Notícies d’actualitat

11/03/20. AVÍS IMPORTANT. Com a mesura de prevenció del coronavirus COVID-19, Funerària anul·la la present edició del cicle “El cinema i la mort”. Lamentem les molèsties.

02/03/2020

ARRIBA LA NOVA PROGRAMACIÓ DEL CICLE DE CINEMA DE FUNERÀRIA

L’empresa municipal organitza “El cinema i la mort” des de l’any 2003

Imagen que contiene texto

Descripción generada automáticamente

Els dimarts d’abril, Funerària de Terrassa ofereix a la ciutadania la possibilitat de gaudir de pel·lícules relacionades amb la temàtica de la mort. La reflexió sobre la mort es considera un tabú social sovint, i l’objectiu de l’empresa municipal és ajudar a normalitzar l’acceptació de l’esmentada temàtica. Amb aquesta voluntat, Funerària organitza el cicle “El cinema i la mort” des de l’any 2003.

El cinema Catalunya serà l’espai que acollirà les projeccions, durant quatre setmanes consecutives, tots els dimarts d’abril.

El llargmetratge que inaugurarà el cicle aquest 2020 serà ¡Ay, mi madre! La segona pel·lícula, El viaje de sus vidas, es projectarà el 14 d’abril. El dimarts 21 hi ha prevista l’exhibició de Yo, él y Raquel. Com a tancament, Funerària ha programat Book Club.

Les projeccions es fan al cinema Catalunya (carrer de Sant Pere, 9) a les 17 i a les 19.30 hores. La reserva de seients implica la donació de dos euros, que es dedica, com altres anys, íntegrament, al centre de distribució social d’aliments El Rebost. La recollida de les acreditacions de reserva es pot fer al cinema Catalunya a partir del dimecres anterior a cada projecció, de 18 a 22 hores.

Informació relacionada:

Cicle “El cinema i la mort”

Cinema Catalunya

El Rebost

12/03/20. AVÍS IMPORTANT. Com a mesura de prevenció del coronavirus COVID-19, Funerària anul·la la visita guiada programada per aquest diumenge 15 de març. Lamentem les molèsties.

25/02/2020

EL CEMENTIRI S’AFEGEIX A LA COMMEMORACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES AMB LA PROGRAMACIÓ D’UNA VISITA GUIADA

El Casal de la Dona acollirà l’exposició “Dones al jardí de la memòria”

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és Cartell-de-la-Campanya-del-Dia-Internacional-de-les-Dones-2020-a-Terrassa.jpg

Funerària i el Museu de Terrassa s’afegeixen als actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones amb una nova edició de la visita comentada al cementiri municipal “Dones al jardí de la memòria”, i la programació de la itinerància de l’exposició amb el mateix títol al Casal de la Dona.

La visita guiada al cementiri, que està prevista pel diumenge 15 de març a les 11 del matí, seguirà un itinerari per les sepultures de vàries dones que reposen al nostre cementiri i que, en l’escenari contemporani terrassenc (segles XX i XXI) formen part de la història local. Durant el recorregut guiat, que anirà a càrrec del personal educatiu del Museu, es farà una aproximació a la biografia d’aquestes persones i un record de l’empremta que han deixat a la ciutat. El punt de trobada serà l’entrada del cementiri. Les places són limitades, i per a participar, cal fer inscripció prèvia en el telèfon 900 268 268. L’activitat és gratuïta.

La visita comentada “Dones al jardí de la memòria” es va programar per primera vegada dins dels actes commemoratius de la festivitat de Tots Sants de l’any 2019. L’activitat, que es va fer el 19 d’octubre de 2019, va tenir una excel·lent acollida per part del públic participant, i les places disponibles es van exhaurir ràpidament. L’acte complementava l’exposició amb el mateix títol que es va poder visitar al cementiri fins a l’1 de novembre.

Aquest mes de març, i també dintre dels actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones, s’ofereix una nova oportunitat de conèixer l’exposició, en aquesta ocasió al Casal de la Dona (carrer de Galileu, 119). La mostra es pot visitar entre el 9 i el 30 de març, de dilluns a divendres de 17 a 20 hores, i els dimecres de 10 a 12 h, i complementa la visita guiada al cementiri del dia 15 de març.

Imagen que contiene persona, cielo, exterior, árbol

Descripción generada automáticamente

El Museu programa la itinerància de les exposicions que produeix amb Funerària per altres espais municipals, com els centres cívics i les biblioteques municipals. Al web del Museu es pot consultar més informació sobre dates i ubicacions.

Informació relacionada:

Dia Internacional de les Dones

Visites guiades

Visites (web del Museu de Terrassa)

Exposicions itinerants (web del Museu de Terrassa) https://www.terrassa.cat/patrimoni-funerari.

Autor cartell: Ali El Moussaui

Fotografia: Visita guiada de Tots Sants 2019


19/02/2020

FUNERÀRIA COL·LABORA AMB L’ORGANITZACIÓ DEL CARNESTOLTES

L’empresa municipal cedeix un any més un taüt per al dimecres de cendra

Foto: http://www.carnestoltes.org

Funerària col·labora amb la Confraria Mascarada, que organitza el Carnestoltes de Terrassa, amb la cessió d’un taüt per a l’Enterrament del Carnestoltes, que es duu a terme el 26 de febrer, dimecres de cendra. L’activitat forma part del programa d’activitats del XLIII Carnestoltes de Terrassa.

Funerària manté amb aquesta actuació el seu compromís amb la cultura popular, participant un any més en aquest esdeveniment, com ha fet des de la primera edició de l’Enterrament de Carnestoltes, l’any 1991. El taüt es crema a la pira mortuòria durant l’espectacle que s’organitza el dimecres de cendra per a acomiadar al rei Carnestoltes.

El XLIII Carnestoltes de Terrassa se celebra del 20 al 26 de febrer de 2020.

Foto: http://www.carnestoltes.org/

Cartell: David Rosales

Informació relacionada:

Carnestoltes de Terrassa

Carnestoltes (web de l’Ajuntament de Terrassa)

20/01/20

FUNERÀRIA I EL MUSEU ORGANITZEN UNA VISITA COMENTADA AL CEMENTIRI PER A L’APESOTE

L’activitat ha comptat amb la participació de mitja dotzena de persones

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és visita_guiada_apesote_gener_2020_Br-1024x576.jpg

L’empresa municipal Funerària de Terrassa i el Museu de Terrassa han organitzat aquest dissabte 18 de gener una visita guiada al cementiri municipal adreçada a un grup de membres de l’associació de persones sordes de Terrassa (APESOTE). Aquesta actuació va en la línia de facilitar l’accés de tota la ciutadania al patrimoni funerari.

La visita ha comptat amb la participació de mitja dotzena de persones. En aquesta ocasió, el recorregut ha estat temàtic, al voltant de la visita “Dones al jardí de la memòria”. Aquest itinerari es va programar per primera vegada l’octubre de 2019 amb motiu de la celebració de Tots Sants. Membres de l’APESOTE van voler participar-hi en aquell moment, però les places disponibles ja estaven exhaurides.

Funerària i el Museu organitzen visites guiades al cementiri al voltant d’actes i esdeveniments, i també a petició de diferents col·lectius quan hi ha un nombre suficient de participants.

Informació relacionada:

Visites guiades

Visites (web del Museu de Terrassa)

29/11/19

XERRADA SOBRE EL DOL AL CASAL DE LA GENT GRAN ANNA MURIÀ

El servei d’acompanyament en el dol organitza xerrades per a diferents col·lectius

Imatge: Cartell de la xerrada (cedida pel casal Anna Murià)

Alfons Gea, responsable del servei d’acompanyament en el dol de Funerària de Terrassa, ha organitzat aquest 20 de novembre a les 18 hores una xerrada sobre el dol a petició d’un grup del Casal de la gent gran Anna Murià. L’acte ha comptat amb la participació de 50 persones i ha abordat el tema dels dols crònics des de la perspectiva del sofriment com a vehicle de comunicació.

Gea ha participat també aquest 24 de novembre al programa “Paraules de vida”, de Catalunya Ràdio.

Des del servei d’acompanyament en el dol de Funerària de Terrassa, a més de les opcions de teràpia de dol, s’organitzen sessions de formació i xerrades destinades a professionals dels àmbits sanitari, social, educatiu i associatiu. El servei d’acompanyament en el dol de Funerària ha arribat aquest 2019 al seu 20è aniversari.

Informació relacionada:

Casal Anna Murià

Acompanyament en el dol de Funerària de Terrassa

25/11/2019

FUNERÀRIA, PRESENT UN ANY MÉS A LA JUNTA DIRECTIVA I L’ASSEMBLEA GENERAL DE L’AFCM

La trobada va tenir lloc a Màlaga el 13 de novembre

Membres de la junta directiva de l’AFCM. Font: AFCM

L’Associació de Funeràries i Cementiris Municipals (AFCM) va celebrar aquest 13 de novembre les reunions de la Junta directiva i l’Assemblea General de l’Associació de Funeràries i Cementiris Municipals (AFCM). La trobada va tenir lloc a Màlaga aprofitant el fet que la ciutat andalusa acollia entre l’11 i el 16 de novembre el XX Encuentro Iberoamericano de Cementerios Patrimoniales, que es feia aquest 2019 per primera vegada a Espanya. Isabel Ruz, gerent de Funerària de Terrassa, va assistir-hi en representació de la funerària municipal.

La reunió de la junta directiva va tenir lloc el 13 de novembre al migdia a la sala d’actes de la Sociedad Económica de Amigos del País de Málaga. L’assemblea general de l’associació es va celebrar una hora més tard a la mateixa ubicació.

A la tarda, l’AFCM va formar part dels actes programats en el XX Encuentro Iberoamericano de Cementerios Patrimoniales, amb la lectura per part del seu president, José Antonio Muñoz, de la ponència “El proyecto Cementerios Vivos y la dinamización cultural de los espacios funerarios”. L’AFCM també va estar representada el mateix dia a la taula rodona “Gestión de cementerios y responsabilidad patrimonial”. L’endemà, 14 de novembre, els membres de la junta directiva de l’associació van participar dels actes culturals organitzats en la programació de la trobada, concretament un recorregut guiat pel cementiri històric de San Miguel i la visita a una exposició sobre làpides en la ciutat de Màlaga.

Informació relacionada:

AFCM
Parque Cementerio de Málaga

14/10/19

TOT A PUNT PER A LA COMMEMORACIÓ DE LA FESTIVITAT DE TOTS SANTS 2019

Funerària posa en marxa el programa d’activitats i serveis especials

Funerària ha posat en marxa un any més el programa d’activitats i serveis especials per a commemorar la festivitat de Tots Sants. El programa d’activitats inclou una exposició, una visita guiada, actuacions d’acompanyament musical i els tradicionals actes en record de les persones difuntes programats pel dia 1 de novembre. L’empresa municipal també ha previst serveis de reforç per tal de facilitar els desplaçaments i l’accés al recinte.

Exposició “Dones al jardí de la memòria”

Aquest any, l’eix central de la programació d’activitats commemoratives és l’exposició “Dones al jardí de la memòria”, que es podrà visitar fins a l’1 de novembre a l’entrada del cementiri. L’exposició, organitzada conjuntament per Funerària i el Museu de Terrassa, recull la biografia de deu dones que ja ens han deixat i que, dins l’escenari contemporani terrassenc (segles XX i XXI), han format part de la història local, perquè han destacat en àmbits diversos com l’educació, el periodisme, la historiografia, la política o l’activisme. La mostra complementa l’exposició temporal del Castell Cartoixa de Vallparadís “Dona i artista. La col·lecció del Museu de Terrassa” (2019).

Visita guiada

El diumenge 20 d’octubre a les 11 hores hi ha prevista una visita guiada al cementiri al voltant de l’exposició “Dones al jardí de la memòria”. La visita, que és gratuïta i oberta a tothom, estarà conduïda per personal educatiu del Museu de Terrassa. Les places són limitades, i la  inscripció es pot fer abans del 19 d’octubre en el telèfon 900 268 268.

Programa d’activitats de l’1 de novembre

Durant el matí del dia 1 de novembre, Funerària habilitarà dos punts d’actuació musical, per acompanyar la visita al cementiri, de 10 a 13.30 h. A les 12 h, està programat l’acte d’oració per al procés espiritual de les ànimes que organitza la Comunitat Bahá’í. Finalment, a les 16.30 hores hi ha prevista la celebració eucarística en sufragi de les persones difuntes.

Serveis especials

Funerària multiplica els seus esforços per procurar donar la millor atenció possible als milers de persones que visiten el cementiri municipal al voltant de la festivitat de Tots Sants. Per això, preveu l’activació de tot un seguit de serveis especials.

Amb l’objectiu de facilitar l’accés al recinte, l’empresa ofereix el dia 1 de novembre un servei gratuït de recollida domiciliària (amb reserva prèvia) per a persones amb mobilitat reduïda. Funerària habilita també un vehicle adaptat per al transport intern de persones amb dificultats de mobilitat durant els dies de més afluència de visitants, amb la voluntat de facilitar els desplaçaments dins del cementiri.

Per facilitar l’estacionament dels vehicles privats, Funerària amplia la superfície d’aparcament habilitant-hi la zona est. Els dies 26 i 27 d’octubre i 1 de novembre s’obre la porta de vianants de la zona est per facilitar l’entrada a les persones que aparquen a la zona ampliada. L’1 de novembre també estarà operatiu l’accés del Camí dels Monjos.

Per a les persones que vulguin desplaçar-se en transport públic, l’1 de novembre s’habilita un autobús especial gratuït que fa el recorregut de l’L1 des de l’Estació del Nord fins al complex funerari.

Al web de Funerària de Terrassa es pot consultar la informació detallada sobre el programa d’activitats i serveis especials.

Informació relacionada:

Tots Sants 2019

Exposicions patrimoni funerari

 

23/09/19

ALFONS GEA ESTRENA CANAL DE VÍDEOS

Gea fa difusió dels coneixements i reflexions que ha perfilat durant la seva trajectòria professional

Alfons Gea ha posat en marxa aquest estiu un nou canal de vídeos a la plataforma Youtube. El seu objectiu és fer difusió dels coneixements i reflexions sobre el dol i la pèrdua que Gea ha anat perfilant i perfeccionant durant la seva trajectòria professional.

Alfons Gea, professional amb una experiència de 20 anys, és la figura clau del canal, ja que idea, produeix i presenta cadascun dels vídeos que s’hi pengen. Gea, que lidera el servei d’acompanyament en el dol de Funerària de Terrassa des de la seva posada en marxa en el mes d’abril de 1999, és un psicopedagog de reconegut prestigi i una figura de referència en l’àmbit de l’acompanyament davant la pèrdua a escala nacional i internacional.

Informació relacionada:

Canal Youtube de l’Alfons Gea

Acompanyament en el dol de Funerària de Terrassa

 

08/07/2019

FUNERÀRIA COL·LABORA AMB EL FESTIVAL INFEST DE RUBÍ AMB UNA ACTIVITAT ADREÇADA A LA MAINADA, QUE SERÀ PRESENTADA PER L’ALFONS GEA

Seguint la línia iniciada pel cicle “El cinema i la mort” d’aquest 2019, la projecció de la película Coco acostarà la reflexió del tractament del dol i la pèrdua als infants i les seves famílies

L’empresa municipal Funerària de Terrassa col·labora aquest any 2019 amb l’Infest, el Festival internacional de curtmetratges de terror, fantàstic i freak de Rubí. Funerària participa concretament de l’activitat Infest Kids, que aquest any programa la projecció de la pel·lícula Coco a la biblioteca Mestre Martí Tauler (la biblioteca municipal de Rubí).

Aquest llargmetratge precisament ha estat el nexe d’unió entre Funerària i el festival. Funerària va programar l’abril d’aquest any la pel·lícula en la 16a. edició del cicle “El cinema i la mort”. Amb la presentació d’un film d’animació adreçat als infants, l’empresa municipal volia fer l’aposta innovadora d’acostar la temàtica de la pèrdua a tots els públics. L’objectiu del cicle per a Funerària és facilitar el diàleg sobre el tema de la mort, que sovint és considerat tabú a la nostra cultura. Fins al moment, però, mai no s’havia programat cap pel·lícula adreçada específicament al públic infantil. Amb aquesta iniciativa, doncs, s’obre una línia de treball que aposta per acostar la reflexió del tractament del dol i la pèrdua als infants i les seves famílies.

L’Infest recull el relleu de Funerària i programa també la projecció de la pel·lícula Coco, amb objectius similars als de l’empresa municipal. Durant les edicions anteriors, dins de la seva programació, el festival ja havia incorporat propostes adreçades a la mainada, recollides amb la denominació Infest Kids. El taller pràctic de creació de pel·lícules de l’any 2017 n’és un exemple.

La biblioteca Mestre Martí Tauler (carrer Aribau, 5) acollirà l’edició 2019 d’Infest Kids, que començarà el dissabte 13 de juliol a les 11.30 hores. La presentació de la pel·lícula anirà a càrrec d’Alfons Gea, responsable del servei d’atenció al dol de Funerària de Terrassa. L’exposició de Gea incorporarà una breu representació teatral, l’objectiu de la qual serà facilitar la reflexió sobre com presentem el tema de la mort a la nostra cultura, i la tendència a no exposar o amagar informació sobre la pèrdua als infants. Després de la projecció, s’ha previst un torn de preguntes liderat per Gea per donar resposta a possibles dubtes o comentaris per part de les persones assistents.

L’Infest està organitzat pel col·lectiu ARKAM (Associació per la Kultura Audiovisual i Musical) i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Rubí. Aquest any 2019 arriba a la seva quarta edició, que tindrà lloc entre el 12 i el 13 de juliol.

Informació relacionada:
Cicle “El cinema i la mort”
Acompanyament en el dol
Infest
Biblioteca Mestre Martí Tauler

 

03/07/2019

ÈXIT DE PARTICIPACIÓ EN LA VISITA NOCTURNA TEATRALITZADA

El cementiri ha acollit aquest 2 de juliol una nova edició de “Descobreix el cementiri a la llum de la lluna”

El cementiri municipal de Terrassa ha acollit el 2 de juliol una nova edició de la visita guiada “Descobreix el cementiri a la llum de la lluna”. L’esdeveniment ha format part del programa d’actes de la Festa Major de Terrassa.

La visita ha estat conduïda per personal educatiu del Museu de Terrassa. En aquesta ocasió especial, les professionals del Museu han estat acompanyades per personatges teatrals, que han donat a conèixer anècdotes i curiositats del nostre cementiri a les persones participants. El recorregut s’ha fet de nit i s’han programat 4 passis d’uns 45 minuts de durada, a les 21, 21.30, 22 i 22.30 hores.

El públic participant ha valorat molt positivament l’activitat, que ha comptat amb la participació de 160 persones. L’organització no ha pogut donar resposta a totes les peticions d’inscripció rebudes, ja que han exhaurit les places disponibles. Per tal d’atendre aquest interès i donar resposta a l’expectació generada per la iniciativa, des de Funerària s’està estudiant la possibilitat de repetir la convocatòria de cara a la pròxima edició de la Festa Major de Terrassa.

Amb les visites guiades, Funerària i el Museu volen ajudar a la difusió del patrimoni artístic, cultural i històric del cementiri municipal. La primera edició de “Descobreix el cementiri a la llum de la lluna” es va dur a terme durant la Festa Major de l’any 2018.

Informació relacionada:

Visites guiades

Visites, itineraris i tallers (web del Museu de Terrassa)

Festa Major de Terrassa

 

17/06/2019

NOVA EDICIÓ DE “DESCOBREIX EL CEMENTIRI A LA LLUM DE LA LLUNA”

L’esdeveniment forma part del programa d’activitats de la Festa Major de Terrassa

Funerària i el Museu de Terrassa organitzen una nova edició de la visita guiada “Descobreix el cementiri a la llum de la lluna”.

L’esdeveniment, que està programat pel dimarts 2 de juliol, forma part del programa d’activitats de la Festa Major de Terrassa.

La singularitat d’aquesta visita guiada en referència a les que s’organitzen de manera periòdica, és que, seguint la línia iniciada l’any 2018, és nocturna i teatralitzada. Durant el desenvolupament de l’activitat, les persones participants podran fer un recorregut per algunes de les obres artístiques més significatives del recinte de la mà del Museu de Terrassa, que condueix, com sempre, la visita. Però, a més, hi haurà personatges teatrals que també donaran a conèixer anècdotes i curiositats del nostre cementiri.

La primera edició de “Descobreix el cementiri a la llum de la lluna” es va dur a terme l’any 2018, també coincidint amb la Festa Major. La convocatòria va tenir un gran èxit de participació, i moltes persones van manifestar el seu interès en què es repetís l’activitat. Amb aquesta nova edició, Funerària i el Museu volen donar resposta a aquesta petició, i una nova oportunitat de participar-hi a totes aquelles persones que no van poder reservar la seva plaça l’any passat. Les inscripcions per a la nova edició poden fer-se per telèfon fins a exhaurir les places disponibles en el 900 268 268.

Amb les visites guiades, Funerària i el Museu volen donar a conèixer la riquesa del patrimoni històric i cultural del cementiri municipal. En aquesta ocasió, els passis estan programats a les 21, 21.30, 22 i 22.30 hores. La durada aproximada de cada passi serà de 45 minuts.

Informació relacionada:

Visites guiades

Visites, itineraris i tallers (web del Museu de Terrassa)

Festa Major de Terrassa

 

04/06/2019

FUNERÀRIA LLIURA AL CENTRE DE DISTRIBUCIÓ D’ALIMENTS EL REBOST LA RECAPTACIÓ DEL CICLE “EL CINEMA I LA MORT”

L’acte ha tingut lloc a les instal·lacions de Funerària de Terrassa

Gràcia García, regidora en funcions de serveis funeraris i cementiri, ha lliurat aquest 4 de juny la recaptació de la 17a edició del cicle “El cinema i la mort” a Marià Gàllego, president de l’assemblea local de Creu Roja.

L’acte ha tingut lloc a les instal·lacions de Funerària de Terrassa, i ha comptat amb la participació d’Isabel Ruz, gerent de l’empresa municipal. Gàllego ha anat acompanyat de Loli Bordes, coordinadora de proximitat de Creu Roja.

Durant l’acte, García ha fet el lliurament del xec amb un import de 2586 €, corresponent a la recaptació íntegra de les 3 sessions del cicle “El cinema i la mort” de 2019. D’igual manera que en anys anteriors, aquests diners es destinaran al centre de distribució social d’aliments El Rebost.

L’objectiu del cicle “El cinema i la mort” és ajudar a normalitzar l’acceptació i el tractament del tema de la mort, que sovint es considera tabú culturalment. Durant la present edició, el Cinema Catalunya ha acollit la projecció de les pel·lícules Señor, dame paciencia, Thi Mai i Coco. En aquesta ocasió, la reserva de seients ha comportat la donació de dos euros per part de les persones participants.

Informació relacionada:
17è cicle “El cinema i la mort”
Cinema Catalunya

 

28/05/2019

FUNERÀRIA, PRESENT A LA NOVA EDICIÓ DE FUNERMOSTRA

La Fira ha coincidit amb l’assemblea general i la junta directiva de l’AFCM

Isabel Ruz, gerent de l’empresa municipal Funerària de Terrassa, s’ha desplaçat aquest 22 de maig a València per a participar en l’assemblea general i la junta directiva de l’Asociación de funerarias y cementerios municipales (AFCM).

Ruz ha aprofitat per a visitar la nova edició de Funermostra, la Fira internacional de productes i serveis funeraris de València. La gerent de l’empresa municipal ha fet un recorregut pels més de 100 expositors de la fira, i ha pogut conèixer de primera mà les novetats més interessants del món funerari quant a productes i serveis.

Funermostra ha arribat aquest any 2019 a la 15a edició, que s’ha celebrat entre el 22 i el 24 de maig al Pavelló 2 de la Fira de València. Amb una periodicitat biennal, la fira ha esdevingut una fita de referència en el sector, i atrau visitants de més de 40 nacionalitats. Entre les activitats programades per a aquesta edició, han destacat el lliurament dels premis Funermostra al producte innovador i les conferències, ponències i taules redones sobre diferents aspectes del món funerari.

Informació relacionada:

Asociación de funerarias y cementerios municipales

Funermostra

 

03/05/2019

DISSABTE 11 DE MAIG, NOVA EDICIÓ DE L’ENTERRAMENT MODERNISTA

Funerària participa un any més en la Fira Modernista de Terrassa

Funerària participa un any més en la Fira Modernista de Terrassa amb l’activitat de l’enterrament modernista. La gran novetat d’aquest 2019 és el canvi de dia. Tradicionalment, l’enterrament s’havia dut a terme en diumenge, però aquest any s’ha pogut traslladar a dissabte, que és el dia central de la fira.

Per a totes persones que visitin la Fira Modernista i vulguin veure l’espectacle, hi ha previstos dos passis a les 11.45 i a les 20 hores. L’itinerari del passi de matí comença al Passeig Comte d’Ègara, continua pel Raval de Montserrat i la plaça d’Enric Granados i finalitza al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). Per al segon passi, la comitiva fúnebre sortirà del carrer de la Font Vella, arribarà a la plaça Vella i continuarà pel carrer de Gavatxons, la placeta de la Font Trobada i el camí Fondo per finalitzar a la Biblioteca Central de Terrassa.

A l’hora d’arribada a la Biblioteca Central, hi havia previst l’inici de l’activitat d’escape room que havia organitzat el servei de Biblioteques, també dintre de la programació de la fira. La comitiva fúnebre havia de donar la benvinguda a les persones participants en l’activitat, que portava per títol “Llum i esperits a la biblioteca: podràs escapar?”. L’activitat finalment va estar anul·lada.

La Fira Modernista de Terrassa, que està declarada festa local d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya, és el gran esdeveniment de primavera de la ciutat. La fira ens transporta a la Terrassa modernista de finals del segle XIX amb visites, exposicions, espectacles, comerç, artesania… Aquest any, se celebra entre els dies 10 i 12 de maig, i està dedicada al món del cinema.

Informació relacionada:

Fira Modernista de Terrassa

Biblioteques públiques de Terrassa

Terrassa Turisme

 

25/04/2019

FUNERÀRIA PARTICIPA EN LA JORNADA ORGANITZADA PER AIDE EN EL SEU 25È ANIVERSARI

El Vapor Universitari ha acollit l’acte aquest 25 d’abril

Isabel Ruz, gerent de Funerària de Terrassa, ha participat aquest 25 d’abril a la jornada “25 anys de treball comunitari a Terrassa”, que ha organitzat Aide per a commemorar el seu 25è aniversari.

El Vapor Universitari de Terrassa (carrer de colom, 114) ha acollit l’acte, que ha començat a les 8.45 amb la benvinguda i la inauguració per part de Cristina Valverde, presidenta d’Aide, Alfredo Vega, alcalde de Terrassa i Alba Vergès, consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya.

El programa de la jornada ha inclòs diverses ponències i taules rodones sobre els eixos d’intervenció d’Aide i el valor de la xarxa. La programació ha finalitzat amb el lliurament dels agraïments a les empreses col·laboradores externes.

Aide (Associació d’intervenció en drogodependències d’Ègara) és una entitat terrassenca que desenvolupa projectes i programes en el camp de l’atenció a les drogodependències. Amb la col·laboració amb Aide, Funerària referma el seu compromís amb la ciutat i la responsabilitat social. L’empresa municipal manté convenis de col·laboració amb diverses empreses del tercer sector, i prioritza els contractes per a centres especials de treball en els àmbits del manteniment i la jardineria del cementiri municipal.

 

08/04/2019

20È ANIVERSARI DEL SERVEI D’ACOMPANYAMENT EN EL DOL

Funerària el va posar en marxa com a iniciativa pionera l’any 1999

El servei d’acompanyament en el dol de Funerària de Terrassa arriba aquest 2019 al seu 20è aniversari. La posada en marxa d’aquesta iniciativa, en el mes d’abril de 1999, va ser una proposta pionera en el món funerari de l’època. Amb el temps, moltes altres empreses han seguit la línia iniciada per Funerària, i han incorporat serveis semblants als seus catàlegs.

El servei de Funerària, no obstant això, continua al capdavant i és referent en atenció al dol, perquè ha anat evolucionant en el temps. En un principi, se centrava prioritàriament en el treball dels aspectes del comiat, i la part de sentiments i emocions davant de la pèrdua. Actualment, no només es treballen aquestes àrees, sinó que s’incorpora l’anàlisi de casos complexos i situacions especialment difícils. En els processos, s’ofereix assessorament no només en el moment de la pèrdua, sinó també amb posterioritat als fets, per tal de completar el treball, quan cal, mitjançant la teràpia de grup.

Funerària ha posat a l’abast de la ciutadania aquestes accions de manera ininterrompuda i gratuïta durant aquests 20 anys. A banda de la teràpia individual i dels grups de dol, des del servei també s’organitzen xerrades i sessions formatives per a diferents col·lectius professionals dels àmbits associatiu, educatiu, social i sanitari.

Informació relacionada:

Acompanyament en el dol

 

01/04/2019

OBRES DE MILLORA DE L’OFICINA D’ATENCIÓ AL VISITANT DEL CEMENTIRI MUNICIPAL

Funerària aposta per la millora de la confortabilitat i l’optimització d’ús dels espais de l’equipament

Funerària ha dut a terme durant el mes de març de 2019 un projecte de renovació i adequació de l’oficina d’atenció al visitant del cementiri municipal. L’objectiu de l’empresa municipal ha estat reforçar l’estructura, optimitzar l’ús dels espais, adaptar-los per a noves funcionalitats, i actualitzar-los per fer-los més còmodes i eficients.

Durant dues setmanes, la instal·lació s’ha hagut de tancar al públic, i l’atenció a les i els visitants del cementiri s’ha traslladat a les oficines del tanatori. La voluntat de Funerària ha estat en tot moment minimitzar les possibles molèsties a les persones visitants, oferint un punt de servei a pocs metres de l’oficina del cementiri, i dintre del mateix recinte del complex funerari municipal.

Durant el període d’execució de les millores, l’oficina d’atenció del carrer de Topete ha comptat amb personal de reforç per atendre a totes aquelles ciutadanes i ciutadans que han volgut fer els tràmits relacionats amb el cementiri des d’aquesta cèntrica ubicació. A partir de l’1 d’abril, l’oficina de Topete tindrà un nou horari d’atenció al públic, de dilluns a divendres, de 9.15 a 14 hores, i els dimecres, en horari de tarda, de 16 a 19 hores.

La nova configuració de l’oficina permetrà incorporar el trasllat de restes al llistat de tràmits que es poden fer des d’aquest equipament. També ofereix un espai íntim, còmode i funcional pel lliurament de les cendres.

Informació relacionada:

Cementiri municipal

Oficina d’atenció Topete

 

01/03/2019

SEÑOR DAME PACIENCIA, THI MAI I COCO, PROPOSTES DE LA NOVA EDICIÓ DEL CICLE “EL CINEMA I LA MORT”

Funerària organitza la programació des de l’any 2003

Funerària de Terrassa organitza des de l’any 2003 el cicle “El cinema i la mort” amb l’objectiu d’ajudar a normalitzar l’acceptació i el tractament del tema de la mort, que sovint es considera tabú culturalment.

Aquest 2019, durant tres dimarts consecutius, el Cinema Catalunya acull la projecció de tres pel·lícules que, de manera directa o indirecta, ens conviden a fer una reflexió i apropar-nos a aquest tema. Señor, dame paciencia, que es projectarà el 9 d’abril, inaugura la programació d’aquest any. El cicle continua el dia 16 d’abril amb l’exhibició de Thi Mai. El tancament del programa, el 23 d’abril, va a càrrec de Coco. Amb aquesta última pel·lícula, Funerària ha volgut fer una aposta innovadora, incorporant per primera vegada una proposta d’animació al cicle.

Les projeccions es fan al Cinema Catalunya (carrer de Sant Pere, 9) a les 17 i a les 19.30 hores. La reserva de seients comporta la donació de dos euros, que es destina íntegrament al centre de distribució social d’aliments El Rebost. La recollida de les acreditacions de reserva es pot fer al Cinema Catalunya a partir del dimecres anterior a la projecció, de 18 a 22 hores.

Informació relacionada:

17è cicle “El cinema i la mort”

Cinema Catalunya

 

28/02/2019

FUNERÀRIA TORNA A COL·LABORAR AMB L’ORGANITZACIÓ DEL CARNESTOLTES

L’empresa participa en els actes i esdeveniments més destacats de la ciutat

Cartell del Carnestoltes 2019. Autor: Xavier GutiérrezFunerària col·labora un any més amb l’organització del Carnestoltes de Terrassa. Els taüts que l’empresa cedeix tradicionalment a la Confraria Mascarada es fan servir durant la vetlla i l’enterrament del Carnestoltes, dos dels actes més singulars previstos dintre del programa d’activitats.

Amb aquesta actuació, Funerària referma el seu compromís amb la cultura popular. L’empresa municipal col·labora amb l’organització del Carnestoltes de Terrassa des de la primera edició de l’Enterrament de Carnestoltes, l’any 1991.

El XLII Carnestoltes se celebra enguany entre el 28 de febrer (dijous gras) i el 6 de març (dimecres de cendra).

Informació relacionada:

Carnestoltes de Terrassa

Carnestoltes 2019 (web de l’Ajuntament de Terrassa)

 

25/02/2019

FUNERÀRIA PARTICIPA EN LA IV JORNADA AMB TRACTE DEL CONSELL COMARCAL DEL SOLSONÈS

La trobada té lloc a Solsona el 26 de febrer

Funerària participa aquest 26 de febrer a la IV Jornada amb tracte del Consell Comarcal del Solsonès. L’activitat s’emmarca dintre de la campanya “Tracta’m bé”, que es va posar en marxa l’any 2012 des dels Serveis Socials Bàsics del Solsonès amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la prevenció dels maltractaments a la gent gran. Les jornades amb tracte pretenen ser un espai de formació i reflexió adreçat a professionals que treballen en l’atenció al col·lectiu de la gent gran.

El programa inclou diferents activitats. Alfons Gea, responsable del servei d’atenció al dol de Funerària, participa com a ponent a l’acte central de la jornada, una taula rodona sobre dol i benestar social. Durant la presentació, Gea estarà acompanyat de tècnics municipals de serveis socials i psicòlegs especialistes en dol.

Des del servei d’acompanyament en el dol de Funerària de Terrassa, s’ofereixen, sense límit de sessions i de manera gratuïta, diferents opcions de teràpia del dol. També s’organitzen sessions de formació i xerrades destinades a professionals dels àmbits sanitari, social, educatiu i associatiu.

Informació relacionada:

Acompanyament en el dol

IV Jornada amb tracte

 

23/01/2018

FUNERÀRIA ESTRENA CATÀLEG DE SERVEIS

La nova versió de la guia es pot consultar en línia al web

Funerària de Terrassa ha estrenat una nova versió impresa del catàleg de serveis. La nova edició canvia el format i el tipus de paper, per oferir un acabat més pràctic i funcional. El contingut ha estat actualitzat i el disseny i maquetació són més nets i visuals.

La guia presenta la informació en una estructura de tres grans apartats: serveis funeraris, serveis de crematori i serveis de cementiri. L’objectiu és dotar les famílies de tota la informació que poden necessitar davant la pèrdua d’un ésser estimat, les opcions de personalització del comiat que ofereix l’empresa municipal, així com les tramitacions i gestions relacionades amb el cementiri. D’aquesta manera, Funerària dóna una visió global dels serveis i equipaments que posa a l’abast de la ciutadania.

Trobareu l’edició impresa de la guia als equipaments del Complex Funerari Municipal i l’oficina d’atenció Totepe. També podeu descarregar-la en PDF o bé consultar-la en línia al web de Funerària.

Informació relacionada:

Guia de serveis funeraris

Tarifes i ordenances

 

21/12/2018

FORMACIÓ SOBRE ATENCIÓ AL DOL A L’INSTITUT MONTSERRAT ROIG

Hi ha participat un grup de 56 alumnes de segon curs d’Integració Social

Alfons Gea, responsable del servei d’atenció al dol de Funerària de Terrassa, ha conduït el 19 de desembre una sessió formativa sobre atenció al dol a l’Institut Montserrat Roig. La trobada ha comptat amb la participació de 56 estudiants de segon curs d’integració social. L’alumnat d’aquests programes formatius està treballant l’atenció a les unitats de convivència i la intervenció en famílies. L’objectiu de la formació és dotar a aquest col·lectiu de les eines necessàries per treballar amb famílies que puguin estar passant per dificultats davant la pèrdua d’un ésser estimat.

Funerària ofereix formació en dol per a centres formatius. L’empresa municipal organitza també accions formatives adreçades a professionals dels àmbits sanitari, social i associatiu. Aquestes sessions són totalment gratuïtes, i complementen els serveis d’acompanyament psicològic i teràpia de grup per al tractament del dol.

Informació relacionada:
Acompanyament en el dol

 

19/12/2018

REPRESENTANTS DE MATTHEWS VISITEN ELS NOUS FORNS CREMATORIS

L’objectiu de la trobada ha estat fer seguiment del projecte

Isabel Ruz, gerent de Funerària de Terrassa, ha acompanyat a representants de Matthews International, l’empresa adjudicatària de les obres d’instal·lació i posada en marxa dels nous forns crematoris del complex funerari, durant una visita a les instal·lacions del crematori municipal de Terrassa. L’objectiu de la trobada, que ha tingut lloc el 19 de desembre, ha estat fer validació i seguiment del funcionament del sistema.

La representació ha estat formada pel nord-americà Raul Rahill, president de la divisió de Solucions Mediambientals de Matthews International i per Fabrizio Giust, delegat a Europa de l’empresa. Isabel Ruz també ha anat acompanyada dels responsables tècnics del projecte per part de Funerària.

La comitiva ha fet un recorregut per les instal·lacions de l’equipament. Durant la visita, s’ha valorat l’evolució del projecte, que ha implicat la posada en marxa de la més avançada tecnologia en cremació en l’àmbit europeu, i de la primera estructura d’aquestes característiques a l’estat espanyol. El cas de la introducció de la nova tecnologia a Funerària ha estat especialment exigent, perquè durant el procés s’ha hagut de fer front a algunes circumstàncies complexes. L’espai disponible era reduït, la qual cosa ha comportat un estudi i optimització del projecte a escala d’enginyeria. D’altra banda, la prioritat de l’empresa municipal ha estat en tot moment mantenir l’excel·lència en el servei durant l’execució de les obres, la qual cosa ha representat un gran esforç logístic i organitzatiu.

Informació relacionada:

Crematori

Medi ambient

 

04/12/18

FUNERÀRIA, PRESENT AL I CONGRÉS IBEROAMERICÀ CULTURA I MEMÒRIA

La ciutat de Lugo ha acollit l’esdeveniment, que ha coincidit amb la junta de l’AFCM

Isabel Ruz, gerent de Funerària de Terrassa, ha viatjat a Lugo per a participar en la junta de l’Asociación de Empresas Municipales de Servicios Funerarios y Cementerios (AFCM), que ha tingut lloc el divendres 30 de novembre a la ciutat gallega. La junta, que normalment es convoca a Madrid, s’ha desplaçat en aquesta ocasió a Lugo coincidint amb la celebració del I Congreso Iberoamericano Cultura e Memoria: As perspectivas da morte (I Congrés Iberoamericà Cultura i Memòria: les perspectives de la mort).

L’esdeveniment, que ha tingut lloc els dies 30 de novembre i 1 de desembre, ha comptat amb la participació de l’AFCM. El congrés ha estat organitzat per l’Ajuntament de Lugo i la Universidad de Santiago de Compostela (USC), en el marc de la celebració del 70è aniversari del cementiri municipal de San Froilán. L’activitat ha comptat també amb la col·laboració del Centro de Estudios de Historia de la Ciudad, la Red Iberoamericana de Valoración y Gestión de Cementerios Patrimoniales, i la revista Adiós cultural.

L’objectiu del congrés ha estat aprofundir en el coneixement i la reflexió sobre les perspectives de la mort des de múltiples vessants (històrica, cultural, antropològica i patrimonial). El programa ha inclòs conferències, taules rodones i activitats de difusió cultural. L’AFMC, a través del seu president, Jordi Valmaña, ha participat en la taula rodona “Grandes cementerios patrimoniales” (fotografia).

Informació relacionada:

I Congrés Iberoamericà Cultura i Memòria (web de l’Ajuntament de Lugo)

Cementiri municipal de San Froilán

 

21/11/2018

FUNERÀRIA PRESENTA ELS NOUS FORNS CREMATORIS AMB SISTEMA DE FILTRACIÓ

 La visita inaugural de la nova instal·lació ha tingut lloc el 21 de novembre

Alfredo Vega, alcalde de Terrassa, ha assistit aquest 21 de novembre a la visita inaugural dels dos nous forns crematoris de l’empresa municipal Funerària de Terrassa. Vega ha anat acompanyat de la regidora de serveis funeraris i cementiri, Gràcia García, del conseller delegat de Funerària de Terrassa, Pere Montaña, i d’una part dels membres de la Junta General de l’empresa municipal. A l’acte també han participat els caps de departament de Funerària i representants de l’equip tècnic que ha dut a terme el projecte.

Durant el recorregut, la comitiva ha conegut de primera mà l’estructura, que comprèn els dos nous forns crematoris i un sistema doble de filtres i el sistema de refrigeració de la instal·lació. Les persones participants també han visitat les obres civils de millora, que contemplen tasques de pintura, alicatat, pavimentació i actualització de mobiliari de vàries de les dependències de l’equipament. L’import total de la inversió està al voltant dels 800.000 euros.

Funerària de Terrassa ha finalitzat durant el mes de novembre el projecte de renovació, que es va posar en marxa el mes de juliol d’aquest any. El projecte ha implicat la substitució de dos dels tres forns existents i la instal·lació d’un sistema de filtres que els fa més sostenibles, perquè minimitza les emissions. La tecnologia dels forns antics ja havia quedat obsoleta, després de dues dècades de la seva entrada en funcionament.

Les noves unitats són més modernes i funcionals. Els avanços que incorporen permeten reduir el temps d’incineració, i com a conseqüència, augmentar el nombre de cremacions per dia i donar un servei més àgil i eficient. En l’àmbit operatiu, la tecnologia que fan servir facilita el seguiment més exacte i continu del procés. Per tant, amb aquesta iniciativa, Funerària fa una aposta per l’eficàcia i la garantia d’optimització de l’atenció a les famílies.

En finalitzar l’acte, Vega s’ha adreçat a les persones assistents per fer balanç de les millores i inversions dutes a terme a l’empresa municipal durant els últims anys.

Informació relacionada:

Crematori

Medi ambient

 

29/10/2018

FUNERÀRIA, PRESENT AL FÒRUM PANASEF

La proposta ha tingut lloc entre el 25 i el 27 d’octubre a l’Auditori de Saragossa

Isabel Ruz, gerent de Funerària de Terrassa, ha assistit en representació de l’empresa municipal al Fòrum Panasef, que ha tingut lloc entre el 25 i el 27 d’octubre a l’Auditori de Saragossa.

El Fòrum Panasef és un esdeveniment organitzat per l’Associació Nacional de Serveis Funeraris amb l’objectiu de comunicar a la societat la proposta de valor del sector i trencar les barreres que suposa el tabú sobre la mort.

El programa ha inclòs concursos, xerrades, exposicions, demostracions i un concert de la soprano Ainhoa Arteta, entre d’altes activitats.

Informació relacionada:

Fòrum Panasef

 

22/10/2018

FUNERÀRIA ORGANITZA UNA XERRADA SOBRE LA PÈRDUA A L’ESCOLA FATIMA

L’empresa municipal col·labora amb diferents centres formatius per treballar aspectes vinculats amb el dol

Alfons Gea, responsable del servei d’atenció al dol de Funerària de Terrassa, ha ofert aquest 17 d’octubre una xerrada a un grup de 15 alumnes del Centre Municipal d’Educació Especial FATIMA de Terrassa. L’objectiu ha estat obrir un espai de debat i reflexió sobre la mort i el tractament de la pèrdua. Els i les estudiants, de 18 anys, formen part del curs de preparació per a la vida adulta (PVA).

L’activitat s’emmarca dintre del programa educatiu que Funerària ofereix a les escoles de la ciutat. L’empresa municipal ha posat en marxa en altres ocasions actuacions amb l’equip pedagògic i les famílies de l’escola FATIMA, però aquesta és la primera vegada que l’activitat s’adreça a l’alumnat.

Durant els 90 minuts que ha durat la trobada, s’ha tractat la importància del comiat i la resolució de temes relacionats amb la mort. De manera prèvia, els i les estudiants havien treballat unes preguntes que Funerària havia proporcionat a l’escola amb antelació perquè la classe pogués fer una primera aproximació al tema i obrir un espai inicial de debat i reflexió.

Informació relacionada:

 Acompanyament en el dol

 

16/10/2018

FUNERÀRIA I EL MUSEU DE TERRASSA COL·LABOREN AMB EL PROJECTE VIVIM AQUÍ, SOM D’AQUÍ DE CÀRITAS

Un grup de joves que formen part del projecte han participat en una visita guiada al cementiri municipal

Funerària de Terrassa i el Museu de Terrassa han organitzat de manera conjunta una visita guiada al cementiri municipal, que ha tingut lloc el dimarts 16 d’octubre a les 10.30 hores. L’activitat s’emmarca dintre del projecte Vivim aquí, som d’aquí, de Càritas Diocesana de Terrassa.

Durant el recorregut, un grup de joves i voluntaris ha conegut de primera mà els elements arquitectònics, escultòrics i ornamentals més destacats del cementiri. La voluntat de Càritas és obrir per als joves un espai de reflexió sobre la mort i la transcendència aprofitant aquestes dates tan properes a la festivitat de Tots Sants.

Vivim aquí, som d’aquí és un projecte per a la formació i inserció sociolaboral de joves immigrants. La seva voluntat és esdevenir un espai formatiu en la llengua, en l’entorn i en habilitats laborals.

Informació relacionada:
Visites guiades

 

11/10/2018

EN MARXA EL PROGRAMA D’ACTIVITATS I SERVEIS PER A LA FESTIVITAT DE TOTS SANTS

L’Auditori Municipal acollirà un concert de jazz en memòria de les persones difuntes

Funerària de Terrassa ha posat en marxa, com cada any, un seguit d’activitats per a commemorar la festivitat de Tots Sants. El programa inclou una exposició, una visita guiada, un concert en memòria de les persones difuntes i els tradicionals actes commemoratius del dia 1 al cementiri.

Exposició “Un jardí per al repòs”
Des del dia 15 d’octubre i fins a l’1 de novembre, les persones que s’acostin al cementiri municipal podran visitar l’exposició “Un jardí per al repòs”. La mostra, que Funerària organitza de manera conjunta amb el Museu de Terrassa, convida a tothom a conèixer els elements florals del cementiri, presents no només en l’obra escultòrica i arquitectònica, sinó en el paisatge i els elements botànics. L’exposició aplega informació sobre les obres i els artistes, i s’acompanya d’una proposta d’itinerari. “Un jardí per al repòs” es pot visitar a l’entrada del cementiri, en horari de 9 a 17.30 hores.

Des de fa uns anys, el Museu de Terrassa organitza un recorregut itinerant per a les exposicions que es produeixen al voltant de la celebració de Tots Sants. Al web del Museu es pot consultar tota la informació sobre les dates i ubicacions.

Visita guiada
Funerària i el Museu organitzen també una visita guiada als elements escultòrics que formen part de l’exposició. La visita comentada, que va a càrrec del personal didàctic del Museu de Terrassa, està programada pel diumenge dia 21 d’octubre a les 11 hores. Les places són limitades. Per participar-hi, cal fer inscripció prèvia, al telèfon 900 268 268.

Concert en record de les persones difuntes (gratuït i obert a tota la ciutadania)
El dia 26 d’octubre a les 19 hores l’Auditori municipal de Terrassa (passeig d’Ernest Lluch, 1) acollirà el concert “Record a ritme de jazz”. L’actuació anirà a càrrec de Miratjazz de Nova Orleans. La formació, que compta per a aquesta ocasió amb la col·laboració estel·lar de la cantant Marian Barahona, ens oferirà un repertori d’espirituals negres i estàndards de jazz amb la combinació justa de solemnitat i celebració. Les places són limitades i s’aniran omplint per rigorós ordre d’arribada, sense reserva prèvia. Les portes s’obriran 30 minuts abans de la representació per facilitar l’accés. Es prega puntualitat.

Programa d’activitats de l’1 de novembre
Com és habitual, Funerària habilitarà el dia 1 de novembre dos punts d’actuació musical, per acompanyar la visita al cementiri, de 10 a 13.30 h. A les 12 h, hi ha programat l’acte d’oració per al procés espiritual de les ànimes que organitza la Comunitat Bahá’í. Per últim, a les 16.30 h, tindrà lloc la tradicional celebració eucarística en sufragi de les persones difuntes.

Serveis especials
Els dies previs a Tots Sants i, especialment, l’1 de novembre, el Cementiri Municipal de Terrassa rep una gran afluència de visitants. Per això, Funerària ha previst la posada en marxa d’un dispositiu especial per a facilitar l’accés al recinte i oferir la millor atenció possible a totes les persones que s’acosten al complex funerari durant aquest període.

Per a les persones que hi accedeixen amb vehicle privat, Funerària amplia la superfície d’aparcament habilitant-hi la Zona Est. Per tal de facilitar l’entrada a les persones que aparquen en la zona ampliada, s’habilita l’accés de la Zona Est els dies 27 i 28 d’octubre i l’1 de novembre. L’1 de novembre també estarà operatiu l’accés del Camí dels Monjos.

Per tal de facilitar l’accés en transport públic, l’1 de novembre es posa a disposició de la ciutadania un servei especial d’autobús de 9 a 18 h. L’autobús fa el recorregut de la línia L1 des de l’Estació del Nord fins al complex funerari.

Funerària també habilita durant els dies de més visites al cementiri un vehicle adaptat per al transport intern de les persones amb dificultats de mobilitat, i un servei de recollida domiciliària per a persones amb mobilitat reduïda (amb reserva prèvia), el dia 1 de novembre.

Al web de Funerària de Terrassa es pot consultar la informació detallada sobre el programa d’activitats i serveis especials.

Informació relacionada:
Tots Sants 2018
Exposicions itinerants
Auditori municipal

 

03/08/2018

LA NORMALITZACIÓ DE LA VIDA DIÀRIA DESPRÉS DE LA PÈRDUA

Alfons Gea ha coordinat, per segon any consecutiu, un viatge per a persones participants en grups d’atenció al dol

Per segon any consecutiu, Alfons Gea, responsable del servei d’atenció al dol de Funerària de Terrassa, ha organitzat un viatge on han participat 8 de les persones que formen part dels grups d’atenció al dol que coordina. En aquesta ocasió, el destí ha estat Bulgària, i la sortida ha tingut lloc entre els dies 21 i 29 de juliol.

L’objectiu de la iniciativa de Gea ha estat ajudar a aquestes persones que han tingut una pèrdua recent a normalitzar la seva vida diària i facilitar la recuperació dels aspectes lúdics en la seva activitat ordinària.

Com a part de la teràpia, el viatge també ha treballat aspectes com la integració amb altres persones que no formen part dels espais d’acompanyament en el dol, ja que el grup ha estat format per un total de 34 persones.

El servei d’acompanyament en el dol de Funerària de Terrassa

La pèrdua d’un ésser estimat provoca un conjunt de reaccions i de dolor que anomenem dol. Davant d’aquesta situació, sovint ens sentim tan sobrepassats i confusos que tenim dificultats per reorganitzar la nostra vida diària.

El servei d’acompanyament en el dol de Funerària de Terrassa ofereix, sense límit de sessions i de manera gratuïta, diferents opcions de teràpia, per atendre les necessitats de cada cas concret.

Informació relacionada:

Acompanyament en el dol

 

27/07/18

FUNERÀRIA ENGEGA EL PROJECTE DE RENOVACIÓ DELS FORNS CREMATORIS

Amb aquesta iniciativa, l’empresa municipal aposta pel servei, l’eficiència i la sostenibilitat

L’empresa municipal Funerària de Terrassa ha posat en marxa aquest mes de juliol les primeres feines vinculades al projecte de renovació del sistema de forns crematoris del complex funerari municipal.

El projecte implica la substitució de dos dels tres forns actuals i la instal·lació d’un sistema de filtres. La planificació contempla també la remodelació de les instal·lacions del crematori amb obra civil.

Les noves unitats seran més modernes i funcionals. Els avanços que incorporen permetran reduir el temps d’incineració, i com a conseqüència, augmentar el nombre de cremacions per dia i donar un servei més àgil i eficient. En l’àmbit operatiu, la tecnologia que fan servir facilita el seguiment més exacte i continu del procés. Per tant, amb aquesta iniciativa, Funerària fa una aposta per l’eficàcia i la garantia d’optimització de l’atenció a les famílies.

Els nous forns també són més sostenibles, seguint la línia de compromís amb el medi ambient que manté l’empresa municipal. El sistema de filtracions començarà a incorporar-se durant el mes d’agost de manera paral·lela als treballs amb els forns. La previsió és que tota la nova estructura estigui completament operativa durant l’últim trimestre de l’any. Per tal de garantir una posada en marxa òptima a escala funcional, les accions d’instal·lació es duran a terme de manera paral·lela a la formació en operacions de la plantilla.

Durant el període d’execució de les obres, Funerària ha vist la necessitat d’inutilitzar l’accés a la sala de comiat prèvia a la incineració. Per poder continuar donant l’opció de presenciar la introducció del fèretre al forn, l’empresa ha habilitat un sistema audiovisual, que permet visualitzar el procediment des de la sala d’espera del crematori. La voluntat de Funerària és minimitzar les possibles molèsties i continuar donant un servei d’excel·lència durant tot el període d’execució de les obres.

Informació relacionada:

Crematori
Medi ambient

 

16/07/2018

TAULA RODONA SOBRE DOL A ANDRATX

Alfons Gea, responsable d’atenció al dol a Funerària de Terrassa, hi ha participat com a ponent

Alfons Gea, responsable del servei d’atenció al dol de Funerària de Terrassa, ha participat com a ponent en la taula rodona “Trauma permanent, o realitat per ser millor persona”. L’acte ha tingut lloc l’11 de juliol a les 20 hores a la Parròquia Ntra. Sra. del Carme Port d’Andratx. La iniciativa forma part del programa d’actes de les festes del centenari de la parròquia, ubicada en el municipi d’Andratx (Mallorca).

La taula rodona ha estat moderada per Carlos Fuentes, i ha comptat també amb la participació de Pere Ribot, Katia Rouarch, Lina Comas i Joan Bordoy.

Informació relacionada:

Acompanyament en el dol

 

04/07/2018

ÈXIT DE PARTICIPACIÓ EN LA VISITA NOCTURNA AL CEMENTIRI MUNICIPAL

El nombre total de places disponibles es va exhaurir

 “Descobreix el cementiri a la llum de la lluna”, la visita guiada nocturna i teatralitzada organitzada per Funerària i el Museu de Terrassa, ha enregistrat un gran èxit de participació, amb el nombre total de places disponibles exhaurides i una llista d’espera de més de 150 persones.

En principi, Funerària i el Museu havien previst dos passis, però, vista la demanda i interès generats per la proposta, es va programar un tercer passi a les 21.45 hores, les places del qual també es van exhaurir de manera immediata.

En aquesta ocasió, la visita formava part del programa d’actes de la Festa Major de Terrassa. Valorant l’èxit de participació i les demandes rebudes, Funerària i el Museu estan valorant les dates més adients per tal d’organitzar una nova edició de les visites nocturnes durant els pròxims mesos. D’aquesta manera, es podrà atendre l’interès dels ciutadans i ciutadanes que actualment estan en llista d’espera i tornar a obrir la proposta amb noves places disponibles.

La visita, conduïda per personal educatiu del Museu de Terrassa, va servir per a donar a conèixer alguns dels elements artístics més significatius del recinte, anècdotes i secrets sobre la història del cementiri. Amb la iniciativa, Funerària referma el compromís que manté, com a empresa pública, amb la difusió del patrimoni artístic funerari. La novetat en referència amb altres edicions, a més de la nocturnitat, va estar la teatralització, amb la participació de diferents personatges que ens van acompanyar durant el recorregut.

Informació relacionada:

Visites guiades

Visites, itineraris i tallers (web del Museu de Terrassa)

Festa Major de Terrassa

 

15/06/2018

FUNERÀRIA I EL MUSEU DE TERRASSA ORGANITZEN UNA VISITA NOCTURNA TEATRALITZADA AL CEMENTIRI MUNICIPAL

L’acte forma part del programa de Festa Major

L’empresa municipal Funerària de Terrassa i el Museu de Terrassa han organitzat una nova visita guiada al cementiri municipal. L’esdeveniment, que porta per títol “Descobreix el cementiri a la llum de la lluna”, forma part del programa d’actes de la Festa Major de Terrassa.

En aquesta ocasió, es presenta una novetat important en referència a altres edicions, ja que serà la primera vegada en què el recorregut es dugui a terme en horari nocturn. Amb aquesta proposta, Funerària i el Museu volen donar resposta a les peticions d’alguns ciutadans i ciutadanes que havien demanat aquest canvi d’horari en la línia de les visites nocturnes que ofereixen cementiris d’altres poblacions com Barcelona o Reus. En aquesta ocasió, a més, hi participaran alguns personatges teatrals que ens acompanyaran durant el recorregut.

La visita estarà conduïda per personal educatiu del Museu de Terrassa. Durant el desenvolupament, es donaran a conèixer alguns dels elements artístics més significatius del recinte, i es descobriran secrets i anècdotes que ens acostaran a la història del nostre cementiri.

L’acte està programat pel dimarts 3 de juliol. Hi haurà dos passis, a les 21.15 i les 22.15 hores. La durada aproximada serà de 45 minuts. Les inscripcions poden fer-se per telèfon fins a exhaurir les places disponibles en el 900 268 268.

Funerària i el Museu de Terrassa organitzen visites al cementiri de manera periòdica. L’objectiu és donar a conèixer el patrimoni artístic i cultural relacionat amb l’àmbit funerari. La visita serà accessible amb suport per a persones amb mobilitat reduïda.

Informació relacionada:

Visites guiades

Visites, itineraris i tallers (web del Museu de Terrassa)

Festa Major de Terrassa

 

12/06/18

GRACIA GARCÍA LLIURA A “EL REBOST” LA RECAPTACIÓ DEL 16è CICLE “EL CINEMA I LA MORT”

L’edició 2018 del cicle, organitzat per Funerària de Terrassa, ha recaptat 2.498 euros

Gràcia García, regidora de Serveis Funeraris i Cementiri, ha lliurat l’import de la recaptació de la 16a edició del cicle “El cinema i la mort” al president de l’assemblea local de Creu Roja, Marià Gàllego.

García ha estat acompanyat per la gerent de Funerària, Isabel Ruz. L’acte també ha comptat amb la presència de Loli Bordes, coordinadora de proximitat de Creu Roja.

El lliurament ha tingut lloc aquest 12 de juny a les instal·lacions de Funerària de Terrassa al Complex Funerari Municipal (carretera de Montcada, 789). Durant el desenvolupament de l’acte, García ha fet lliurament de la quantitat de 2498 euros, que correspon a la recaptació obtinguda per la venda d’entrades del cicle. Creu Roja destinarà els diners al Centre de Distribució Social d’Aliments “El Rebost”.

Funerària organitza des de l’any 2003 el cicle “El cinema i la mort” amb l’objectiu de fer-nos reflexionar i apropar-nos al tema de la mort, que sovint es considera tabú culturalment. Durant quatre dimarts consecutius, el Cinema Catalunya acull la projecció de pel·lícules que, de manera directa o indirecta parlen d’aquesta temàtica. L’any 2018, les pel·lícules projectades han estat “Manchester frente al mar”, “Captain Fantastic”, “Un monstruo viene a verme” i “Como reinas”. Aquesta darrera edició del cicle s’ha celebrat entre els dies 3 i 24 d’abril.

Informació relacionada:

“El cinema i la mort” 2018

Cinema Catalunya

 

06/06/2018

FUNERÀRIA COL·LABORA AMB LA PRODUCCIÓ OPERÍSTICA “AÏDA”

L’empresa municipal referma el seu compromís amb la difusió cultural de la temàtica de la mort

L’empresa municipal Funerària de Terrassa col·labora amb l’òpera “Aïda”, que es representa el 9 i l’11 de novembre al Teatre Principal de Terrassa. L’objectiu és continuar impulsant espais de debat i reflexió sobre la temàtica de la mort, encara considerada tabú a la nostra societat. L’actuació va en la línia dels esforços que es duen a terme amb projectes recurrents, com el cicle anual “El cinema i la mort” i d’altres puntuals com la col·laboració que es va formalitzar l’any passat amb la companyia Kiku Mistu pel muntatge “The Last Cabaret” en el context del festival TNT (Terrassa Noves Tendències).

Aïda és una producció d’Amics de l’Òpera i la Sarsuela de Terrassa, una associació fundada l’any 2011 amb l’objectiu de dotar a la ciutat d’una temporada estable d’òpera i sarsuela. Amics de l’Òpera i la Sarsuela ha produït La Traviata de Verdi (any 2014), L’Elisir d’amore de Gaetano Donizetti (any 2015) i Carmen de Bizet (any 2016).

Giuseppe Verdi va concebre Aïda com una òpera en 4 actes. L’argument gira entorn a la figura de l’Aïda, una princesa etíop que és capturada i portada a Egipte com a esclava al servei d’Amneris, la filla del faraó. Amonsaro, el pare d’Aida, envaeix Egipte per alliberar la seva filla. Radamés, el comandant militar que lidera l’exèrcit del rei d’Egipte, i del qual està enamorada Amneris, s’enamora d’Aida i comença una lluita interna entre aquesta passió i la seva leialtat al faraó.

Informació relacionada:

Cicle “El cinema i la mort”

Amics de l´Òpera i Sarsuela Terrassa

 

28/05/2018

FUNERÀRIA COL·LABORA AMB LA UNIVERSITAT DE LLEIDA

L’empresa municipal és pionera i proactiva en temes d’atenció al dol

Alfons Gea, responsable del servei d’atenció al dol de Funerària de Terrassa, va impartir el 18 de maig una sessió formativa a un grup d’alumnes del postgrau en Atenció al dol de la Universitat de Lleida. Gea forma part del professorat del curs d’especialista universitari en acompanyament al dol que organitza el Centre de Formació Contínua d’aquesta universitat.

L’acte va contar amb l’assistència d’una trentena de participants amb perfils diversos: metgesses, psicòlogues, educadores socials, infermeres i mestres.

La classe va partir de l’anàlisi del vincle en la intensitat del dolor i el trencament traumàtic davant la pèrdua. Durant el desenvolupament de la sessió, també es van tractar aspectes com la comunicació de les emocions, i es va obrir un espai de debat i reflexió amb una bona acollida per part de l’alumnat.

El curs d’especialista universitari en acompanyament en el dol de la Universitat de Lleida va arribar l’any 2017 a la seva quarta edició, que finalitzarà a l’octubre d’aquest 2018. Està organitzat pel Centre de Formació Contínua de la Universitat de Lleida.

Des del servei d’acompanyament en el dol de Funerària de Terrassa, a més de l’acompanyament psicològic i la teràpia de grup pel tractament del dol, s’organitzen sessions de formació i xerrades destinades a personal d’hospitals, residències de la gent gran i altres professionals dels àmbits educatiu, sanitari, social i associatiu.

Informació relacionada:

Acompanyament en el dol
Especialista universitari en acompanyament al dol (web de la Universitat de Lleida

 

11/05/2018

FUNERÀRIA DE TERRASSA, PRESENT UN ANY MÉS A LA FIRA MODERNISTA DE TERRASSA

L’enterrament modernista es podrà seguir el diumenge 13 de maig als carrers del centre de la ciutat

Funerària de Terrassa participa un any més en la XVI edició de la Fira Modernista de Terrassa amb una nova edició de “l’enterrament modernista”.

L’activitat, que presenta una recreació d’un enterrament civil amb carro fúnebre de cavalls acompanyada amb música d’ambient fúnebre, està programada pel diumenge 13 de maig en dues sessions, que tindran lloc de 12 a 19.30 hores. L’itinerari comença al Passeig Comte d’Ègara, continua pel Raval de Montserrat i la plaça d’Enric Granados i finalitza al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC).

La setzena edició de la Fira Modernista de Terrassa, que enguany està dedicada a la gastronomia modernista, se celebra de l’11 al 13 de maig de 2018. L’Ajuntament de Terrassa va impulsar la Fira Modernista l’any 2003. Des de l’any 2007, l’esdeveniment està reconegut per la Generalitat de Catalunya com a festa local d’interès turístic.

Informació relacionada:

Fira Modernista de Terrassa

 

10/05/2018

FUNERÀRIA CONTINUA EL PROJECTE DE RENOVACIÓ DE LA SEVA FLOTA DE VEHICLES AMB L’ADQUISICIÓ DE DOS NOUS COTXES FUNERARIS

Durant l’any 2018 també hi ha prevista la incorporació d’un nou furgó de recollida

L’empresa municipal Funerària de Terrassa continua el projecte de renovació de la seva flota de vehicles per als serveis funeraris amb l’adquisició de dos nous cotxes funeraris, que es faran servir principalment per trasllats fora de Catalunya.

Els vehicles, que són de combustió per poder garantir l’autonomia en trajectes llargs, incorporen una plataforma extraïble i elevador interior que facilita la càrrega i descàrrega del fèretre. També estan preparats pel trasllat d’urnes. El disseny és novetat d’aquest any 2018, per tant els de Funerària seran dels primers cotxes fúnebres d’aquest model que funcionin a Catalunya. L’import de la inversió és de 150.000 €.

El projecte de renovació, engegat a mitjans de 2016 amb la publicació dels primers plecs de contractació, es va començar a materialitzar l’any 2017 amb la posada en marxa dels dos vehicles funeraris elèctrics que es fan servir actualment a cerimònies dintre del complex funerari i trasllats comarcals.

Completen la flota dos vehicles funeraris de gasoil, que, amb la incorporació de les noves unitats, es destinaran principalment als trasllats intercomarcals; 2 furgons de gasoil, per a les recollides de persones difuntes a centres hospitalaris, residències i domicilis; 3 vehicles híbrids, per a suport de les cerimònies i les gestions administratives, i 1 vehicle elèctric per l’acompanyament a les famílies durant les cerimònies al complex funerari.

Durant l’any 2018 també hi ha prevista l’adquisició d’un nou furgó de recollida, amb noves prestacions, i un import aproximat de 40.000 euros, que completarà el projecte de renovació de la flota.

 

26/04/2018

FUNERÀRIA PARTICIPA EN LA JUNTA DIRECTIVA I L’ASSEMBLEA GENERAL DE L’AFCM

La trobada va tenir lloc a Màlaga el 26 d’abril

Isabel Ruz, gerent de Funerària de Terrassa, va participar el passat 26 d’abril en la Junta directiva i l’Assemblea General de l’Associació de Funeràries i Cementiris Municipals (AFCM). La trobada va tenir lloc a Màlaga aprofitant el fet que PARCEMASA (Parque Cementerio de Málaga) l’empresa municipal de Màlaga, participava de la novena edició de la fira Greencities. Greencities, Foro de Inteligencia y Sosteniblidad Urbana és un punt de trobada dels agents implicats en la construcció de les Smart Cities.

Durant l’Assemblea General, a més de compartir-se l’informe de presidència, es va dur a terme l’aprovació de comptes de l’associació. Pel que fa a la Junta Directiva, cal destacar com a fet rellevant que l’empresa municipal de Bilbao va donar el relleu a la de Lugo com a membre de la junta directiva de l’associació.

Informació relacionada:

AFCM

Parque Cementerio de Málaga

Greencities

 

13/04/2018

FUNERÀRIA DESTINARÀ PROP DE 800.000 EUROS AL MANTENIMENT I MILLORA DELS BLOCS DE NÍNXOLS DEL CEMENTIRI

El projecte es va iniciar l’any 2016 i es preveu que finalitzi el 2019

L’empresa municipal Funerària de Terrassa continua aquest 2018 el projecte de rehabilitació de les façanes i voreres dels blocs de nínxols del cementiri municipal.

La iniciativa parteix de l’estudi que Funerària va dur a terme l’any 2016 per tal de valorar l’estat dels 53 blocs de nínxols d’una planta del complex funerari municipal, i preveure les actuacions prioritàries per garantir el seu correcte manteniment i conservació.

A partir d’aquesta anàlisi, es va començar la rehabilitació dels blocs 103, 130 i 150.

Durant l’any 2017 es va continuar el projecte amb la rehabilitació de 3349 nínxols més, dels blocs 104, 112, 113, 114, 115, 122, 143 i 145. En total, en aquests dos últims anys, l’empresa municipal ha dedicat prop de 200.000 euros a la rehabilitació de blocs, i ha fet actuacions en un total de 4717 nínxols d’11 blocs.

Aquest 2018, Funerària continua el projecte amb la previsió de rehabilitar 17 blocs amb un total de 5997 nínxols més. Amb aquesta actuació, la voluntat de Funerària és garantir el manteniment constant de l’estat de les sepultures. La iniciativa de rehabilitació es complementa amb altres actuacions de manteniment i millora dels blocs de nínxols que s’han dut a terme durant els últims anys, com el reforç de les cobertes i l’ampliació de les voreres. L’objectiu és mantenir en perfecte estat d’utilització i conservació aquests elements, i garantir la continuïtat de l’ús al qual estan destinats.

Durant l’any 2019, Funerària té previst finalitzar la segona part del projecte, amb la rehabilitació de 16 blocs més, amb un pressupost aproximat de 300.000 euros. D’aquesta manera, la inversió total estimada estarà al voltant dels 800.000 euros.

Amb aquestes actuacions, Funerària haurà rehabilitat tots els blocs de nínxols d’una planta del cementiri municipal, a excepció dels 138, 139, 142 i 148. Aquestes construccions, com a mesura de prevenció, requereixen un estudi especial, ja que, tot i no tenir cap desperfecte estructural, presenten, en alguns casos, un envelliment pronunciat que pot dificultar les inhumacions.

Completen la llista els blocs 123, 126, 137, 149 i 151, que s’havien rehabilitat durant els anys 2014 i 2015.

ANY IMPORT/PREVISIÓ NÚMERO BLOCS BLOCS NÍNXOLS
2014 48.405 € 2 123, 151 1019
2015 51.069 € 3 126, 149, 137 1052
 
2016 55.512 € 3 103, 130, 150 1368
2017 136.365 € 8 104, 112, 113, 114, 115, 122, 143 i 145 3349
2018 300.000 € 17 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 116, 121, 124, 125, 127, 128, 129, 140, 141 i 153 5997
2019 300.000 € 16 101, 102, 117, 118, 119, 120, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 144, 146, 147, 152 5636
TOTALS 891.351 € 49   18421
 
Valoració especial   4 138, 139, 142 i 148 1656

Prioritzant el manteniment i millora dels equipaments del cementiri

L’empresa municipal complementa el projecte de rehabilitació dels blocs de nínxols amb una important aposta pel manteniment i millora dels equipaments del cementiri municipal. En els últims anys, s’ha dut a terme, entre altres accions:

 • Reforma de voreres
 • Pavimentació dels principals vials del cementiri, destacant-ne l’asfaltat del passadís central, que comunica l’entrada del cementiri amb el Temple Multiconfessional
 • Arranjament dels vials del cementiri
 • Millora de les instal·lacions del temple multiconfessional, amb actuacions com ara:
  • Posada en marxa d’un nou sistema de so per millorar l’audició de les persones usuàries d’audiòfons durant les cerimònies que tenen lloc al Temple Multiconfessional
  • Millora del sistema de climatització del temple multiconfessional, dintre del projecte global de millora de tots els edificis del complex funerari
  • Pintura
  • Adquisició de dues pantalles de suport audiovisual per les cerimònies
 • Habilitació d’un punt de càrrega de vehicles elèctrics a l’aparcament del complex funerari
 • Millora de les instal·lacions de l’oficina d’atenció al visitant, amb actuacions com ara:
  • Arranjament del sostre
  • Millora del sistema de climatització
  • Adquisició de maquinària d’oficina
 • Ampliació de l’oferta de columbaris a la plaça de Tots Sants i millora de l’accessibilitat a la plaça de Tots Sants
 • Habilitació de columbaris amb revestiment interior a la via 101
 • Col·locació d’un memorial al Jardí del Repòs
 • Adquisició d’un vehicle elèctric per tasques internes del cementiri
 • En la línia de millora del servei i l’atenció a les famílies, i amb la voluntat de facilitar i acostar els tràmits a la ciutadania, el mes d’octubre de 2017 Funerària va posar en marxa una nova oficina al carrer de Topete. El nou punt d’atenció permet a les persones que així ho desitgen portar a terme tràmits sense necessitat de desplaçar-se al complex funerari.

A banda de les inversions, Funerària reserva una dotació anual per al manteniment integral del cementiri. L’empresa municipal fa un important esforç per tal de garantir el correcte funcionament del cementiri quant a jardineria, neteja, petits arranjaments i seguretat. Cal dir que, en els concursos de manteniment i jardineria, Funerària prioritza els contractes reservats per a centres especials de treball, seguint la seva línia de compromís amb la responsabilitat social. A banda de les despeses de personal, el manteniment del cementiri representa una despesa anual d’explotació de prop de 750.000 €.

Projectes de futur

Entre els projectes de futur que s’estan perfilant per al cementiri municipal, destaquen:

 • Ampliació de l’ossera. Actualment, l’ossera que es va inaugurar l’any 1996 està amb un nivell d’ocupació alt. Funerària ha previst que el projecte d’ampliació es pugui portar a terme durant l’any 2019
 • Noves zones d’inhumació de cendres. El cementiri municipal ofereix 6 opcions diferents per a inhumar cendres: el columbari modular, el nínxol columbari, el Jardí del repòs, els cineraris piramidals, el cinerari comunitari i la sepultura familiar. Funerària està en fase de valoració de les millors alternatives per a poder ampliar aquesta oferta, amb l’objectiu de satisfer les necessitats de les famílies i facilitar l’elecció de les opcions més adients en cada cas
 • Reforma de la façana del temple multiconfessional. En els últims mesos, s’han detectat esquerdes a la façana del temple, que ha de ser reparada, repintada i impermeabilitzada
 • Ampliació de l’oferta de zones d’inhumació. Funerària està estudiant noves opcions de sepultures a terra. L’objectiu és habilitar parcel·les amb característiques pròpies que puguin adaptar-se a la diversitat cultural de la ciutadania de Terrassa
 • Vinculat amb el crematori municipal, Funerària està ultimant la posada en marxa del projecte d’incorporació de dos nous forns crematoris amb sistema de filtres, més ecològics i funcionals.

Informació relacionada:

Cementiri municipal

 

19/03/2018

FUNERÀRIA DE TERRASSA, PRESENT UNA VEGADA MÉS A L’HOMENATGE ANUAL AL PATRÓ DEL SECTOR FUNERARI

Mollet del Vallès ha estat aquest any la seu de l’esdeveniment

Isabel Ruz, gerent de l’empresa municipal Funerària de Terrassa, ha assistit aquest 16 de març a l’homenatge anual que el sector funerari ret al seu patró, Sant Josep d’Arimatea. L’organitzadora de l’esdeveniment aquest 2018 ha estat l’empresa funerària Monserdà, S.A., de Mollet del Vallès.

El programa ha inclòs una visita cultural a la Fundació Joan Abelló, amb un recorregut pel museu i la casa del pintor, per conèixer de prop la seva obra.

Informació relacionada:

Monserdà serveis funeraris

 

12/03/2018

LA NOVA EDICIÓ DEL CICLE “EL CINEMA I LA MORT” AJUSTA ELS SEUS HORARIS PER FACILITAR L’ASSISTÈNCIA

El Cinema Catalunya acollirà les projeccions tots els dimarts d’abril en doble sessió a les 16.30 i 19.30 hores

El cinema i la mort 2018El cicle “El cinema i la mort”, organitzat des de l’any 2003 per Funerària de Terrassa, arriba enguany a la seva 16a edició. Com a novetat, l’empresa municipal ha portat a terme una prova pilot de canvi d’horari. Les projeccions s’han programat a les 16.30 i les 19.30 hores, mentre que, fins a l’edició del 2017, s’havien fet en horari de 19 i 22 hores. L’objectiu de la modificació és facilitar l’assistència als diferents col·lectius i reforçar l’horari de tarda, que, segons l’experiència d’anys anteriors, és el de més afluència d’espectadors del cicle.

Aquest any, Funerària aposta per una proposta actual i bastant heterogènia. El cicle comença amb dos grans èxits del circuit independent dels Estats Units. Per al 3 d’abril s’ha programat la projecció de Manchester frente al mar, un drama protagonitzat per Casey Affleck, i per al 10 d’abril la de Captain Fantastic, de Matt Ross, amb Viggo Mortensen com a protagonista.

Un monstruo viene a verme, la gran triomfadora dels Premis Goya i dels Premis Gaudí del 2017, continua el cicle el dimarts 17 d’abril. La pel·lícula, dirigida l’any 2016 per Juan Antonio Bayona, té com a intèrprets protagonistes Lewis MacDougall, Sigourney Weaver, Felicity Jones i Liam Neeson.

La comèdia Como reinas completa el programa. Protagonitzada per Shirley MacLaine, Jessica Lange i Demi Moore, es projectarà el 24 d’abril com a tancament del cicle.

Funerària de Terrassa organitza des de l’any 2003 el cicle “El cinema i la mort”. Durant quatre dimarts consecutius, el Cinema Catalunya acull la projecció de pel·lícules que, de manera directa o indirecta, ens conviden a fer una reflexió i apropar-nos al tema de la mort. El cicle pretén ajudar a normalitzar l’acceptació i el tractament d’aquest tema, que sovint es considera tabú culturalment.

Les projeccions es fan al Cinema Catalunya (carrer de Sant Pere, 9) a les 16.30 i les 19.30 hores. Des de l’any 2014, les entrades comporten la donació d’un euro, que es destina íntegrament al centre de distribució social d’aliments El Rebost. La recollida d’entrades es pot fer al Cinema Catalunya a partir del dimecres anterior a la projecció, de 18 a 22 hores.

Informació relacionada:

16è cicle “El cinema i la mort”

 

02/03/2018

EL PROGRAMA COMMEMORATIU DEL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES INCLOU UNA VISITA COMENTADA AL CEMENTIRI MUNICIPAL

La visita és gratuïta, i les inscripcions poden fer-se per telèfon fins a exhaurir les places disponibles

Cartell Dia Internacional de les DonesFunerària de Terrassa ha organitzat, juntament amb el Museu de Terrassa i la regidoria de Polítiques de Gènere una visita comentada al Cementiri Municipal com a part del programa commemoratiu del Dia Internacional de les dones. La visita s’ha programat pel diumenge 11 de març a les 11 hores. El punt de trobada serà l’entrada del cementiri.

Durant la visita, es farà un recorregut general pels elements escultòrics, pictòrics i arquitectònics més destacats del cementiri. En aquesta ocasió, a més, es dedicarà especial atenció a la figura de la dona en l’art funerari.

Funerària i el Museu de Terrassa organitzen visites comentades al cementiri municipal de manera periòdica durant l’any. Les visites, que són gratuïtes, estan conduïdes per personal educatiu del Museu de Terrassa. Les inscripcions poden fer-se per telèfon (900 268 268) fins a exhaurir les places disponibles.

Més informació:

Visites guiades
Dia Internacional de les Dones
Visites (Museu de Terrassa)

 

09/02/2018

FUNERÀRIA COL·LABORA AMB L’ORGANITZACIÓ DEL CARNESTOLTES DE TERRASSA

L’empresa municipal hi participa des de l’any 1991

Foto: Maite Molina Prat. Imatge cedida per Confraria MascaradaFunerària de Terrassa, mantenint el seu compromís amb la cultura popular, col·labora un any més amb l’organització del Carnestoltes. Aquest 2018, l’empresa municipal ha cedit a Confraria Mascarada dos taüts que formen part de dues de les accions recollides dins del programa d’activitats del XLI Carnestoltes de Terrassa. Funerària col·labora amb l’organització del Carnestoltes de Terrassa des de la primera edició de l’Enterrament de Carnestoltes, l’any 1991.

Un dels taüts cedits alberga les despulles del Rei Carnestoltes a l’atri de l’Ajuntament. El segon, es crema a la pira mortuòria durant l’espectacle que s’organitza per l’enterrament del Carnestoltes, el dimecres de cendra, que aquest any és el 14 de febrer. L’enterrament és un dels actes més singulars de la programació de Carnestoltes a Terrassa. Hi participen una vintena d’entitats de la ciutat.

Foto: Maite Molina Prat. Imatge cedida per Confraria Mascarada

Informació relacionada:
Carnestoltes de Terrassa
Carnestoltes 2018 (web de l’Ajuntament de Terrassa)

 

09/01/2018

FUNERÀRIA COL·LABORA EN LA GRAVACIÓ D’UN PROGRAMA DOCUMENTAL SOBRE EL MÓN FUNERARI

Samantha Villar va visitar les instal·lacions de l’empresa municipal per a conèixer de prop les possibilitats de la contractació anticipada de serveis

Visita de Samantha VillarLa periodista Samantha Villar va visitar el mes d’octubre de 2017 les instal·lacions del complex funerari municipal de Terrassa per conèixer de primera mà els serveis funeraris i les possibilitats de contractació anticipada.

Villar va anar de la mà del personal del servei d’atenció al client, i va fer un recorregut per tanatori i el cementiri municipals. Durant la seva estada, va recollir informació sobre les opcions d’incineració i inhumació, i sobre els diferents elements que formen part de la personalització d’un servei funerari.

El material audiovisual que es va generar, va servir per nodrir una de les entregues del programa “Samantha y…”, que emet la cadena de televisió estatal Cuatro.

Informació relacionada:

El programa, a la carta al web de Cuatro

 

18/12/17

FUNERÀRIA COL·LABORA AMB L’INSTITUT MONTSERRAT ROIG OFERINT FORMACIÓ EN ATENCIÓ AL DOL

La sessió ha estat adreçada als alumnes del grau superior d’Integració Social

Xerrada atenció al dol 13/11/2017El servei d’atenció al dol de Funerària de Terrassa ha organitzat una sessió formativa en col·laboració amb l’Institut Montserrat Roig de Terrassa. La formació, que s’ha dut a terme el 13 de desembre a les 18.30 hores, ha estat adreçada a un grup de més de 40 estudiants del grau superior d’Integració social. L’objectiu de la sessió ha estat donar eines de diagnòstic i intervenció als alumnes que en un futur treballaran amb famílies amb dificultats, com pot ser la pèrdua d’un ésser estimat.

Funerària ofereix de manera gratuïta formació en dol per a centres formatius. Aquestes sessions poden anar adreçades als estudiants dintre del currículum escolar, com a formació complementària o com a resposta a demandes puntuals. Les formacions poden adreçar-se també al professorat i a les famílies, depenent de la necessitat. Des del servei d’acompanyament en el dol, a més de l’acompanyament psicològic i la teràpia de grup pel tractament del dol, també s’organitzen sessions de formació i xerrades destinades a personal d’hospitals, residències de la gent gran i altres professionals dels àmbits sanitari, social i associatiu.

Informació relacionada:

Acompanyament en el dol

 

06/11/17

“ACOMPANYANT EN LA PÈRDUA” ARRIBA A LA 4A EDICIÓ EN CASTELLÀ

El llibre reflecteix l’experiència d’Alfons Gea al capdavant del servei d’acompanyament al dol de Funerària de Terrassa

Portada del llibre "Acompañando en la pérdida"El llibre “Acompanyant en la pèrdua”, d’Alfons Gea, ha arribat a la 4a edició en castellà. L’obra fa un recorregut pels conceptes bàsics, tipologies i significats de la pèrdua, i recull l’experiència de Gea a Funerària de Terrassa en relació a l’acompanyament en el dol, el treball d’ajuda en grup i els rituals de comiat.

“Acompanyant en la pèrdua”, que es va publicar en col·laboració amb l’Ajuntament i Funerària de Terrassa, es va pensar en un principi com a eina de consulta per a professionals. Amb el temps, s’ha obert camí com a llibre d’autoajuda pel que fa a l’elaboració del dol. Publicat per la distribuïdora San Pablo, ha estat un dels llibres pioners en català sobre el tema del dol (la versió en català de l’obra, actualment exhaurida, va arribar a la 3a edició). La versió castellana ha estat un referent en el tema, i s’ha distribuït a nivell nacional i internacional.

Informació relacionada:
Acompanyament en el dol

 

19/10/2017

FUNERÀRIA ESTRENA UNA OFICINA D’ATENCIÓ AL CARRER DE TOPETE

L’objectiu és acostar els tràmits a la ciutadania i evitar desplaçaments

Façana oficina d'atenció TopetePlànol oficina d'atenció TopeteEl tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Alfredo Vega, ha visitat el 19 d’octubre la nova oficina d’atenció al públic que Funerària de Terrassa ha posat en marxa al número 7 del carrer de Topete. Vega, que és el president del Consell d’administració de l’empresa municipal, ha anat acompanyat del Conseller Delegat, Pere Montaña, i de la vocal del Consell d’Administració, Carme Labòria. A l’acte també ha assistit l’equip directiu de Funerària de Terrassa, encapçalat per la seva gerent, Isabel Ruz.

La iniciativa engegada per l’empresa municipal sorgeix en resposta de suggeriments dels usuaris del complex funerari, que demanaven una alternativa cèntrica per fer tramitacions.

La ubicació d’aquest nou punt d’atenció dintre del nucli urbà permetrà a les persones que així ho desitgin portar a terme tràmits sense necessitat de desplaçar-se al complex funerari. La voluntat de Funerària amb aquesta actuació, en la seva línia de millora continua, és facilitar i acostar els tràmits a la ciutadania. L’horari d’atenció és de dilluns a dissabte, de 9.15 a 14 i de 16 a 19 hores.

Qualitat i experiència al servei de la ciutadania. I ara, encara més a prop

Amb aquesta posada en marxa, l’empresa municipal completa l’oferta existent, ja que els terrassencs i terrassenques podran triar si portar a terme una gran part de les tramitacions i gestions relacionades amb el cementiri i els serveis funeraris des del complex funerari o des d’aquesta nova ubicació. L’objectiu és continuar donant el millor servei possible, i, ara, encara més a prop.

Informació relacionada:

Oficina d’atenció Topete

 

16/10/2017

FUNERÀRIA ORGANITZA UN PROGRAMA D’ACTIVITATS PER A COMMEMORAR LA DIADA DE TOTS SANTS

Com a novetat, el tradicional concert de Tots Sants es trasllada a l’Auditori municipal

Com cada any per aquestes dates, Funerària de Terrassa ha preparat un programa d’activitats i serveis especials per a commemorar la festivitat de Tots Sants. Entre els actes, destaquen el concert de Tots Sants, una exposició sobre simbolisme escultòric i la tradicional visita guiada al cementiri municipal.

Aquest any, com a novetat, el concert de Tots Sants es trasllada a l’Auditori Municipal de Terrassa. La voluntat de Funerària amb aquesta prova pilot de canvi d’ubicació, és acostar aquest esdeveniment a la ciutadania, procurant una ubicació més cèntrica. Aquesta aposta va en la línia de la posada en marxa, per part de l’empresa municipal, d’una oficina d’atenció al carrer de Topete. Amb aquestes iniciatives, Funerària vol continuar donant el millor servei possible, ara encara més a prop.

El concert de Tots Sants 2017 porta per títol “Músiques per al record”, i va a càrrec de la Banda de Terrassa. Tindrà lloc el divendres 27 d’octubre a les 22 hores a l’Auditori Municipal de Terrassa. Per assistir-hi, cal fer reserva d’entrada prèvia per telèfon abans del 26 d’octubre o fins a exhaurir existències (900 268 268), i recollir l’entrada al mateix recinte el mateix dia 27, a partir de les 21.30 hores.

Aquest any, Funerària i el Museu de Terrassa presenten un recorregut sobre simbolisme escultòric del cementiri municipal. L’exposició, que porta per títol “El simbolisme de les escultures exemptes”, es pot visitar entre el 16 d’octubre i l’1 de novembre a l’entrada del cementiri.

L’exposició s’acompanya d’una visita guiada, que està programada pel diumenge 22 d’octubre a les 11 h. Per a participar, cal fer reserva prèvia, abans del 20 d’octubre per telèfon al 900 268 268 o per correu electrònic a funeraria@terrassa.cat.

El record a les persones difuntes de l’1 de novembre també estarà present, com cada any, en l’acte d’oració pel procés espiritual de les ànimes, organitzat per la Comunitat Bahá’í, a les 12 h i la tradicional cerimònia en record de les persones difuntes, a les 16.30 h. El dia 1 també s’habilitaran dos punts d’actuació musical al cementiri, per acompanyar la visita.

Serveis especials

Els dies previs a Tots Sants i, especialment, l’1 de novembre, el Cementiri Municipal de Terrassa rep una gran afluència de visitants. Per això, Funerària ha previst la posada en marxa d’un dispositiu especial per a facilitar l’accés al recinte i oferir la millor atenció possible a tots els visitants del complex funerari també durant aquest període.

Per a les persones que hi accedeixen amb vehicle privat, Funerària amplia la superfície d’aparcament habilitant-hi la Zona Est. Per tal de facilitar l’entrada a les persones que aparquen en la zona ampliada, també s’habilita l’accés de la Zona Est els dies 28 i 29 d’octubre i l’1 de novembre. L’1 de novembre també estarà operatiu l’accés del Camí dels Monjos.

Per facilitar l’accés en transport públic, l’1 de novembre es posa a disposició dels visitants un servei especial d’autobús de 9 a 18 h. L’autobús fa el recorregut de l’L1 des de l’Estació del Nord fins al complex funerari.

Funerària també habilita durant els dies de més visites al cementiri un vehicle adaptat per al transport intern de les persones amb dificultats de mobilitat, i un servei de recollida domiciliària per a persones amb mobilitat reduïda (amb reserva prèvia), el dia 1 de novembre.

Al web de Funerària de Terrassa es pot consultar tota la informació sobre el programa d’activitats i serveis especials.

Informació relacionada:

Tots Sants 2017

Exposicions itinerants

Auditori municipal

 

28/09/2017

FUNERÀRIA COL·LABORA AMB UNA EXPOSICIÓ QUE FORMA PART DE LA PROGRAMACIÓ DEL FESTIVAL TNT

El muntatge “The Last Cabaret” fa una reflexió poètica sobre la vida i la mort

Imatge de "The Last Cabaret"L’empresa municipal Funerària de Terrassa ha col·laborat amb l’associació cultural Imaginari Kiku Mistu per a la difusió d’una exposició vinculada a “The Last Cabaret”, una de les obres programades pel Festival TNT -Terrassa Noves Tendències- de Terrassa.

“The Last Cabaret” és un muntatge de la companyia Kiku Mistu, que ofereix una reflexió poètica sobre la vida i la mort. Els preus i horaris de les representacions (divendres 29 i dissabte 30 de setembre) poden consultar-se al web del Festival TNT.

L’espectacle s’acompanya d’una exposició gratuïta que pot visitar-se a la Sala Muncunill entre el 26 de setembre i l’1 d’octubre. Funerària ha col·laborat en la difusió d’aquesta iniciativa, en la línia d’altres actuacions de normalització del tema de la mort, com el cicle de cinema que l’empresa municipal organitza cada any. L’objectiu és apropar-nos a aquest tema, culturalment considerat tabú sovint, des d’un vessant lúdic i cultural.

El Festival TNT, que enguany arriba a la seva 10a edició, porta a la ciutat una mostra de propostes innovadores del panorama internacional. Enguany, se celebra entre el 27 de setembre i l’1 d’octubre. L’Ajuntament de Terrassa organitza el Festival mitjançant el CAET- Centre d’arts escèniques de Terrassa. El festival rep el suport institucional de la Generalitat de Catalunya i del Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM).

Informació relacionada:
Festival TNT

 

18/09/2017

EL VIATGE COM A TERÀPIA PER ALS GRUPS D’ATENCIÓ AL DOL

Començar la normalització de la vida és fonamental en el procés d’acceptació de la pèrdua

Alfons Gea, col·laborador del servei d’atenció al dol de Funerària de Terrassa, ha organitzat un viatge a Jordània que ha comptat, entre d’altres, amb la participació d’un grup de persones dels grups de dol que coordina.

Per a algunes de les persones participants, aquest viatge ha estat la primera experiència lúdica després de la seva pèrdua. Aquest punt de normalització de la vida és fonamental en el procés del dol, i d’aquí la importància de la iniciativa. El viatge ha tingut lloc entre els dies 21 i 31 d’agost de 2017 i ha comptat amb la participació de 8 persones del grup de dol de Funerària.

Funerària ofereix a les persones que el sol·liciten un servei d’acompanyament psicològic gratuït per facilitar el procés de comiat dels éssers estimats. L’empresa municipal també organitza teràpia de grup i sessions formatives relacionats amb l’acceptació de la pèrdua.

Informació relacionada:
Acompanyament en el dol

 

01/08/2017

FUNERÀRIA PRODUEIX QUATRE PLAFONS PER A LA SEU D’ÈGARA

Amb l’actuació es completa la senyalització museogràfica del conjunt monumental

Fotografia d'un dels plafons informatiusFunerària de Terrassa ratifica el seu compromís amb el manteniment del patrimoni històric i cultural de la ciutat portant a terme la producció de quatre plafons informatius per a la Seu d’Ègara. Aquesta és la segona vegada que l’empresa municipal contribueix en la millora del conjunt monumental amb la producció d’elements de senyalització. La col·laboració anterior es va portar a terme l’any 2016, amb la producció de d’altres tres plafons informatius, en aquell cas per a la terrassa-mirador de l’edifici de la Rectoria, al centre d’acollida de visitants.

El primer element, que s’ha ubicat a la barana del creuer nord de l’església de Santa Maria, és un plafó que dóna informació sobre el retaule gòtic d’en Jaume Huguet dedicat a Sant Abdó i Sant Senén (1458) i la predel·la als sants metges (Sant Cosme i Sant Damià). El segon, tercer i quart element són plaques per punts d’àudio-guia de l’església de Sant Pere.

Amb la producció d’aquests 4 plafons, s’aconsegueix acabar definitivament la senyalització museogràfica de la Seu d’Ègara, que estava inicialment prevista en el Pla Director de les Esglésies de Sant Pere, però que encara no s’havia pogut executar completament. L’actuació, que s’ha finalitzat durant el primer semestre del 2017, referma la voluntat de Funerària de potenciar el manteniment i preservació dels elements patrimonials de la ciutat.

Informació relacionada:
Seu d’Ègara

 

02/07/2017

L’AJUNTAMENT ORGANTIZA UNA VISITA GUIADA AL CEMENTIRI MUNICIPAL DINTRE DEL PROGRAMA D’ACTES DE LA FESTA MAJOR

La visita ha tingut lloc el 2 de juliol a les 11 hores

Cartell de la Festa Major de Terrassa 2017Funerària de Terrassa ha organitzat, juntament amb el Museu de Terrassa, una visita guiada al Cementiri Municipal amb motiu de la celebració de la Festa Major de Terrassa. Com altres anys, s’ha programat pel diumenge de festa major, que aquest 2017 ha estat el 2 de juliol, a les 11 del matí.

Funerària i el Museu de Terrassa organitzen visites guiades al cementiri municipal de manera periòdica durant l’any. Les visites, que són gratuïtes, estan conduïdes per personal educatiu del Museu de Terrassa.

La visita guiada ha fet un recorregut general pels diferents elements escultòrics, pictòrics i arquitectònics del cementiri. En aquesta ocasió, l’itinerari ha dedicat especial atenció als grups escultòrics, seguint la línia de la visita guiada organitzada dintre del programa d’actes de Tots Sants 2016, que va tenir una fabulosa acollida per part dels participants.

Informació relacionada:
Visites guiades
Festa Major de Terrassa

 

29/05/2017

FUNERÀRIA PARTICIPA EN LA 14A EDICIÓ DE FUNERMOSTRA

La fira ha coincidit amb l’assemblea general i junta directiva de l’AFCM

Logo de FunermostraUna delegació de Funerària de Terrassa, encapçalada per la gerent de l’empresa municipal, s’ha traslladat a València per a visitar Funermostra, la fira internacional de productes i serveis funeraris, que s’ha celebrat entre el 24 i el 26 de maig de 2017 a Feria Valencia. Durant la visita, la delegació ha pogut conèixer de prop les novetats del sector.

València ha estat també el lloc de trobada per a la junta directiva i l’assemblea general ordinària i extraordinària de l’Asociación de funerarias y cementerios municipales (AFCM), que s’han celebrat el 25 de maig. Durant l’assemblea, s’han repassat els comptes anuals i la gestió de l’exercici 2016, i s’ha donat informació sobre l’evolució del projecte Cementerios Vivos. L’AFCM està treballant de manera conjunta amb la Federación española de municipios y provincias (FEMP) per a l’organització d’unes jornades de debat sobre temes d’actualitat en el sector funerari, com ara la nova directiva d’emissions de gasos en les cremacions, l’elaboració d’una guia sobre el destí de les cendres i els processos de municipalització de serveis essencials, com és el cas dels serveis funeraris.

Informació relacionada:
Funermostra 2017
Asociación de funerarias y cementerios municipales

 

23/05/2017

EL CEMENTIRI MUNICIPAL OBRE LES SEVES PORTES PER A LA CELEBRACIÓ D’UN CONCERT NOCTURN

El concert, que porta per títol “1 Piano & 200 Velas” tindrà lloc el 14 de juliol a les 22 hores

Cartell "1 Piano & 200 Velas"El cementiri municipal de Terrassa obre les seves portes aquest 14 de juliol per a la celebració d’un concert nocturn del pianista David Gómez. L’espectacle porta per títol “1 Piano & 200 Velas”, i presenta una selecció d’obres dels compositors Astor Piazzolla, Frédéric Chopin i Manuel de Falla. El programa també fa un recorregut per obres pròpies de l’artista, que aprofitarà el concert per a fer la presentació del seu nou àlbum “Pianographie”, gravat recentment a Anglaterra. El concert tindrà lloc al peu del temple multiconfessional del cementiri, i començarà a les 10 de la nit.

Una manera diferent de conèixer el cementiri

El cementiri municipal de Terrassa forma part del projecte “Cementerios vivos”, de l’Asociación Nacional de Entidades y Empresas Municipales de Servicios Funerarios y de Cemeterios (AFMC). Aquesta iniciativa té l’objectiu de potenciar el coneixement del patrimoni artístic, històric, cultural i paisatgístic que s’amaga dintre dels cementiris.Imatge promocional de "Cementerios Vivos"

Funerària ajuda a la difusió del patrimoni del cementiri de manera regular amb la programació de visites guiades, la producció d’exposicions i la gestió de concerts i actuacions musicals vinculats a la celebració de Tots Sants.

Aquest any, com a novetat, l’empresa municipal vol explorar noves alternatives de difusió. En aquest sentit, el concert de David Gómez serà la prova pilot d’obrir l’espai de nit per a un propòsit lúdic i cultural com és la celebració d’un concert.

La iniciativa pretén també ajudar a donar una visió diferent de l’espai del cementiri, que es pot entendre no només des del seu ús habitual com a lloc d’honra i comiat dels nostres éssers estimats, sinó també des de d’altres interpretacions: espai de passeig, museu a l’aire lliure, reflex de la ciutat i la seva història, i, també ara, escenari de projectes culturals. Amb aquestes iniciatives, Funerària vol donar una visió diferent del cementiri, obrint-lo a col·lectius que habitualment no el visiten i ajudant a normalitzar la seva acceptació per a altres usos diferents del mortuori.

Informació relacionada:
Concert d’estiu al cementiri
Més informació i venda d’entrades
Projecte “Cementerios vivos”

 

19/05/2017

FUNERÀRIA RENOVA LA SEVA FLOTA DE VEHICLES AMB L’ADQUISICIÓ DE DOS NOUS COTXES FÚNEBRES ELÈCTRICS

L’empresa municipal referma així el seu compromís amb el medi ambient

Un dels nous vehicles elèctricsFunerària de Terrassa referma el seu compromís amb el medi ambient amb l’adquisició de dos nous cotxes fúnebres elèctrics. Aquesta transacció forma part del projecte de renovació de l’actual flota de vehicles de l’empresa municipal. Els dos nous vehicles fúnebres, 100% elèctrics, reemplaçaran de manera gradual les carrosses existents actualment.

Els principals avantatges dels nous vehicles és que són més respectuosos amb el medi ambient i funcionals. La seva autonomia permetrà fer serveis dintre del complex funerari, però també trasllats a la ciutat i la província minimitzant l’impacte ambiental generat pels vehicles amb combustibles fòssils.

Durant l’any 2017 es preveu la continuació del projecte de renovació de la flota actual amb l’adquisició d’altres dos nous vehicles funeraris. Aquesta iniciativa forma part de les actuacions que l’empresa municipal porta a terme amb l’objectiu de refermar el seu compromís amb el medi ambient. Fa uns mesos es van posar en funcionament dos punts de recàrrega de vehicles elèctrics al servei de les famílies. Pròximament, l’empresa municipal té previst incorporar també dos nous forns crematoris amb sistema de filtres, més ecològics i funcionals.

Informació relacionada:

Medi ambient

 

18/05/2017

FUNERÀRIA LLIURA AL CENTRE DE DISTRIBUCIÓ D’ALIMENTS “EL REBOST” LA RECAPTACIÓ DEL 15è CICLE “EL CINEMA I LA MORT”

Aquest any s’han recaptat 2479 euros

D'esquerra a dreta, Isabel Ruz, Pere Montaña, Alfredo Vega, Marià Gàllego i Loli BordesEl tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Alfredo Vega, ha lliurat al president de l’assemblea local de Creu Roja, Marià Gàllego, la recaptació obtinguda durant el 15è cicle “El cinema i la mort”. Vega ha anat acompanyat de Pere Montaña, conseller delegat de Funerària de Terrassa, i de la gerent de l’empresa municipal, Isabel Ruz. A l’acte també ha participat Loli Bordes, coordinadora de proximitat de Creu Roja. L’entitat destinarà els diners al Centre de Distribució Social d’Aliments “El Rebost”. L’acte ha tingut lloc el dijous 18 de maig a la seu local de Creu Roja (carrer de Fra Bonaventura Gran, 10, 08224 Terrassa).

El 15è cicle “El cinema i la mort”, organitzat i finançat per Funerària de Terrassa, ha recaptat l’any 2017 un total de 2.479 euros. Les pel·lícules que s’han programat en aquesta darrera edició, celebrada al Cinema Catalunya entre el 28 de març i el 18 d’abril, han estat “El nuevo Nuevo testamento”, “Bernie”, “Truman” i “El hombre más enfadado de Brooklyn”.

Funerària de Terrassa ofereix el cicle “El cinema i la mort” des de l’any 2003. Aquest cicle de cinema pretén ajudar a normalitzar l’acceptació i el tractament de la mort i apropar-nos a aquest tema, que culturalment sovint encara es considera tabú.

Informació relacionada:
Cicle “El cinema i la mort”

 

14/05/2017

FUNERÀRIA PARTICIPA EN LA FIRA MODERNISTA DE TERRASSA

L’activitat que ha promogut l’empresa funerària municipal ha recreat un enterrament d’època

Enterrament modernista 2017Funerària de Terrassa ha participat un any més en la programació d’actes de la Fira Modernista de Terrassa amb l’activitat “Enterrament modernista”, que s’ha dut a terme el diumenge 14 de maig.

La representació ha recreat un enterrament civil amb carruatge fúnebre d’època i quatre personatges, i s’ha dut a terme en dues sessions amb diferents recorreguts.

El passi de matí ha començat a les 11.45 al carrer del Camí Fondo, continuant pel Raval de Montserrat i el Portal de Sant Roc, per acabar a la plaça d’Enric Granados. El passi de tarda ha començat a les 18.20 hores al passeig Comte d’Ègara i ha acabat al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), passant pel Raval de Montserrat i la plaça d’Enric Granados.

La quinzena edició de la Fira Modernista de Terrassa ha estat dedicada a la figura de l’artista modernista Santiago Rusiñol, i s’ha celebrat del 12 al 14 de maig de 2017.

Informació relacionada:
Fira Modernista de Terrassa

 

10/05/2017

NOVA CLASSE MAGISTRAL DEL CURS DE TANATOPRÀXIA PROMOGUT PER FOMENT I FUNERÀRIA

En aquesta ocasió, el conferenciant ha estat Camilo Andrés Jaramillo

D'esquerra a dreta, Antonio Navarro, Camilo Andrés Jaramillo i Josep GarcíaEl tanatopràctic Camilo Andrés Jaramillo ha fet una conferència adreçada a l’alumnat de la formació en tanatopràxia promoguda per l’Ajuntament de Terrassa per a l’obtenció del certificat de professionalitat en aquesta especialitat. La iniciativa forma part de les accions formatives del curs. L’acte ha tingut lloc el 10 de maig al Vapor Universitari de Terrassa, on es du a terme la part teòrica del certificat de professionalitat.

Jaramillo és un tanatopràctic amb una dilatada experiència professional a nivell internacional. Va néixer a Colòmbia, i es va formar al American Academy McAllister Intitute de Nova York.

 

03/05/2017

FUNERÀRIA COL·LABORA AMB LA PETITA FIRA DE PROFESSIONS DE BADIA DEL VALLÈS

Un grup d’estudiants de l’institut Federica Montseny ha volgut conèixer de prop la professió de tanatopràctic

Josep García, durant l'entrevistaJosep García, tanatopràctic de Funerària de Terrassa, ha estat entrevistat el 3 de maig per un grup d’estudiants de l’institut Federica Montseny de Badia del Vallès. L’activitat forma part de la “Petita Fira de Professions”, un programa d’orientació que l’Ajuntament de Badia ha posat en marxa amb l’objectiu d’evitar l’abandonament escolar prematur al municipi.

Les entrevistadores, estudiants de tercer d’ESO, han fet una vintena de preguntes al Josep García, que ha explicat les línies generals de la seva professió i ha resolt els dubtes concrets que s’han anat generant durant la trobada, que ha estat molt dinàmica i participativa. Més endavant, faran la presentació de les seves reflexions sobre la professió a un grup de quart de primària d’una escola de Badia. D’aquesta manera, es possibilita la generació de reflexions entre ambdues generacions al voltant de la construcció d’itineraris educatius i projectes de vida.

 

29/04/2017

LA FORMACIÓ EN TANATOPRÀXIA PROMOGUDA PER FUNERÀRIA I FOMENT DE TERRASSA, A DEBAT EN RÀDIO 4

El programa “Amics i coneguts” ha acollit una entrevista a quatre professionals relacionat amb aquesta formació

Foto: ”Amics i coneguts”, Ràdio 4La periodista Sílvia Tarragona, conductora del programa “Amics i coneguts” de Ràdio 4 (Radio Nacional de España), ha ofert durant l’emissió d’aquest 29 d’abril un espai de debat sobre la formació en tanatopràxia promoguda per Funerària i Foment de Terrassa.

Els participants han estat Maria Dolores Megías, gerent de Foment de Terrassa i directora del servei d’ocupació de l’Ajuntament de Terrassa; Josep Maria Mons i Garrifa, president de l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya; Josep García, tanatopractor de Funerària de Terrassa i professor del curs, i Maria Romanyac, cap de formació de Foment de Terrassa.

Durant l’espai, s’ha parlat de la tanatopràxia en general, i del curs de formació promogut per Funerària i Foment de Terrassa per a l’obtenció del certificat de professionalitat en tanatopràxia. La iniciativa, pionera a Catalunya, permet atorgar formació reglada als alumnes en aquesta àrea, que cada vegada té més demanda per part de la societat.

Foto: ”Amics i coneguts”, Ràdio 4

Informació relacionada:
El programa, online

 

26/04/2017

EL CURS DE TANATOPRÀXIA PROMOGUT PER FOMENT I FUNERÀRIA ACULL UNA CLASSE MAGISTRAL

El Vapor Universitari n’ha estat l’escenari el 25 d’abril

D'esquerra a dreta, Antonio Navarro, Mario Lacape i Josep GarcíaEl Vapor Universitari de Terrassa ha estat l’escenari el 25 d’abril d’una conferència de Mario Lacape, que s’ha organitzat dintre de la formació per a l’obtenció del certificat de professionalitat en tanatopràxia que va començar el passat mes de març, i que va estar promogut per Foment i Funerària de Terrassa.

Lacape és un tanatopràctic nascut a Guatemala amb una dilatada carrera professional. La conferència ha tractat diferents aspectes relacionats amb la seva trajectòria, l’estudi i exercici de la professió de tanatopràctic en les diferents parts d’Amèrica i la comparativa amb els protocols europeus.

La conferència forma part de les activitats formatives per a l’obtenció del certificat de professionalitat en tanatopràxia. El curs és una iniciativa pionera, ja que es tracta de la primera vegada en què el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha atorgat formació certificada en tanatopràxia a Catalunya.

 

11/04/2017

PRESENTADES LES CONCLUSIONS D’UNA TESI DOCTORAL SOBRE ANATOMIA FORENSE DE LA UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA

Funerària de Terrassa va donar suport al Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia per a la realització de la investigació

Jardí del repòs del cementiri municipal de TerrassaAssumpció Malgosa, Catedràtica d’Antropologia Física de la Universitat Autònoma de Barcelona, i la doctora Dominika Novciarovà, autora de la tesi doctoral “Taphonomic and anthropological analysis of unclaimed human remains from cemetery context in Barcelona”, han presentat aquest mes de febrer els resultats de la seva investigació sobre anatomia forense a Funerària de Terrassa.

La tesi, que va estar dirigida pels doctors Assumpció Malgosa i Ignasi Galtés, es va defensar el mes de juliol de 2016, i recull les conclusions estretes de la investigació que Novciarovà va portar a terme durant l’any 2012 als cementiris de Terrassa, Montjuïc i Collserola.

Segons l’estudi de Dominika Novciarovà, els principals objectius de l’anatomia forense són: interpretació del procés de la descomposició de les restes humanes, elaboració dels perfils biològics, interpretació dels efectes tafonòmics en forma de descomposició diferencial, desarticulació i/o pèrdua dels elements ossis, i estimació de l’interval post mortem.

Informació relacionada:

Taphonomic and anthropological analysis of unclaimed human remains from cemetery context in Barcelona

 

04/04/2017

FUNERÀRIA DE TERRASSA PARTICIPA EN LA JORNADA “SERVEIS FUNERARIS MUNICIPALS: GARANTIA DE QUALITAT”

La jornada, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, ha tingut lloc el 4 d’abril a l’Auditori de B:SM

Jornada “Serveis Funeraris Municipals: Garantia de Qualitat” El conseller delegat de Funerària de Terrassa i director de l’àrea de Serveis Generals i Govern Obert de l’Ajuntament de Terrassa, Pere Montaña, ha assistit el 4 d’abril a la jornada “Serveis Funeraris Municipals: Garantia de Qualitat”, que ha organitzat la regidoria de Presidència, Aigua i Energia de l’Ajuntament de Barcelona. La jornada ha comptat amb l’assistència de 150 persones, i ha tingut lloc a l’auditori de B:SM (Barcelona de Serveis Municipals).

La inauguració ha anat a càrrec d’Eloi Badia, regidor de Presidència, Aigua i Energia de l’Ajuntament de Barcelona, que ha parlat sobre la nova iniciativa empresarial municipal de tanatori públic de l’Ajuntament de Barcelona. A continuació, els ponents han analitzat, entre altres qüestions, la relació entre l’oferta de serveis funeraris i la llibertat d’elecció de la ciutadania, els aspectes jurídics, de consum i de la competència.
La jornada també ha inclòs dues taules rodones. La primera ha estat dedicada a analitzar l’exemple d’experiències de diferents ciutats de l’Estat, i la segona, amb la participació de la Síndica de Greuges de Barcelona, Assumpció Vilà, ha volgut donar la visió de la ciutadania.

Pere Montaña ha participat en la primera taula rodona: “Experiències reals a Catalunya i l’Estat”, juntament amb representants de les empreses funeràries de Sabadell, Reus, Madrid  i Palma de Mallorca.

Montaña ha fet una descripció dels compromisos que, Funerària, com a empresa municipal, manté amb la ciutat de Terrassa i la ciutadania en general, i que van des de la transparència fins a la preservació del medi ambient, la potenciació de l’accessibilitat o la difusió del patrimoni. El conseller delegat de Funerària ha posat èmfasi en el tracte equitatiu a tota la ciutadania, a través d’una política de preus, instal·lacions i serveis iguals per a tothom. També ha volgut destacar un dels grans fets diferencials respecte a l’empresa privada: els excedents econòmics no van als accionistes, es queden a la ciutat a través d’una contínua millora de les instal·lacions que redunda en la qualitat del servei.

Aquest compromís de Funerària amb la ciutat s’extrapola també a tota la ciutadania des de diferents vessants, per exemple, amb la gestió d’ajuts socials per tal de garantir a tothom el millor servei funerari possible o amb la col·laboració amb diferents entitats i empreses que afavoreixen la integració social.

 

27/03/2017

EL SECTOR FUNERARI ES REUNEIX PER RETRE L’HOMENATGE ANUAL AL SEU PATRÓ SANT JOSEP D’ARIMATEA

L’empresa municipal de serveis funeraris de Reus agafa el relleu de Funerària de Terrassa com a amfitriona de la celebració

Homenatge anual Sant Josep d'Arimatea Reus 2017Funerària de Terrassa ha participat aquest 24 de març a la commemoració que s’organitza de manera anual per tal de retre homenatge a Sant Josep d’Arimatea, patró del món funerari. L’empresa municipal de serveis funeraris de Reus ha estat l’organitzadora de l’esdeveniment.

La programació d’actes ha començat amb una missa a l’Església Prioral de Sant Pere, seguida d’una visita guiada pel centre històric de Reus. El programa s’ha tancat amb la recepció oficial a l’Ajuntament i un dinar de germanor.

Funerària, que va estar l’amfitriona de la celebració l’any 2016, ha cedit el relleu per a aquest 2017 a Serveis Funeraris Reus i Baix Camp. L’homenatge que va organitzar Terrassa també va tenir un marcat caire cultural. L’acte central va ser una visita guiada a la Seu d’Ègara.

Informació relacionada:
Serveis funeraris Reus i Baix Camp

 

20/03/2017

EL COMPLEX FUNERARI MUNICIPAL ESTRENA UN NOU PAS ELEVAT PER FACILITAR L’ACCÉS EN TRANSPORT PÚBLIC A LES PERSONES AMB MOBILITAT REDUÏDA

L’actuació facilitarà l’accés al recinte, especialment a les persones usuàries de cadires de rodes

Pas elevat al complex funerari municipalEl complex funerari municipal estrena un nou pas de vianants elevat, que permetrà a les persones que arriben a Funerària en transport públic des de Terrassa accedir de manera més còmoda a les instal·lacions.

L’actuació de l’Oficina tècnica per a la promoció de l’accessibilitat de l’Ajuntament de Terrassa corregeix el desnivell que existia fins ara i facilita el desplaçament en cadira de rodes a l’hora de creuar el pas de vianants de l’accés des del pont.

Funerària de Terrassa té previst iniciar pròximament l’adaptació de la zona arbrada interior, actualment de sorra, mitjançant una nova pavimentació que completarà l’actuació de cara a millorar l’accés de les persones amb mobilitat reduïda, i, especialment, de les persones usuàries de cadires de rodes.

L’empresa municipal, continuant amb la línia de reforç de l’accessibilitat dels col·lectius amb capacitats diverses, procura en tot moment implementar millores que puguin eliminar barreres físiques, com passeres, rampes o voreres més amples. També treballa en la línia d’integració de col·lectius amb dificultats sensorials. Durant l’últim trimestre del 2016, va portar a terme millores del temple multiconfessional, amb la incorporació d’un sistema de so per la millora de l’audició de les persones usuàries d’audiòfons. L’any passat també es va posar en marxa un nou servei d’interpretació en llengua de signes.

En el moment actual, Funerària ha fet, de manera coordinada amb l’Oficina tècnica per a la promoció de l’accessibilitat de l’Ajuntament de Terrassa, una valoració dels lavabos adaptats del tanatori. L’empresa municipal portarà a terme durant els pròxims mesos obres de millora d’aquestes instal·lacions, per incorporar noves funcionalitats, i està estudiant la possibilitat de fer extensives aquestes actuacions als lavabos de l’entrada del cementiri i del crematori.

 

14/03/2017

EL 15È CICLE “EL CINEMA I LA MORT” ARRIBA A TERRASSA

Cada entrada comportarà la donació d’un euro, que es destinarà al centre local de distribució d’aliments El Rebost

Imatge del 15è cicle "El cinema i la mort"Funerària de Terrassa ha programat quatre noves pel·lícules per la quinzena edició del cicle “El cinema i la mort”.

El Cinema Catalunya acollirà les projeccions, que tindran lloc durant quatre dimarts consecutius a partir del 28 de març. Per tal d’afavorir l’assistència oferint diverses alternatives horàries, cada pel·lícula es projectarà en doble sessió, a les 7 de la tarda i les 10 de la nit.

El cicle comença el 28 de març amb la projecció d’”El nuevo Nuevo testamento”, una sàtira belga de l’any 2015 dirigida per Jaco Van Dormael i protagonizada per Pili Groyne, Benoît Poelvoorde, Marco Lorenzini, Yolande Moreau i Catherine Deneuve, entre d’altres.

La programació continua el 4 d’abril amb l’estatunidenc “Bernie”, de Richard Linklater, protagonitzada per Jack Black, Shirley MacLaine i Matthew McConaughey.

“Truman” continua el cicle el dimarts 11 d’abril. La pel·lícula, dirigida l’any 2015 per Cesc Gay, compta amb les interpretacions protagonistes de Ricardo Darín i Javier Cámara.

“El hombre más enfadado de Brooklyn” completa el programa, i es projectarà el 18 d’abril com a tancament del cicle. Protagonitzada per Robin Williams, Mila Kunis, Peter Dinklage i Melissa Leo, va estar dirigida per Phil Alden Robinson l’any 2014.

Funerària de Terrassa ofereix el cicle “El cinema i la mort” des de l’any 2003. Aquest cicle de cinema pretén ajudar a normalitzar l’acceptació i el tractament de la mort i apropar-nos a aquest tema, que culturalment sovint encara es considera tabú. Les projeccions es fan al Cinema Catalunya.

Des de l’any 2014, les entrades, que es poden recollir al Cinema Catalunya a partir del dimecres anterior a cada projecció de 18 a 22 hores, comporten la donació d’un euro, que es destina al centre local de distribució d’aliments El Rebost.

Informació relacionada:
15è cicle El cinema i la mort

 

06/03/2017

FUNERÀRIA DE TERRASSA ACTUALITZA LA SEVA DENOMINACIÓ SOCIAL

El canvi fa coincidir el nom comercial amb la raó social

Logotip de Funerària de TerrassaFunerària de Terrassa canvia la seva raó social. L’empresa municipal, la denominació social de la qual havia estat fins al moment Societat Municipal de Serveis Funeraris de Terrassa, S.A., passa dir-se Funerària de Terrassa, S.A. de manera oficial.

El canvi està lligat a una segona fase de l’estratègia iniciada l’any 2014 amb l’objectiu de posar en valor les actuacions que Funerària du a terme per i per a la ciutat, i que es va iniciar amb el canvi de la identitat corporativa. Aquesta revisió va potenciar el nom de l’empresa com a element comunicatiu, ja que el va integrar gràficament dintre del logotip.

L’objectiu de l’actuació de canvi de nom és fer visible el vincle intrínsec de Funerària amb la ciutat de Terrassa. En aquesta línia, Funerària està preparant diferents accions per a donar a conèixer el compromís que Funerària, com a empresa pública de serveis, té amb la ciutat. Aquest compromís amb el servei, amb la qualitat, amb els preus, amb el patrimoni, amb el medi ambient i amb l’accessibilitat s’extrapola de manera implícita als terrassencs i terrassenques. Funerària treballa per i per a Terrassa, i per això reinverteix en la ciutat i la ciutadania els seus excedents econòmics, col·labora amb diferents col·lectius per a la integració social i treballa amb uns alts estàndards de qualitat i una evident vocació de servei. L’objectiu és donar en tot el moment la millor atenció possible a les famílies des dels criteris i valors del servei públic.

L’evolució de la denominació

El 31 d’agost de 1965 es va constituir la societat anònima Funerària egarense, S.A. per un període de 35 anys. El 25 de març de 1998 va passar a ser una societat mercantil de durada indefinida amb capital íntegrament municipal. Aquesta denominació es va mantenir fins l’any 2009, moment en el que va passar a denominar-se “Societat Municipal de Serveis Funeraris de Terrassa, S.A.”. El 21 de desembre de 2016, en Junta General Extraordinària, es va aprovar el canvi de denominació social, i l’empresa municipal va adoptar l’actual nom de “Funerària de Terrassa S.A.”.

 

13/02/2017

COMENÇA EL PRIMER CURS DE FORMACIÓ OCUPACIONAL EN TANATOPRÀXIA SUBVENCIONAT PEL SOC A CATALUNYA

L’Ajuntament ha impulsat aquesta iniciativa a través de les empreses Foment i Funerària de Terrassa

Inauguració del curs de tanatopràxia 13/02/2017El tinent d’alcalde de Desenvolupament Econòmic, Indústria i Ocupació, Miquel Sàmper, i el tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Alfredo Vega, han donat el 13 de febrer la benvinguda a les persones participants en el curs de formació en tanatopràxia impulsat per l’Ajuntament a través de les empreses municipals Foment de Terrassa i Funerària de Terrassa.

Durant l’acte, que ha tingut lloc a les 4 de la tarda, Sàmper i Vega han destacat la importància d’aquesta proposta pionera. L’alumnat, format majoritàriament per dones, també ha volgut expressar la seva satisfacció de poder formar part d’una formació en tanatopràxia amb una acreditació reconeguda.

Informació relacionada:

Cursos de formació ocupacional

 

17/01/2017

FUNERÀRIA DE TERRASSA I FOMENT DE TERRASSA PROMOUEN LA CREACIÓ DEL PRIMER CURS DE FORMACIÓ OCUPACIONAL EN TANATOPRÀXIA SUBVENCIONAT PEL SOC A CATALUNYA

La iniciativa referma el compromís de l’Ajuntament de Terrassa amb l’impuls de la formació al llarg de la vida

Façana del tanatori municipalL’Ajuntament de Terrassa, a través de les empreses municipals Foment de Terrassa i Funerària de Terrassa, presenta com a novetat en el catàleg d’accions formatives en àrees prioritàries previstes per a l’any 2017 un curs de formació ocupacional en tanatopràxia. Es tracta d’un fet singular, ja que aquesta és la primera vegada que el SOC presenta una formació ocupacional en aquest sector, i l’Ajuntament de Terrassa n’ha aconseguit l’atorgament. La iniciativa també és pionera en Catalunya.

La tanatopràxia és el conjunt de tècniques practicades per aconseguir aturar, temporalment o de manera definitiva, el procés de descomposició d’un cadàver, així com les operacions de tanatoplàstica, que tenen la finalitat de donar un aspecte vital i no traumàtic de la mort.

El curs, que ofereix un total de 15 places i s’adreça de manera prioritària a persones treballadores en situació d’atur inscrites com a demandants d’ocupació, va adreçat a l’obtenció del certificat de professionalitat en l’especialitat de tanatopràxia, amb nivell de qualificació professional 3, i té una durada de 560 hores. La formació inclou un mòdul de pràctiques professionals no laborals, de 160 hores, que es desenvoluparà a empreses del sector funerari amb les que se signaran convenis de col·laboració.

Informació relacionada:

Cursos de formació ocupacional

Inscripció a accions formatives organitzades pel Servei d’Ocupació de l’Ajuntament de Terrassa

 

16/01/2017

FUNERÀRIA DE TERRASSA PARTICIPA EN LA TRENTA-SETENA EDICIÓ DE FITUR

L’Associació de Funeràries i Cementiris Municipals presenta el projecte “Cementerios Vivos” a la Fira Internacional de Turisme de Madrid

"Cementerios Vivos"L’empresa municipal Funerària de Terrassa participa en la trenta-setena edició de FITUR com a membre de l’Asociación Nacional de Entidades y Empresas Municipales de Servicios Funerarios y de Cementerios (AFMC). Amb la presència a la Fira Internacional de Turisme de Madrid, que enguany té lloc entre els dies 18 i 22 de gener, l’associació vol donar a conèixer el projecte “Cementerios vivos” al sector turístic i al públic en general. El punt d’informació de la campanya estarà ubicat a l’estand 7C10 del pavelló 7 d’IFEMA Feria de Madrid.

“Cementerios Vivos” és una proposta turística i cultural que pretén mostrar una alternativa diferent i enriquidora de turisme, fent difusió de la part amagada dels cementeris i potenciant el descobriment de tot el que ens pot sorprendre i no coneixem d’aquests espais.

Més informació:

Projecte “Cementerios Vivos”

Los cementerios españoles presentan su oferta turístico-cultural por primera vez en FITUR

 

16/11/2016

FUNERÀRIA DE TERRASSA SUMA ACTUACIONS PER FER DEL COMPLEX FUNERARI UN LLOC MÉS ACCESSIBLE PER A TOTHOM

Les iniciatives refermen el compromís de Funerària amb la millora de l’accessibilitat dels diferents col·lectius

Logo bucle magnètic per a audiòfonsEl temple del cementiri municipal de Terrassa estrena aquesta tardor un nou sistema de so alternatiu, que permet millorar l’audició de les persones usuàries d’audiòfons durant les cerimònies. La tecnologia, consistent en un adaptador de bucle magnètic, està dissenyada per a convertir la sortida d’un amplificador en un senyal específic pels audiòfons configurats en la posició T (telebobina). A l’entrada del temple s’ha instal·lat una senyalització específica per informar els usuaris de l’existència de la tecnologia, i perquè sàpiguen que poden adaptar els seus dispositius a la posició T quan hi accedeixin.

La solució, que compleix l’estàndard internacional IEC 60118-4, permet a les persones portadores d’audiòfons que estan dintre del perímetre d’influència rebre de manera clara, amb un volum adequat, i sense reverberació ni soroll de fons, el senyal procedent del bucle. En el cas del temple, el perímetre integra tota la zona de bancs de l’auditori. Les persones amb implants coclears també es poden beneficiar de la tecnologia de bucle magnètic.

Seguint aquesLogo llenguatge de signesta línia, que aposta per la integració de col·lectius amb diversitats sensorials, l’empresa municipal ofereix, des del mes d’octubre, la possibilitat de complementar les cerimònies de comiat de difunts amb un servei d’interpretació en llengua de signes.

Aquestes iniciatives parteixen de la voluntat de Funerària de millorar l’accessibilitat de les persones amb diversitats sensorials, eliminar barreres de comunicació i optimitzar la integració del col·lectiu amb dificultats auditives.

Més informació:
Accessibilitat

 

02/11/2016

EL CEMENTIRI MUNICIPAL REP PROP DE 60.000 VISITANTS DURANT LA CAMPANYA DE TOTS SANTS

El programa especial d’actes de la festivitat ha tingut una bona acollida entre el públic assistent

El cementiri munPunt d'actuació musical 1 de novembre de 2016icipal de Terrassa ha acollit prop de 60.000 persones durant la campanya de Tots Sants 2016. El dia més concorregut ha estat l’1 de novembre, amb més de 16.000 visitants. L’afluència aquest any ha estat esglaonada, concentrant-se la majoria de visites a partir del dissabte 29 d’octubre.

Facilitats d’accés i desplaçament
El dispositiu de reforç dels accessos al recinte ha funcionat de manera òptima. Funerària ha habilitat la zona est del complex funerari com a aparcament, aconseguint doblar pràcticament l’oferta de places d’estacionament per a vehicles. L’empresa municipal ha obert també dos accessos per a vianants, que han facilitat l’entrada al recinte a les persones que han arribat caminant i als usuaris de l’ampliació de l’aparcament. Per la seva part, l’autobús especial gratuït que Funerària ha posat a disposició de la ciutadania per accedir al recinte en transport públic ha tingut prop de 1.700 usuaris. L’autobús ha fet el recorregut de la L1 des de l’Estació del Nord fins al cementiri.

Durant els dies de més afluència de visitants, Funerària ha posat a la disposició de les persones amb dificultats de mobilitat un vehicle adaptat per al transport a dins del cementiri. El vehicle ha acompanyat les persones que així ho han necessitat fins a les sepultures i les ha tornat a recollir per deixar-les novament a l’entrada del recinte una vegada acabada la visita. i Seguint la línia que aposta per la millora de l’accessibilitat dels diferents col·lectius, el dia 1 de novembre Funerària també ha posat a disposició de les persones amb mobilitat reduïda un servei gratuït, amb reserva prèvia, de recollida domiciliària.

Bona acollida del programa d’activitats
El programa especial d’actes que ha programat Funerària de Terrassa per al dia de Tots Sants ha tingut una bona acollida. Durant el matí, s’han habilitat dos punts d’actuació musical per acompanyar la visita al cementiri, un a la zona del temple multiconfessional, amb un trio de corda, i un altre a la plaça de Tots Concert de Tots Sants 2016Sants, amb un conjunt de jazz. Durant el dia, s’han dut a terme les cerimònies de record a les persones difuntes previstes al programa, i els visitants han pogut gaudir de l’últim dia d’exhibició al cementiri de l’exposició “Escultures per a l’eternitat”, que Funerària ha organitzat conjuntament amb el Museu de Terrassa.

L´últim acte del programa d’activitats ha estat el tradicional concert de Tots Sants, que aquest any ha anat a càrrec de la formació L’Incantari. “Música per al gran viatge” és un recital integrat per cants d’acompanyament dels passos de la vida, tal com s’expressen a diferents cultures del món. El públic ha valorat de manera molt positiva l’activitat. Com a tancament de la jornada, Funerària ha ofert als assistents una xocolata amb melindros, que han pogut degustar en finalitzar l’actuació.

Nova convocatòria de visita guiada
Una de les activitats del programa d’actes més valorades per part dels visitants ha estat la visita guiada que Funerària va organitzar juntament amb el Museu de Terrassa el passat 23 d’octubre al voltant de l’exposició “Entrada del cementiri l'1 de novembre de 2016Escultures per a l’eternitat”. L’activitat va comptar amb la participació de 40 persones, el nombre màxim de places previstes.

Valorant l’èxit de participació i les demandes rebudes, Funerària té previst programar una visita guiada als grups escultòrics inclosos a l’exposició durant les pròximes setmanes. L’empresa municipal organitza, juntament amb el Museu de Terrassa, recorreguts comentats pel cementiri municipal de manera periòdica durant l’any. Les visites, que són gratuïtes, estan conduïdes per personal educatiu del Museu de Terrassa. Les persones interessades a participar-hi, poden trucar al telèfon gratuït 900 268 268 per tal de fer la inscripció. L’aforament és limitat.

Itinerància de l’exposició “Escultures per a l’eternitat”
La mostra “Escultures per a l’eternitat”, que Funerària ha organitzat de manera conjunta amb el Museu de Terrassa, s’ha pogut visitar al cementiri municipal fins a l’1 de novembre. L’exposició es podrà veure pròximament a altres punts, ja que el Museu de Terrassa organitza la seva itinerància per diferents equipaments de la ciutat. Al web del Museu http://www.terrassa.cat/exposicions-itinerants es poden consultar els detalls sobre dates i espais per visitar la mostra, que convida a tothom a conèixer els grups escultòrics exempts del cementiri municipal, i aplega informació sobre les obres, els artistes i la tècnica.

Més informació:
Tots Sants 2016
Visites guiades
Exposicions itinerants (Museu de Terrassa)

 

23/10/2016

ÈXIT DE PARTICIPACIÓ EN LA VISITA GUIADA A L’EXPOSICIÓ “ESCULTURES PER A L’ETERNITAT”

L’activitat forma part del programa especial d’actes de la festivitat de Tots Sants

Visita guiada Tots Sants 2016La Societat Municipal de Serveis Funeraris de Terrassa ha programat per a aquest diumenge 23 d’octubre una visita guiada al cementiri municipal. L’activitat forma part del programa especial d’actes commemoratius de la festivitat de Tots Sants.

La visita s’ha concebut al voltant de l’exposició “Escultures per a l’eternitat” que Funerària ha organitzat conjuntament amb el Museu de Terrassa. La mostra, que es pot visitar a l’entrada del cementiri fins a l’1 de novembre, convida a tothom a conèixer els grups escultòrics exempts del cementiri municipal, i aplega informació sobre les obres, els artistes i la tècnica.

L’activitat ha començat amb la visita comentada a l’exposició. Seguidament, s’ha fet un recorregut pel cementiri per conèixer en el seu entorn l’obra escultòrica. La visita ha tingut una duració aproximada de 90 minuts, i ha comptat amb la participació d’unes 40 persones, el total de places disponibles. El guiatge ha estat realitzat per personal didàctic del Museu de Terrassa.

Funerària organitza recorreguts comentats pel cementiri municipal de manera periòdica durant l’any. Les visites, que són gratuïtes, estan conduïdes per personal educatiu del Museu de Terrassa. Les persones interessades a participar-hi, poden trucar al telèfon gratuït 900 268 268 per tal de fer la inscripció. L’aforament és limitat.

Més informació:

Visita guiada Tots Sants 2016
Tots Sants 2016
Visites guiades

 

30/08/2016

EL CEMENTIRI MUNICIPAL ESDEVÉ ESCENARI D’UNA SÈRIE DE TELEVISIÓ

L’equipament ha acollit la gravació aquest mes d’agost

Gravació "El Crac" 30/08/2016El Cementiri municipal ha acollit  el 30 d’agost la gravació d’una seqüència de la segona temporada de la sèrie de TV3 “El Crac”. La seqüència, interpretada per l’actor Lluís Soler, forma part d’un episodi de la segona temporada de la sèrie, que està escrita, dirigida i protagonitzada per Joel Joan.

El complex funerari ha estat escenari els últims anys d’altres rodatges i gravacions. El bon manteniment de les instal·lacions i la bellesa de les zones enjardinades fan que la ubicació sigui adient per a la realització de diferents tipus de produccions audiovisuals.

Funerària de Terrassa dedica especial atenció al fet que aquestes accions no interrompin en cap moment el normal funcionament de l’equipament. Per a Funerària també és prioritari garantir la preservació de la intimitat de les famílies, respectar el descans dels difunts i la privacitat de les sepultures.

 

02/08/2016

FUNERÀRIA I FOMENT SIGNEN UN CONVENI DE PRÀCTIQUES

Funerària ha acollit una estudiant durant els mesos de juny i juliol

Diploma práctiques Foment de TerrassaLa Societat Municipal de Serveis Funeraris de Terrassa SAU ha signat amb Foment de Terrassa SA un conveni de col·laboració per a la formació pràctica en centres de treball d’una estudiant del certificat de professionalitat “Confecció i publicació de pàgines web” (IFCD0110). L’estudiant ha completat a Funerària, durant els mesos de juny i juliol del 2016, les 84 hores de la part pràctica de la seva formació.

En finalitzar el conveni, Funerària de Terrassa ha rebut un diploma per part del Servei d’Ocupació de Catalunya i el Consell General de Cambres de Catalunya. El diploma reconeix el compromís social amb la tasca de formar treballadors i treballadores amb qualificació en un entorn de treball especialment adient per a les pràctiques de formació professional.

Més informació: Ocupació

 

03/07/2016

FUNERÀRIA DE TERRASSA ORGANITZA UNA VISITA GUIADA AL CEMENTIRI MUNICIPAL AMB MOTIU DE LA CELEBRACIÓ DE LA FESTA MAJOR DE TERRASSA

Les visites estan organitzades conjuntament amb el Museu de Terrassa

Temple del CementiriFunerària de Terrassa ha organitzat, juntament amb el Museu de Terrassa, una visita guiada al Cementiri Municipal amb motiu de la celebració de la Festa Major de Terrassa. Com altres anys, s’ha programat pel diumenge de festa major, que aquest 2016 ha estat el 3 de juliol, a les 11 del matí. El punt de trobada ha estat el centre d’atenció al visitant, a l’entrada del recinte del cementiri.

Funerària organitza visites guiades al cementiri municipal de manera periòdica durant l’any. Les visites, que són gratuïtes, estan conduïdes per personal educatiu del Museu de Terrassa. Les persones interessades a participar-hi, poden trucar al telèfon gratuït 900 268 268 per tal de fer la inscripció. L’aforament és limitat.

Més informació: Visites guiades

 

22/06/2016

EL CEMENTIRI MUNICIPAL AVALUA L’ESTAT DE LES TEULADES DELS NÍNXOLS AMB UN DRON

Aquesta tecnologia facilita l’observació i avaluació d’elements a gran alçada

Dron als blocs de nínxolsUn dron ha sobrevolat aquest 22 de juny les teulades dels nínxols del Cementiri Municipal de Terrassa. L’objectiu ha estat l’obtenció d’informació relativa al seu estat de conservació, amb la finalitat de controlar el seu correcte manteniment. La iniciativa forma part d’un projecte més genèric amb la voluntat de valorar l’estat general dels blocs de nínxols i prendre les mesures adequades per a la seva correcta conservació.

Amb les dades enregistrades (vídeos i imatges) s’està fent una valoració i un informe concret de l’estat de les teulades. Aquesta anàlisi i previsió permetrà planificar el seu manteniment de manera òptima.

L’avantatge d’aquesta tecnologia en referència a altres sistemes que s’havien fet servir fins al moment, com ara les grues, és la seva eficiència, ja que possibilita l’obtenció d’informació de manera més ràpida i econòmica.

Més informació: Cementiri municipal

 

16/06/2016

EL CEMENTIRI DE TERRASSA FORMARÀ PART DEL NOU PROJECTE “CEMENTERIOS VIVOS”

La iniciativa, que pretén fer visible el patrimoni més desconegut dels cementiris, es va presentar durant l’assemblea de l’AFCM

Imatge de l'assemblea de l'AFCM (16/06/2016)Funerària de Terrassa participa com a membre de l’Asociación Nacional de Entidades y Empresas Municipales de Servicios Funerarios y de Cemeterios (AFMC) en el projecte “Cementerios Vivos”.

Cementerios Vivos” és una proposta turística i cultural que pretén mostrar una alternativa diferent i enriquidora de turisme, fent difusió de la part amagada dels cementeris, i potenciant que descobrim tot el que ens pot sorprendre i no coneixem d’aquests espais.

Funerària de Terrassa forma part de la Junta Directiva de l’AFCM, que es va reunir a Madrid el 15 de juny. La presentació de la campanya va tenir lloc el 16 de juny, durant l’assemblea general de l’associació.

Més informació:
“Cementerios Vivos” (web de Funerària)
Web del projecte “Cementerios Vivos”

 

15/06/2016

FUNERÀRIA DE TERRASSA LLIURA AL CENTRE DE DISTRIBUCIÓ D’ALIMENTS “EL REBOST” LA RECAPTACIÓ OBTINGUDA EN EL 14È CICLE “EL CINEMA I LA MORT”

L’acte ha tingut lloc el 15 de juny

acte_lliurament_rebost_2016El tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Alfredo Vega, ha lliurat al president de l’assemblea local de Creu Roja, Marià Gàllego, la recaptació obtinguda pel 14è cicle “El cinema i la mort”. L’entitat destinarà els diners al Centre de Distribució Social d’Aliments El Rebost. L’acte ha tingut lloc aquest dimecres 15 de juny a la seu local de Creu Roja (carrer de Fra Bonaventura Gran, 10, 08224 Terrassa).

El 14è cicle “El cinema i la mort”, organitzat i finançat per la Societat Municipal de Serveis Funeraris de Terrassa, ha recaptat l’any 2016 un total de 2.874 euros. Les pel·lícules que s’han programat en aquesta darrera edició, celebrada al Cinema Catalunya el passat mes d’abril, han estat Quédate conmigo, Carmina y amén, Nuestro último verano en Escocia i La fiesta de despedida.

Funerària de Terrassa ofereix el cicle “El cinema i la mort” des de l’any 2003. Aquest cicle de cinema pretén ajudar a normalitzar l’acceptació i el tractament de la mort i apropar-nos a aquest tema, encara considerat culturalment com a tabú.

Més informació: Cicle “El cinema i la mort”

 

07/06/2016

FUNERÀRIA DE TERRASSA ORGANITZA UNA VISITA GUIADA AL CEMENTIRI MUNICIPAL

La visita concertada, organitzada conjuntament amb el Museu de Terrassa i la regidoria de la Gent Gran, ha ofert la possibilitat de descobrir detalls desconeguts d’aquest equipament municipal

visita_guiada_07062016Funerària de Terrassa ha organitzat aquest 7 de juny, juntament amb el Museu de Terrassa i la regidoria de la Gent Gran, una visita guiada al Cementiri Municipal, que ha comptat amb l’assistència d’una quinzena de persones. Durant la visita, amb una duració aproximada de 90 minuts, s’ha fet un recorregut pels elements arquitectònics, escultòrics i ornamentals més destacats del Cementiri.

Les visites guiades, a més d’oferir una visió general del patrimoni, i, per tant, d’una part de la història de la ciutat, ens presenten una lectura més lúdica del complex funerari. En aquest sentit, el cementiri municipal és un espai singular, ja que està no només concebut pel seu ús propi, sinó com a lloc on passejar i parc de memòria.

Funerària organitza visites guiades al cementiri municipal de manera periòdica durant l’any. Les visites, que són gratuïtes, estan conduïdes per personal educatiu del Museu de Terrassa. Les persones interessades a participar-hi, poden trucar al telèfon gratuït 900 268 268 per tal de fer la inscripció. L’aforament és limitat.

Més informació: Visites guiades