. La visita ha tingut una duració aproximada de 90 minuts, i ha comptat amb la participació d’unes 40 persones, el total de places disponibles. El guiatge ha estat realitzat per personal didàctic del Museu de Terrassa.

Funerària organitza recorreguts comentats pel cementiri municipal de manera periòdica durant l’any. Les visites, que són gratuïtes, estan conduïdes per personal educatiu del Museu de Terrassa. Les persones interessades a participar-hi, poden trucar al telèfon gratuït 900 268 268 per tal de fer la inscripció. L’aforament és limitat.

Més informació:

Visita guiada Tots Sants 2016
Tots Sants 2016
Visites guiades

 

30/08/2016

EL CEMENTIRI MUNICIPAL ESDEVÉ ESCENARI D’UNA SÈRIE DE TELEVISIÓ

L’equipament ha acollit la gravació aquest mes d’agost

Gravació "El Crac" 30/08/2016El Cementiri municipal ha acollit  el 30 d’agost la gravació d’una seqüència de la segona temporada de la sèrie de TV3 “El Crac”. La seqüència, interpretada per l’actor Lluís Soler, forma part d’un episodi de la segona temporada de la sèrie, que està escrita, dirigida i protagonitzada per Joel Joan.

El complex funerari ha estat escenari els últims anys d’altres rodatges i gravacions. El bon manteniment de les instal·lacions i la bellesa de les zones enjardinades fan que la ubicació sigui adient per a la realització de diferents tipus de produccions audiovisuals.

Funerària de Terrassa dedica especial atenció al fet que aquestes accions no interrompin en cap moment el normal funcionament de l’equipament. Per a Funerària també és prioritari garantir la preservació de la intimitat de les famílies, respectar el descans dels difunts i la privacitat de les sepultures.

 

02/08/2016

FUNERÀRIA I FOMENT SIGNEN UN CONVENI DE PRÀCTIQUES

Funerària ha acollit una estudiant durant els mesos de juny i juliol

Diploma práctiques Foment de TerrassaLa Societat Municipal de Serveis Funeraris de Terrassa SAU ha signat amb Foment de Terrassa SA un conveni de col·laboració per a la formació pràctica en centres de treball d’una estudiant del certificat de professionalitat “Confecció i publicació de pàgines web” (IFCD0110). L’estudiant ha completat a Funerària, durant els mesos de juny i juliol del 2016, les 84 hores de la part pràctica de la seva formació.

En finalitzar el conveni, Funerària de Terrassa ha rebut un diploma per part del Servei d’Ocupació de Catalunya i el Consell General de Cambres de Catalunya. El diploma reconeix el compromís social amb la tasca de formar treballadors i treballadores amb qualificació en un entorn de treball especialment adient per a les pràctiques de formació professional.

Més informació: Ocupació

 

03/07/2016

FUNERÀRIA DE TERRASSA ORGANITZA UNA VISITA GUIADA AL CEMENTIRI MUNICIPAL AMB MOTIU DE LA CELEBRACIÓ DE LA FESTA MAJOR DE TERRASSA

Les visites estan organitzades conjuntament amb el Museu de Terrassa

Temple del CementiriFunerària de Terrassa ha organitzat, juntament amb el Museu de Terrassa, una visita guiada al Cementiri Municipal amb motiu de la celebració de la Festa Major de Terrassa. Com altres anys, s’ha programat pel diumenge de festa major, que aquest 2016 ha estat el 3 de juliol, a les 11 del matí. El punt de trobada ha estat el centre d’atenció al visitant, a l’entrada del recinte del cementiri.

Funerària organitza visites guiades al cementiri municipal de manera periòdica durant l’any. Les visites, que són gratuïtes, estan conduïdes per personal educatiu del Museu de Terrassa. Les persones interessades a participar-hi, poden trucar al telèfon gratuït 900 268 268 per tal de fer la inscripció. L’aforament és limitat.

Més informació: Visites guiades

 

22/06/2016

EL CEMENTIRI MUNICIPAL AVALUA L’ESTAT DE LES TEULADES DELS NÍNXOLS AMB UN DRON

Aquesta tecnologia facilita l’observació i avaluació d’elements a gran alçada

Dron als blocs de nínxolsUn dron ha sobrevolat aquest 22 de juny les teulades dels nínxols del Cementiri Municipal de Terrassa. L’objectiu ha estat l’obtenció d’informació relativa al seu estat de conservació, amb la finalitat de controlar el seu correcte manteniment. La iniciativa forma part d’un projecte més genèric amb la voluntat de valorar l’estat general dels blocs de nínxols i prendre les mesures adequades per a la seva correcta conservació.

Amb les dades enregistrades (vídeos i imatges) s’està fent una valoració i un informe concret de l’estat de les teulades. Aquesta anàlisi i previsió permetrà planificar el seu manteniment de manera òptima.

L’avantatge d’aquesta tecnologia en referència a altres sistemes que s’havien fet servir fins al moment, com ara les grues, és la seva eficiència, ja que possibilita l’obtenció d’informació de manera més ràpida i econòmica.

Més informació: Cementiri municipal

 

16/06/2016

EL CEMENTIRI DE TERRASSA FORMARÀ PART DEL NOU PROJECTE “CEMENTERIOS VIVOS”

La iniciativa, que pretén fer visible el patrimoni més desconegut dels cementiris, es va presentar durant l’assemblea de l’AFCM

Imatge de l'assemblea de l'AFCM (16/06/2016)Funerària de Terrassa participa com a membre de l’Asociación Nacional de Entidades y Empresas Municipales de Servicios Funerarios y de Cemeterios (AFMC) en el projecte “Cementerios Vivos”.

Cementerios Vivos” és una proposta turística i cultural que pretén mostrar una alternativa diferent i enriquidora de turisme, fent difusió de la part amagada dels cementeris, i potenciant que descobrim tot el que ens pot sorprendre i no coneixem d’aquests espais.

Funerària de Terrassa forma part de la Junta Directiva de l’AFCM, que es va reunir a Madrid el 15 de juny. La presentació de la campanya va tenir lloc el 16 de juny, durant l’assemblea general de l’associació.

Més informació:
“Cementerios Vivos” (web de Funerària)
Web del projecte “Cementerios Vivos”

 

15/06/2016

FUNERÀRIA DE TERRASSA LLIURA AL CENTRE DE DISTRIBUCIÓ D’ALIMENTS “EL REBOST” LA RECAPTACIÓ OBTINGUDA EN EL 14È CICLE “EL CINEMA I LA MORT”

L’acte ha tingut lloc el 15 de juny

acte_lliurament_rebost_2016El tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Alfredo Vega, ha lliurat al president de l’assemblea local de Creu Roja, Marià Gàllego, la recaptació obtinguda pel 14è cicle “El cinema i la mort”. L’entitat destinarà els diners al Centre de Distribució Social d’Aliments El Rebost. L’acte ha tingut lloc aquest dimecres 15 de juny a la seu local de Creu Roja (carrer de Fra Bonaventura Gran, 10, 08224 Terrassa).

El 14è cicle “El cinema i la mort”, organitzat i finançat per la Societat Municipal de Serveis Funeraris de Terrassa, ha recaptat l’any 2016 un total de 2.874 euros. Les pel·lícules que s’han programat en aquesta darrera edició, celebrada al Cinema Catalunya el passat mes d’abril, han estat Quédate conmigo, Carmina y amén, Nuestro último verano en Escocia i La fiesta de despedida.

Funerària de Terrassa ofereix el cicle “El cinema i la mort” des de l’any 2003. Aquest cicle de cinema pretén ajudar a normalitzar l’acceptació i el tractament de la mort i apropar-nos a aquest tema, encara considerat culturalment com a tabú.

Més informació: Cicle “El cinema i la mort”

 

07/06/2016

FUNERÀRIA DE TERRASSA ORGANITZA UNA VISITA GUIADA AL CEMENTIRI MUNICIPAL

La visita concertada, organitzada conjuntament amb el Museu de Terrassa i la regidoria de la Gent Gran, ha ofert la possibilitat de descobrir detalls desconeguts d’aquest equipament municipal

visita_guiada_07062016Funerària de Terrassa ha organitzat aquest 7 de juny, juntament amb el Museu de Terrassa i la regidoria de la Gent Gran, una visita guiada al Cementiri Municipal, que ha comptat amb l’assistència d’una quinzena de persones. Durant la visita, amb una duració aproximada de 90 minuts, s’ha fet un recorregut pels elements arquitectònics, escultòrics i ornamentals més destacats del Cementiri.

Les visites guiades, a més d’oferir una visió general del patrimoni, i, per tant, d’una part de la història de la ciutat, ens presenten una lectura més lúdica del complex funerari. En aquest sentit, el cementiri municipal és un espai singular, ja que està no només concebut pel seu ús propi, sinó com a lloc on passejar i parc de memòria.

Funerària organitza visites guiades al cementiri municipal de manera periòdica durant l’any. Les visites, que són gratuïtes, estan conduïdes per personal educatiu del Museu de Terrassa. Les persones interessades a participar-hi, poden trucar al telèfon gratuït 900 268 268 per tal de fer la inscripció. L’aforament és limitat.

Més informació: Visites guiades